Önkéntesként a Krisna-völgyi Búcsúban

Faragó Tamás barátunk, aki korábban az Öko-völgy alapítvány közreműködésével vett részt társadalomtudományi kutatásban, 15 társával együtt nélkülözhetetlen segítséget nyújtott számunkra a Krisna-völgyi Búcsúban. Az öko-sátor, amelyet a látványkonyhával is megosztottunk, rendkívül népszerű helyszín volt. Hálásan köszönjük önkénteseink segítségét! Az alábbiakban Tamás élménybeszámolóját közöljük.

Ha a búcsú szót említik, akkor egy meghatározhatatlan egyveleg képei jelennek meg előttem: a világ négy égtájáról összesereglett kavalkád, megannyi vásárfia, élmények, találkozások… Nincs ez másként Krisna-völgyben sem búcsú idején, ugyanakkor a hely megőrzi varázsát, megmutatja azt az arcát, amit a mindennapokban is: őszinte és tiszta közösség a természettel összhangban.

Már első látogatásaim során is lenyűgözött az a harmónia, ami árad a bhakták (Krisna-hívők) nyugodt lépteiből, a matajik (női bhakták) szemérmes mosolyából, s hogy sietség nélkül is mindig minden a legjobb helyén van. Annyi kedvességet kap az ide látogató, hogy azonnal úgy érzi: viszonoznia kell. Ezért amikor felkérést kaptam Kun Andrástól, az Öko-völgy Alapítvány kutatási vezetőjétől, hogy önkéntesként csatlakozzak kis csapatához a 2010-es Krisna-völgyi Búcsúban, azonnali igen volt a válaszom. Tudtam, hogy meghatározó élmények várnak, tudtam, hogy újabb kitörölhetetlen lenyomat marad bennem a Völgyel kapcsolatban.

Munkánk az Öko-völgy Alapítvány sátrában változatos volt, hol ökológiai lábnyom számításával próbáltunk szemléletet formálni, hol látványkonyhában készült étkekkel ismertettük meg a betérő vendégeket, hol a meghívott szakértőkkel történő beszélgetést szerveztük és bonyolítottuk. Minden mozzanat adott valamit, amikor vizet hordtam, amikor véleményem egy-egy beszélgetés során összetalálkozott az először oly távolinak tűnő emberek véleményével, s amikor a kertészet és a természet szépségeiről hallgattam meg a vendégeket.

Utólag talán furcsának tűnik beismernem, de egyetlen pillanatig sem éreztem a sokszor megterhelő munkát valóban nehéznek. Valahogy minden a helyére került, nyugalommal és határtalan energiával tettük a dolgunkat. Átragadt ránk a helyiek mosolya, amit aztán visszaragasztottunk rájuk, s végül közösen a búcsút látogató vendégekre került az a meghatározhatatlan mosoly.

Fáradt testtel, de élénken vibráló elmével távoztam a Búcsú harmadik és egyben utolsó napja után, az elcsépelt szavak értelmet nyertek: szeretet, alázat, tisztaság.

Budapest, 2010. július 27.

Faragó Tamás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser