szervezzunk-klubokat-es-levelezzunk-a-fenntarthatosagertA somogyvámosi ökofalu 1993 óta gyűlő tapasztalatait Alapítványunk 2008-tól kezdődően rendszeres, klub jellegű, kötetlen beszélgetésekkel egybekötött előadások, valamint helyszíni bemutatók formájában is igyekszik közkinccsé tenni.

Célunk eredetileg rendszeres, stabil klubok működtetése volt különböző felsőoktatási intézményekben, ezért a projekt az „Ökologika Klub” elnevezést kapta. Időközben az igényeket és lehetőségeket figyelembe véve tervünk árnyaltabbá vált. Jelenleg Ökologika Klub elnevezéssel illetjük összefoglalóan az egyetemi és főiskolai hallgatók oktatását, képzését, környezeti szemléletformálását szolgáló tevékenységeinket. Hallgatói csoportoknak már több ízben szerveztünk szakmai programokat.

A Pécsi Tudományegyetem Néprajz- Kulturális Antropológia Tanszékének meghívására egy ízben szemináriumi előadást tartottunk, egy másik alkalommal konferencia kerekasztal beszélgetésen vettünk részt. A kulturális antropológia szakos hallgatók két ízben töltöttek egy-egy hetet Somogyvámoson, „Öko-völgy kutatószeminárium” nevű tantárgyuk keretében. Az első alkalom után a résztvevők nagy része úgy döntött, hogy a téma további kutatásokra érdemes, és így szakdolgozati témaként folytatja a szemináriumi munkát.

szervezzunk-klubokat-es-levelezzunk-a-fenntarthatosagert1

A Szent István Egyetem gödöllői Környezetgazdálkodási Intézetében működő GATE Zöld Klub meghívására Krisna-völgy vezetői tartottak előadásokat a biogazdaság működéséről és a tájgazdálkodásról, valamint a falualapítás, közösségépítés jól bevált módszereiről, a társadalmi fenntarthatóság megvalósíthatóságáról. Egy ízben a Kaposvári Egyetem terepgyakorlatos csoportjának tartottunk szakvezetést a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központban és a biogazdaságban.

A 2010-es évre a fentiek mellett több más egyetemmel, főiskolával dolgoztunk ki konkrét terveket hallgatói csoportok fogadására, a gyakorlati idejük tartalmas, magas szakmai színvonalú eltöltésére, szakterületükhöz kapcsolódó gyakorlati tapasztalatszerzés biztosítására.
Az Ökologika Klubokat Ökologika levelezőlistánk is támogatja, melyet 2009 júniusában indítottunk el. A listán közzétesszük az Öko-völgy Programmal kapcsolatos friss híreket, érdekességeket, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy a listán folyó eszmecserékkel szellemi, szakmai együttműködés alakulhasson ki a környezettudatos életmód megvalósításának mikéntjéről.

A lista jelenlegi tagjai túlnyomórészt egyetemisták, tanárok, kutatók, civil környezet- és természetvédők, illetve a környezettudatos életmód és ökofalvak iránt érdeklődők. A levelezőlistához bárki csatlakozhat, aki ezt kéri az [email protected] e-mail címen.

Rév Szilvia
program koordinátor
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük