Tisztítsuk ruhánkat, hagyjuk tisztán környezetünket!

A somogyvámosi Öko-völgy lakóközössége az élet minden területén összhangra törekszik a természettel. Még a mosást is ökológiai szempontból a legkedvezőbb módon oldják meg.

A praktikákról Pártha prabhut (Pőcze Vilmost), a farm tájrendezési és környezetvédelmi igazgatóját kérdeztük.

Úgy tudjuk, a mosást is elektromos áram nélkül oldjátok meg. Kézzel mostok, mint nagyanyáink. Kádat, lavórt, mosóteknőt és néhányan speciális kialakítású, mángorlót imitáló, bordázott mosdót használtok. A mosószerek is a korábbi korokat idézik?

Részben igen. Többféle megoldás létezik, amelyeket a hazai „zöld” civil szervezetek is javasolnak. Mi a többségét alkalmazzuk is, és nagyon jók a tapasztalataink. Környezetbarát módon, olcsón, mégis hatékonyan tudjuk ruháinkat tisztítani.

Minden ökovölgy-lakó ugyanazzal a módszerrel mos?

Vannak házi módszereket kedvelők, de van egy raktárunk is, ahol többféle mosószer elérhető. Minden bhakta maga döntheti el, melyik megoldást választja, vagy miképpen kombinálja a lehetőségeket.

Kérlek, mesélj a módszerekről!

Menjünk sorban, az egyszerű, házi készítésűtől a gyáriak felé. Házi módszerrel készíthető el a hamulúg. Tiszta fahamut áztatunk 2-3 napig, majd szűrés után egy erősen lúgos, színtelen oldatot kapunk, ami hetekig eltartható. Hígítva, körültekintően szabad csak használni, mert valóban erős lúg. Előnye, hogy a természetbe kerülve teljesen elbomlik. Finomabb, kímélendő anyagokhoz nem használjuk (pl. selyem), mert gyorsan elöregíti. Bevált folteltávolító, különösen magas vízhőmérsékletnél érvényesül ez a hatása. A másik közkedvelt szerünk a mosószóda (nátrium-karbonát). Bár házilag nem állítható elő, de több helyen beszerezhető, egyszerű, olcsó és környezetbarát, univerzális megoldás. Nem túl hideg vízben jól oldódik, fehérít, szagtalanít, és lágyítja a vizet. Ideális áztatáshoz. Az áztatás után a mosás sokkal egyszerűbb és kevesebb mosószerrel is hatékonyabb lesz. A mosószóda egyetlen hátránya, hogy a szennyvízzel a talajba jutva kissé szikesít, de helyes adagolással és higítással, kiváltképp természetes (pl. nádgyökérzónás) szennyvíztisztítót is alkalmazva ártalmatlan az élővilágra. Áztatás után érdemes mosószappannal folytatni a mosást (főleg a makacs foltok dörzsöléséhez). A bolti mosószappanok közül előnyben részesítjük azokat, amik kizárólag növényi alapanyagúak, vagyis készítésükhöz nem öltek állatot. Ilyen például a Tulasi és a Sonett márkanevű, vagy a drogériákban kapható natúr kozmetikai szappan, de némi fortéllyal házilag is főzhetünk szappant (no meg némi növényismerettel). A korábban szintetikus detergensekkel mosott ruhákat mosószappanos mosás előtt mindenképpen áztatni kell, különben megsárgul, ragadós lesz.

Van már nádgyökérzónás szennyvíztisztítótok is?

Éppen kialakítás alatt.

A gyári mosóporok közül mit tudsz ajánlani?

Vannak lebomló, természetes anyagokat tartalmazó gyári mosóporok is. A Frosch termékcsalád például elég szelíd, lebomló anyagokat tartalmaz, bár sajnos tenzidek is vannak bennük. Így a belőle keletkező szennyvíz közvetlenül kijuttatva veszélyt jelent az élővizekre. Szennyvíztisztítón keresztül folyatva azonban ártalmatlanítható, s nem utolsó szempont, hogy olcsó is. Mi is használjuk a termékeiket. Egyébként a legtöbb foszfátmentes mosópor sajnos eltűnt a piacról, a választék legfeljebb az oldószert illetően különbözik. Az a tapasztalat, hogy közülük csak a drága kategória az, ami tényleg hatékonyan tisztít, környezetbarátságról azonban itt már régen nem beszélhetünk. Fehérítő hatásukat például ezek az intenzív mosóporok csak magas hőfokon (70◦C fölött) érvényesítik, alacsonyabb hőfokon szükségtelenül terhelik környezetünket. A víz elektromos árammal (de akár fával) történő magas hőfokra hevítése pedig energetikai szempontból pazarló, környezetterhelő megoldás.

Öblítéshez használtok valami szert?

Pompásan megfelel az ecet vagy a citromsav. Tökéletesen környezetbarátok, és betöltik funkciójukat is, vagyis kioldják a ruhából a lúgos mosószer maradékokat. Illatosítónak pedig nincs jobb, mint a friss szellő és a napsütés, vagy néhány természetes illóolaj.

Az Indiából származó mosódió stílszerűnek tűnne Krisna-völgyben. Hogyan viszonyultok hozzá?

Ideális, „készen termő” mosószer, de elég drága és nem helyi termék (mérsékelt éghajlaton nem termeszthető). Épp most kísérletezek a nevelésével, de a faj eredetileg a trópusi klímát kedveli, így szükséges lesz hozzá egy növényház is…

Ha komolyan erre szeretnénk a mosást alapozni, akkor nem is lenne elég egy fa termésmennyisége az egész közösség ellátásához. Van hazai növény erre a célra, mint a szappanfű, vagy még néhány szaponint tartalmazó fa és cserje. A jövő még sokat táplálkozhat a múltból, mosási technikák terén is.

(az interjút készítette: R.Sz.&K.A.)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)