szeptember-25-matol-mindannyian-e2809ehitelbene2809d-hasznaljuk-a-fold-eroforrasaitEljött a nap, amikor fogyasztásunkkal már túllépjük a természet költségvetését. A Global Footprint Network számításai alapján idén ez a nap szeptember 25-re esik.
Az 1980-as évek vége óta „túllövésben” vagyunk, mivel nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartóképessége. A mai naptól fogva az év hátralevő napjain már hitelből élünk, többet költünk, mint amennyi a számlánkon van. A természeti erőforrások növekvő használatának látható, érzékelhető tünetei többek között a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdős területek zsugorodása, a halállomány ritkulása, a talajerózió és a fokozódó vízhiány. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy a természet nem tud több hitelt biztosítani nekünk.

A Túllövés Napjának kiszámítása

A Global Footprint Network kutatószervezet minden évben kiszámítja az emberiség ökológiai lábnyomát, amely azt a területet számszerűsíti, amely megtermeli a felhasznált erőforrásokat és semlegesíti a kibocsátott szén-dioxid és hulladékmennyiséget. Ezt vetik össze a biokapacitással, ökoszisztémánk eltartóképességével, amely megtermeli az emberiség számára szükséges erőforrásokat. A Túllövés Napját brit közgazdasági alapítványok által kidolgozott módszer alapján 2005 óta tartják számon. A kalkulációk az eddig mért népesség növekedési, valamint a fogyasztási adatokon, tendenciákon alapulnak.

A számítások azt mutatják, hogy a gazdasági világválság ellenére még mindig túlhasználjuk a természeti erőforrásokat. 2008-ban a Túllövés Napja szeptember 24-ére esett, idén a válság hatására egy nappal később következett be. A válságot megelőző években ez a nap minden egymást követő évben 4-6 nappal közelebb került az adott év január 1-jéhez. Meg kell találnunk a módját annak, hogy a Túllövés Napja minél később következzen be, akár bő akár szűk esztendőt írunk. A 21. század egyik nagy kérdése, hogyan tartsunk fenn egészséges gazdaságot, biztosítsunk jólétet a társadalom tagjainak, úgy hogy ne éljük fel erőforrásainkat és ne halmozzunk fel végzetes mennyiségű szén-dioxidot.

Szénlábnyom csökkentéssel az egyensúlyért

A KÖVET Egyesület és a Global Footprint Network 80 nappal a decemberi koppenhágai Klímacsúcs előtt figyelmeztet az ökolábnyom csökkentésre, ahol a fejlődő és fejlett országok vezetői számára az utolsó lehetőség nyílik arra, hogy együttesen felelősséget vállaljanak és elkötelezzék magukat a klímaváltozás megállításáért, és egy olyan új megállapodást hozzanak létre, amellyel megóvhatják a Földet és annak lakóit. Szénlábnyomunk (az a szükséges területnagyság és tengerfelület, amely megköti az összes kibocsátott szén-dioxid mennyiséget) 1961 óta 1000%-kal megnövekedett. A szén-dioxid kibocsátásunk az ember természetre gyakorolt hatásának felét teszi ki.

„Napjainkban egyre jobban érezzük, hogy szorít a cipő. A túlnépesedéssel, élelmiszerhiánnyal, globális felmelegedéssel együtt járó negatív természeti és társadalmi jelenségek arra utalnak, hogy pazarló életmódunk megváltoztatása nélkül nem leszünk képesek a Föld ökológiai eltartó képességén belül maradni és fenntartható módon élni. Ökológiai lábnyomunk egyre nő, de a cipő lecserélésére nincs lehetőségünk. A Túllövés Napja erre hívja fel a figyelmet. A mai napon feléltük a 2009-ben rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokat, így évről évre kevesebb marad majd mindenkinek. Meddig mehetünk el? A tudósok kiszámolták, de a döntést az egyéneknek kell meghozni mindennapi életük során.” – figyelmeztet Havasi Péter, a KÖVET Egyesület programvezetője.

„Meddig mehetünk el?”

A KÖVET és a MTESZ Fejér Megyei Szervezete idei, Országos Környezetvédelmi Konferenciájának fő témái az ökológiai lábnyom és a fenntartható vízgazdálkodás lesz. A szakmai találkozót 2009. október 13-14-én tartják Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben. A konferencián hazai és nemzetközi kutatók, közgazdászok és vállalati szakemberek olyan kérdésekre keresik majd a választ, hogy mit mutat meg az ökológiai lábnyom mérete, hogyan lehet különböző területeken alkalmazni, mit kellene tennünk, hogy fenntarthatóan éljünk, hogyan biztosíthatjuk vízkészleteink megőrzését.

További információk: http://www.kovet.hu/

2 thoughts to “Szeptember 25: Mától mindannyian „hitelben” használjuk a Föld erőforrásait!

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük