Szakmai gyakorlat – a kísérő tanár szemszögéből

Az Öko-völgy Alapítvány és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola között 2008-ban létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Főiskola hallgatói 2010. május 5-9. között a Krisna-völgyi Ökofarmon végezték éves szakmai gyakorlatukat.

Az öt napos program rendkívül élménydús és intenzív volt. Már az első napos leérkezésünket követően egy előadáson vettek részt a hallgatók, majd a többi négy napon is mind délelőtt, mind délután egy-egy hosszabb, néha kétórás előadást is meghallgathattak. Az előadások között voltak elméleti, és kifejezetten gyakorlati jellegűek, ugyanakkor a szervezők – ahol lehetett – sikeresen kombinálták a kettőt. Kifejezetten sikeres volt ebből a szempontból a gyógynövényeket bemutató délutáni foglalkozás, amely során a völgyben található gyógynövényekkel a diákok szemtől szemben is találkozhattak.

Az elméleti előadásokat az előadók ügyesen fűszerezték némi humorral, ugyanakkor a megértést és az odafigyelést nagyban segítették az előre elkészített segédanyagok kiosztása. A gyakorlati foglalkozások közül rendkívül nagy tetszést váltott ki a hallgatók körében a közös bográcsozás, amelynek keretében bepillantást nyerhettek a vegetáriánus konyhaművészetbe, és a biokertészetben való gyakorlat, ami élővé és kézzelfoghatóvá tette mindenki számára az oly sokat emlegetett biogazdálkodás fogalmát.

Bár mind az Öko-völgy Alapítványnak, mind a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolának ez volt az első ilyen jellegű szervezése, a szakmai gyakorlat résztvevői szinte kivétel nélkül maximálisan meg voltak elégedve a szervezéssel, az előadások és gyakorlatok minőségével, a szállással, és az ellátással is. Mindenki számára hasznos időtöltésnek bizonyult ez az öt nap: megismerhettük a fenntartható fejlődés alapelveit, és ennek részeként a gyakorlatban is megtapasztalhattuk a biogazdálkodás előnyeit.

Mindannyiunkra komoly hatást gyakorolt a Krisna-völgyi szakmai gyakorlat, és remélhetőleg hozzájárult ahhoz, hogy mindannyian megtegyünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy még inkább környezettudatosabban éljük ezután a mindennapjainkat.

Nagy Richárd
tanársegéd
Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola

További képek a gyakorlatról itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Van olyan hagyomány, amely útbaigazít, s van, amely félrevezet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel azzal, hogy itt eddig nagyon jól lehetett ebédelni.”
Németh László