bea1_kicsi1Már egy jó ideje érzem, hogy a beletanult, megszokott életformám nem az igazi. Itt az ideje kilépni a külsőségek, a kreált értékek világából és az embert középpontba helyezni. Így jutottam el az önmegvalósítás és –fejlesztés, az önfenntartó gazdálkodás, valamint a közösségi szellem gondolatokhoz. Ezek együttesen alkotják az ökofalu szellemiségét, melynek egyik elismert hazai képviselője Krisna-völgy. Jelentkeztem pár napra önkéntesnek, hogy testközelből megtapasztalhassam világukat és annak működését.
Még előző este megérkeztem Somogyvámosba kisebb átszállási kalandok után, a helyi busz a központban tett le. Elindultam Krisna-völgy felé és meglepetésemre pár perc múlva már a bejárathoz értem. A Krisna-falu nem a település szélén fekszik, ahogy az ökofalvak általában, hanem mintegy falu a faluban. Átléptem a kaput és a látvány minden korábbi elképzelésemet felülmúlta: a hatalmas, zöld területen a kikövezett út mentén szobrok, díszes építmények, kis tavacskák pihenővel, dús veteményeskertek követték egymást szép rendben. Krisna-völgy végtelennek tűnő, békés környezete és a szembejövő helyiek kedves mosolya mind megerősített abban, hogy jó helyen járok. Az éjszakát a faluban lévő egyszerű, tiszta szálláshelyen töltöttem, ennél több nem is kellett.
Másnap reggel felkerestem a biokertészet vezetőjét, aki elirányított a többiekhez. Almát pucoltunk, amiből almaszósz készült. A másnapi feladat tök hámozása és reszelése volt, amit téli időszakra tettünk el. A közös munka hamar összekovácsolt minket, hiszen az ittlakók természetes módon közvetlenek és készségesek. Miközben járt a kezünk, sokat megtudtam a helyi életről, a vallásról és magukról az emberekről. Valahogy a kertészetről meg is feledkeztem kérdéseim során, annyi más téma került elő és jól esett hallgatni. Mindenesetre megvettem az Öko-völgy Magazint, amiben részletesen szerepel a gazdálkodás és a falu további részterületeinek működése. A kiadvány, az alapítvány mind azzal a céllal jött létre, hogy átadja a tudást, a megszerzett tapasztalatokat másoknak. Krisna-völgyben teljesül az a számomra is fontos elv, hogy a legjobb tanítás példamutatással érhető el.
A munka után bejártam a kertészetet, pontosabban csak próbáltam, mert akkora nagy területet ölel át. A szabadföldi termesztés mellett hatalmas melegházakban érnek a zöldségek, az egyikben például a plafonig felhúzott paradicsomsorok rengetegében szinte el lehet veszni! Kint a kertben különböző növények sorakoznak egymás mellett, a növénytársítás nagyon hasznos védekezés a kártevők ellen. Mivel biokertészetről van szó, vegyszert itt nem használnak, csakis természetes alapanyagú leveket. A földeken végig locsolórendszer van kiépítve, ami még a gyümölcsösben is ugyanúgy megtalálható. Mint megtudtam, a növényeket élő lényként tekintik és a hangsúlyt a megelőzésre helyezik. Azaz fontos a növények természetes, erősítő táplálása, hogy ezáltal ellenállóvá váljanak a későbbi külső hatások ellen. Krisna-völgyben valóban együtt élnek a természettel.
És nem csak a természettel, hanem az állatokkal is. A tehenészetben tett rövid látogatásom alatt bizonyossá vált bennem, hogy a világon itt élhetnek a legnyugodtabb, legstresszmentesebb tehenek. Erről nemcsak a tiszta, gondos ápolás és táplálás gondoskodik, hanem az a nyugtató zene is, ami nekik szól. A tehenészethez tartozik a szántóföldi növénytermesztés, mint gabona, kukorica stb, mert a műveléshez szükséges gépi eszközöket állati erővel hajtják. Itt igazán visszalépünk az időben, de nem úgy a munkaszervezésben. Azt veszem észre, hogy megfelelően kiosztott szerepek és feladatok vannak, és mindenki tudja, teszi a dolgát. Nemcsak a minőség előállításában tudatosak a Krisna-völgyiek, hanem a mennyiség kezelésében is, tervezve a későbbi, téli időszakra.
Ottlétem alatt együtt élhettem a többiekkel. Közösen étkeztünk és megismerhettem a helyi szokásokat, ízeket. Az ebéd összehasonlíthatatlanul táplálóbb és finomabb volt, mint az én megszokott ételeim. Este közös imádságra gyűltünk össze, mely vidáman, énekelve, mégis alázatosan zajlott a színpompás, rajzokkal teli templomban. Mintha egy külön, burokban lévő világba csöppentem volna bele, az itt élők végtelenül kedvesek, befogadóak és harmonikusak. Nemcsak a természettel, az őket körülvevő környezettel élnek harmóniában, hanem önmagukkal is, ami által a szeretet érezhető. Krisna-völgy egy nagyon jó minta számomra, mely megmutatja, igenis lehet másképp csinálni, ahol a kiindulópont az ember és környezete. Sokat tanulhatunk tőlük és visszamennék nemcsak önkénteskedni, hanem biokertészet kurzusaikon okosodni is.

Ábrahám Bea

2 thoughts to “Önkéntesként Krisna-völgyben

 • Ferenczik MIhályné!

  Nagyon irigyellek, hogy részed lehetett ezekben!
  Régi álmom oda eljutni, és ha lehet néhány napot ott tartózkodni.
  „Véletlenül” találkoztam, egy Krisna pappal (?), as kemény hideg ellenére hosszú ideig beszélgettünk. Nagyon érdekes volt, sokáig hallgattam volna Őt, de össze voltam már fagyva, nem bírtam tovább.
  Azóta is azon jár az agyam, hogy hogy tudnék oda eljutni.
  Azt hallottam, hogy fizetni kell oda a belépőért, szállásért, és talán élelmet is lehet venni.
  Lehet, hogy ezen túl van más lehetőség is?
  Szívesen kipróbálnám, hisz évek, évtizedek óta nem megyek sehová, nyaralni, üdülni soha sem voltam.
  Nagyon nagy szükségem lenne kimozdulni új dolgokat látni, hallani, tapasztalni. Számomra nem idegen a dolog, hisz földműveléssel,állattenyésztéssel foglalkozó családból származom 7 testvéremmel együtt.
  Kérlek, ha tudsz adj nekem bővebb felvilágosítást a lehetőségekről.
  Nagyon- nagyon érdekel,kérdés, hogy megtudom- e fizetni, főleg most, hogy a férjem munkanélküli lett, én meg 16 éve rokkantnyugdíjas vagyok.
  Annyira rám férne kimozdulni, és a természetben, szerető emberek között lenni.

  Űdv: Icamama

  Válasz
 • Rév Szilvia

  Kedves Icamama!

  Krisna-völgy biokertészete szívesen fogad önkénteseket, előre egyeztetett időpontokban.
  A kertészek szezonnak megfelelő tevékenységeiben lehet részt venni.
  Szállást Somogyvámoson, Krisna-völgy bejáratának közelében, a kertészettől negyed óra sétaútra tudunk ajánlani.
  Jelentkezni, időpontot és egyéb részleteket egyeztetni az info’kukac’okovolgy.hu e-mail címen lehet.

  üdvözlettel,
  Rév Szilvia (Öko-völgy Alapítvány)

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük