Ha van vetésre előkészített ágyásunk, akkor ezekben a hetekben, kedvező időjárású – fagymentes – napokon már helybe vethető a petrezselyem. Magjai nagyon aprók, ezért a vetési mélység is kicsi, 0,5-1 cm legyen.

Szintén elkezdhetjük vetni a rövid tenyészidejű zöldborsót. Ajánlott sortávolság 20-25 cm, a tőtávolság néhány cm, a vetési mélység 2-3 cm. A vetésre fagymentes napot válasszunk, és a talaj se legyen túl vizes. Ha nedves talajon dolgozunk, akkor erősen tömörödik, levegőtlen lesz, és ez nem kedvező a kis növények számára.
Több helyen olvastam, hogy a sárgarépát olvadó hóra is lehet vetni. Olvadáskor a magvak a talajba, néhány mm mélyre mosódnak, jól megszívják magukat vízzel, és állítólag ezután gyorsan kicsíráznak, erős gyökereket képeznek. Idén ezt is ki fogom próbálni!

Fiatal petrezselyem növénykék. Korai vetésre rövid típusú fajtákat válasszunk, ezek kora nyárra szedhetők. A friss leveleket már ennél sokkal előbb is szüretelhetjük

Enyhébb napokon elkezdhetjük a gyümölcsfák ápolását és metszését is. Az idősebb fák egyenetlen, elálló kéregrészeit (ripacsait) kaparóvassal és drótkefével óvatosan megkaparjuk, ha könnyen lejön, el is távolítjuk. Ez az egyik leghatásosabb módja a kéregrepedésekbe húzódott kártevők megritkításának. A lehullott kaparékot gondosan összegyűjtjük (a legegyszerűbb úgy, hogy fóliát terítünk a fa alá) és megsemmisítjük. Nálunk a cserépkályhába kerül.
A törzskaparás közben vigyázzunk a fák törzsére, az élő részeket ne sértsük meg!

A célszerszámok: drótkefe és törzskaparó. A háttérben látható idős szilvafa törzs igencsak megérett a törzskaparásra

 

Ezzel egy időben a fáink elpusztult, száraz ágrészeit, pajzstetvekkel erősen fertőzött részeit is távolítsuk el. Ugyancsak szedjük le a fákról a kártevők és kórokozók búvóhelyeit jelentő elszáradt levélcsomókat és gyümölcs-maradványokat, majd ezeket is semmisítsük meg.

A fiatal gyümölcsfákat főként a külvárosi, faluszéli kertekben kell megvédenünk a nyulaktól és őzektől. Havas teleken óriási kárt képesek tenni a kis fák törzsének megrágásával.
A törzskárosítók távoltartására Krisna-völgyben egy olyan módszert használnak, amit érdemes ellesnünk. Nem kell drágán megvenni az áruházak által kínált műanyag törzsvédőket, ugyanis megteszi egy kötegnyi jó tüskés akácvessző is. Képen mutatom be, hogy a mi gyümölcsfáinkon hogyan használom ezt az egyszerű módszert.

Az akácvessző-kötegek télen-nyáron hatásosan óvják a fácskákat, pedig az őzek kertünk rendszeres látogatói

A tüskés ágköteget egész éven át hagyjuk fenn, mert a nyárelőn, amikor az őzek új agancsukat tisztítják, előszeretettel választják a kis fákat dörzsölőfának. Egy ilyen „gondosabb” kezelés az évek óta dédelgetett gyümölcsfánk pusztulását okozhatja. (A fák testét tápláló csövecskék, az ún. edénnyalábok jórészt a kéreg élő részeiben futnak, és ha ezeket elvágják, akkor a fa koronája és gyökere közötti tápanyag- és vízáramlás megszakad, a fa elpusztul.)

A gyümölcsfák kora tavaszi növényvédelmi munkáiról és a metszésről egy későbbi írásban lesz szó.

– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

4 thoughts to “Téli munkák a kertben

 • Vörös András

  Feleségemmel pár éve személyes látogatást tettünk Somogyvámoson. Felejthetetlen élmény volt számunkra.

  Válasz
 • Sára

  Sziasztok:)

  Tetszett a cikk, és nagyon hasznosnak találtam. Nálunk a kertben több beteg gyümölcsfa is van, amiket szeretnék rendbehozni. Még nincs nagyon tapasztalatom, ezért azt szeretném megkérdezni még mielőtt nekiállok a fák törzsét megkaparni, hogy az eszközöket kell-e fertőtleníteni menet közben és/vagy a végén a fertőzések továbbterjedésének megakadályozása végett, és ha igen akkor mivel tegyem?

  Köszönettel:
  Sára

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Sára!
   Nagyon jó a kérdés, és azt hiszem, sokakat érint.
   Általános szabály, hogy amikor az egyik fán befejeztük a munkát – legyen szó akár metszésről, vagy törzskaparásról -, akkor mielőtt elkezdjük a következő fa kezelését, fertőtlenítjük az eszközeinket. Így az esetleges fertőzések terjedését gátoljuk. Ha nem fertőtlenítjük az eszközöket, akkor magunk válhatunk a fertőzések terjesztőivé.
   A fertőtlenítés legegyszerűbb esetben hamulúggal történhet, ez talán a leg-ökologikusabb megoldás. Ha nem tudunk hamulúgot készíteni, akkor Hypo-s vízzel is fertőtleníthetünk.
   Én úgy szoktam, hogy viszek magammal egy befőttes üvegben lúgos vizet, és amikor egy fa metszésével végeztem, akkor bemártom az olló élét, vagy a kaparó szerszámot.

   Üdvözlettel:
   András

   Válasz
   • Sára

    Köszönöm a válaszát András. Hamulúg hiányában azt hiszem egyenlőre maradok a hypos víznél.
    Kezdő kertészként nagyon örülök ennek az online tanfolyamnak és annak, hogy kérdéseimmel Önökhöz fordulhatok. Már várom is a folytatást.

    Köszönettel:
    Sára

    Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük