Parlagi sas mentése

Somogyvámoson, Krisna-völgy egyik erdőszegélyében a napokban egy fiatal parlagi sast mentettünk meg.

A fokozottan védett madárra erősen legyengült állapotban találtak rá a kertészeink. Értesítettük a Nemzeti Park munkatársait, akik eljöttek érte és  egy hivatalos madár-kórházba szállították. Ez a parlagi sas az Alföldön, Dévaványa környékén kelt, ott is gyűrűzték, és elkóborolt egészen idáig. Somogy megyében ezek a madarak nagyon ritkán fordulnak elő.

A parlagi sas elterjedési területe Eurázsia, melynek hazánk a nyugati szélét jelenti. Főként füves pusztákon él, ezért nálunk is az Alföldön a leggyakoribb. Legfőbb táplálékát az ürgék jelentik, de hörcsögöt, nyulat, más kisemlősöket és madarakat is zsákmányol. Az öreg madarak egész évben a költőhelyen maradnak, míg a fiatalok kóborlásba kezdenek, így jutott el az említett példány is hozzánk.

A parlagi sas világállománya általánosan csökken, miközben hazánkban és Szlovákiában számuk növekszik. Ezért a magyar természetvédelem egyik kiemelten fontos madara.

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor