Önfenntartó vasművesség

Az önfenntartás egyik fontos része azoknak a vasból készült eszközöknek és szerszámoknak az előállítása, melyekkel megművelhetjük a földet, megmunkálhatjuk a fát, vagy amiben megfőzhetjük az ételt. Nézzük meg, hogy a honfoglaló őseink ezt hogyan oldották meg!

A régészeti leletek tanúsága alapján ezer évvel ezelőtt hazánkban nagyon sok helyütt folyt gyepvasból vaseszközök készítése (ld. Somogyfajszi Őskohó Múzeum). A gyepvas általában vizes, lápos területeken kiváló vörösesbarna színű vasoxid gömböcskékből áll, amely a felszín közelében könnyen fellelhető, s így nem kell mélyről kibányászni.

A következő lépés a faszén előállítása, hiszen ez szükséges a gyepvas megolvasztásához. Őseink erre leginkább tölgyfát használtak. A felvágott fát egy boksába kell felépíteni, amit levelekkel, majd sárral kell betakartni. Parázzsal lehet begyújtani és figyelni kell arra, hogy izzon, de a boksa ne lobbanjon lángra. Egy nap elteltével ki lehet bontani a boksát, a faszenet vízzel megspriccelni, majd ezután lehet kisebb darabokra törni.

Ezután a gyepvasat meg kell pörkölni, ami azt jelenti, hogy parázson ki kell szárítani, majd apró szeműre megőrölni. Ez idő alatt el lehet készíteni a földbe vájt agyagkohót úgy, hogy először a kürtőt kivájjuk, majd agyagból megépítjük a kohó mellfalazatát. Ezután ki kell szárítanunk egy kis tűzzel a kohót. Ezzel párhuzamosan a szintén agyagból kialakított fúvócsöveket is kiszárítjuk.

Most következhet a kohósítás folyamata. Egy kovácsfújtató segítségével folyamatosan levegőt befújva a kohóba az izzó faszénre vasércet szórunk, majd ugyanezeket ismételjük felváltva. Nagyon különleges látványt nyújt a kohó kürtőjéből a fújtatás ütemére kicsapó lángnyelvek kígyója. Kb. 3 óra elteltével abbahagyjuk a beadagolást, majd amikor a kürtőben lévő faszén-vas keverék teljesen kiég, akkor veszi kezdetét a kohó kibontása. Az olvadt salakanyag jön ki először, majd ezután tudjuk kikaparni a tüzesen izzó vasgömböt. Ezt kovácsfogóval egy üllőre teszik és megtömörítik. Ebből a vastömbből aztán a kovácsok sokféle vaseszközt tudnak elűállítani.

Ha valaki szeretné megtanulni az önfenntartó vasművesség minden csínját-bínját, az jöjjön el a nyaranta megrendezésre kerülő Somogyfajszi Őskohász Táborba!

Boksa megépítése

Faszénégetés

Boksa kibontása

Faszén darabolása

Gyepvas

Kohóépítés

Agyagkohóból kicsapódó lángnyelvek

Izzó vasérc tömörítése

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla