Az önfenntartás egyik fontos része azoknak a vasból készült eszközöknek és szerszámoknak az előállítása, melyekkel megművelhetjük a földet, megmunkálhatjuk a fát, vagy amiben megfőzhetjük az ételt. Nézzük meg, hogy a honfoglaló őseink ezt hogyan oldották meg!

A régészeti leletek tanúsága alapján ezer évvel ezelőtt hazánkban nagyon sok helyütt folyt gyepvasból vaseszközök készítése (ld. Somogyfajszi Őskohó Múzeum). A gyepvas általában vizes, lápos területeken kiváló vörösesbarna színű vasoxid gömböcskékből áll, amely a felszín közelében könnyen fellelhető, s így nem kell mélyről kibányászni.

A következő lépés a faszén előállítása, hiszen ez szükséges a gyepvas megolvasztásához. Őseink erre leginkább tölgyfát használtak. A felvágott fát egy boksába kell felépíteni, amit levelekkel, majd sárral kell betakartni. Parázzsal lehet begyújtani és figyelni kell arra, hogy izzon, de a boksa ne lobbanjon lángra. Egy nap elteltével ki lehet bontani a boksát, a faszenet vízzel megspriccelni, majd ezután lehet kisebb darabokra törni.

Ezután a gyepvasat meg kell pörkölni, ami azt jelenti, hogy parázson ki kell szárítani, majd apró szeműre megőrölni. Ez idő alatt el lehet készíteni a földbe vájt agyagkohót úgy, hogy először a kürtőt kivájjuk, majd agyagból megépítjük a kohó mellfalazatát. Ezután ki kell szárítanunk egy kis tűzzel a kohót. Ezzel párhuzamosan a szintén agyagból kialakított fúvócsöveket is kiszárítjuk.

Most következhet a kohósítás folyamata. Egy kovácsfújtató segítségével folyamatosan levegőt befújva a kohóba az izzó faszénre vasércet szórunk, majd ugyanezeket ismételjük felváltva. Nagyon különleges látványt nyújt a kohó kürtőjéből a fújtatás ütemére kicsapó lángnyelvek kígyója. Kb. 3 óra elteltével abbahagyjuk a beadagolást, majd amikor a kürtőben lévő faszén-vas keverék teljesen kiég, akkor veszi kezdetét a kohó kibontása. Az olvadt salakanyag jön ki először, majd ezután tudjuk kikaparni a tüzesen izzó vasgömböt. Ezt kovácsfogóval egy üllőre teszik és megtömörítik. Ebből a vastömbből aztán a kovácsok sokféle vaseszközt tudnak elűállítani.

Ha valaki szeretné megtanulni az önfenntartó vasművesség minden csínját-bínját, az jöjjön el a nyaranta megrendezésre kerülő Somogyfajszi Őskohász Táborba!

Boksa megépítése
Faszénégetés
Boksa kibontása
Faszén darabolása
Gyepvas
Kohóépítés
Agyagkohóból kicsapódó lángnyelvek
Izzó vasérc tömörítése

 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük