Szakmai gyakorlat – a kísérő tanár szemszögéből

Az Öko-völgy Alapítvány és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola között 2008-ban létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Főiskola hallgatói 2010. május 5-9. között a Krisna-völgyi Ökofarmon végezték éves szakmai gyakorlatukat.

Az öt napos program rendkívül élménydús és intenzív volt. Már az első napos leérkezésünket követően egy előadáson vettek részt a hallgatók, majd a többi négy napon is mind délelőtt, mind délután egy-egy hosszabb, néha kétórás előadást is meghallgathattak. Az előadások között voltak elméleti, és kifejezetten gyakorlati jellegűek, ugyanakkor a szervezők – ahol lehetett – sikeresen kombinálták a kettőt. Kifejezetten sikeres volt ebből a szempontból a gyógynövényeket bemutató délutáni foglalkozás, amely során a völgyben található gyógynövényekkel a diákok szemtől szemben is találkozhattak.

Az elméleti előadásokat az előadók ügyesen fűszerezték némi humorral, ugyanakkor a megértést és az odafigyelést nagyban segítették az előre elkészített segédanyagok kiosztása. A gyakorlati foglalkozások közül rendkívül nagy tetszést váltott ki a hallgatók körében a közös bográcsozás, amelynek keretében bepillantást nyerhettek a vegetáriánus konyhaművészetbe, és a biokertészetben való gyakorlat, ami élővé és kézzelfoghatóvá tette mindenki számára az oly sokat emlegetett biogazdálkodás fogalmát.

Bár mind az Öko-völgy Alapítványnak, mind a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának ez volt az első ilyen jellegű szervezése, a szakmai gyakorlat résztvevői szinte kivétel nélkül maximálisan meg voltak elégedve a szervezéssel, az előadások és gyakorlatok minőségével, a szállással, és az ellátással is. Mindenki számára hasznos időtöltésnek bizonyult ez az öt nap: megismerhettük a fenntartható fejlődés alapelveit, és ennek részeként a gyakorlatban is megtapasztalhattuk a biogazdálkodás előnyeit.

Mindannyiunkra komoly hatást gyakorolt a Krisna-völgyi szakmai gyakorlat, és remélhetőleg hozzájárult ahhoz, hogy mindannyian megtegyünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy még inkább környezettudatosabban éljük ezután a mindennapjainkat.

Nagy Richárd
tanársegéd
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

További képek a gyakorlatról itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)