Ökológiai túllövés napja, 2011.

2009. szeptember 25., 2010. augusztus 21. és 2011. szeptember 17. Idén, és az elmúlt két esztendőben ezekre a napokra esett az a pillanat, amikor az emberiség átlépte éves fogyasztási lehetőségeit.
Az adósságválságok korában nem árt tudatosítani magunkban, hogy nem csupán cégek, bankok, országok, de az egész emberiség túllépte a számára biztosított hitel-keretet.

A megoldás útja csupán egy lehet: csökkenteni a túlfogyasztást, csökkenteni a felesleges javak termelését és felhalmozását.

A pazarlás megállításán túlmenően azonban azt sem lehet megúszni, hogy a bioszférától felvett hitelt is visszafizessük. Ez azt jelenti, hogy átgondolt gazdálkodási módokkal, tudatos ökoszisztéma fejlesztéssel, erdők telepítésével, korrekt tájhasználattal gazdálkodjunk végre valóban okosan!

Ha pedig felfigyeltek rá, hogy 2011-ben „későbbre tolódott” a túllövési nap (aminek láttán először magam is szerfelett megörültem), akkor itt a kijózanító igazság: ez csupán a számítás módjában bekövetkezett változtatás miatt van (ld. itt). A korábbi számolás szerint bizony inkább rosszabb a helyzet, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Azt hiszem, nem ússzuk meg, hogy végre mindannyian átgondoljuk, ki-ki maga átgondolja, hogy miként javíthatna a környezet állapotán – zöld életmód-fejlesztéssel, vagy legalább takarékossággal.

– KA –

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla