Ökológiai túllövés napja, 2011.

2009. szeptember 25., 2010. augusztus 21. és 2011. szeptember 17. Idén, és az elmúlt két esztendőben ezekre a napokra esett az a pillanat, amikor az emberiség átlépte éves fogyasztási lehetőségeit.
Az adósságválságok korában nem árt tudatosítani magunkban, hogy nem csupán cégek, bankok, országok, de az egész emberiség túllépte a számára biztosított hitel-keretet.

A megoldás útja csupán egy lehet: csökkenteni a túlfogyasztást, csökkenteni a felesleges javak termelését és felhalmozását.

A pazarlás megállításán túlmenően azonban azt sem lehet megúszni, hogy a bioszférától felvett hitelt is visszafizessük. Ez azt jelenti, hogy átgondolt gazdálkodási módokkal, tudatos ökoszisztéma fejlesztéssel, erdők telepítésével, korrekt tájhasználattal gazdálkodjunk végre valóban okosan!

Ha pedig felfigyeltek rá, hogy 2011-ben „későbbre tolódott” a túllövési nap (aminek láttán először magam is szerfelett megörültem), akkor itt a kijózanító igazság: ez csupán a számítás módjában bekövetkezett változtatás miatt van (ld. itt). A korábbi számolás szerint bizony inkább rosszabb a helyzet, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Azt hiszem, nem ússzuk meg, hogy végre mindannyian átgondoljuk, ki-ki maga átgondolja, hogy miként javíthatna a környezet állapotán – zöld életmód-fejlesztéssel, vagy legalább takarékossággal.

– KA –

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Elvesztettük azt a képességet, hogy előre lássunk, s a bajokat elkerüljük. El fogjuk pusztítani a Földet."
Albert Schweitzer