Bizonyára sokan meglepődtek azon, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében januártól immár négy olyan rovarfajt is fogyaszthatunk, amit emberi élelmiszernek, vagy élelmiszer-összetevőnek minősítettek. 

Az eémúlt hónapok során eddig engedélyezett négy rovarfaj az alábbi: lisztkukac, vándorsáska, a közönséges lisztbogár lárvája és a házi tücsök, melyek fagyasztott, szárított és porított formában kerülhetnek az élelmiszerekbe. 

Nézzük meg, hogy miért is születtek ezek a döntések! Ezek hátterében az egyre növekvő állattartás környezeti pusztító hatása, valamint a növekvő fehérjehiány áll. A harmadik szempont az egyre növekvő népesség élelmezési problémáinak megoldása volt azáltal, hogy az állati fehérjét a rovarokból származó fehérjékkel akarják helyettesíteni.

Vizsgáljuk meg kicsit közelebbtől ezeket a szempontokat! Tudjuk, hogy az állattartás nagy mértékben szennyezi a Föld vízkészletét, az állatok által kibocsátott üvegházhatású metán pedig a levegőt, növelve ezzel a globális felmelegedést. A természeti környezetünkre pedig a legnagyobb terhelést az élelmezésünk jelenti.

Ahhoz, hogy 1 kg állati fehérjéhez jussunk, 15-20 kg növényi fehérjét kell megetetni a különböző állatokkal. Így nem csak nagyon alacsony hatásfokú ez a folyamat, de nagy a környezeti terhelése is. Ez az arány magyarul azt jelenti, hogy ha az állatok takarmányozásához szükséges területeket az ember által fogyasztott növények termesztésére fordítanánk, akkor 15-20-szor annyi embert tudnánk megetetni az adott területen gazdálkodva, mint jelenleg. Ezzel a megoldással rögtön megszűnne a túlnépesedés és az élelmiszerhiány problémája, valamint a vízkészletünk és a levegő szennyezése is töredékére csökkenne.

Ehelyett azonban az uniós vezetőink inkább azt javasolják, hogy egyre többféle rovart fogyasszunk és ez fogja majd megoldani a globális élelmezési problémát és a környezetszennyezést. Igaz, hogy az állati hús fogyasztása helyett valamennyivel kevesebb a rovarevés környezeti terhelése, de mivel a rovarok is növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, ezért a közvetlenül növényi étrend követése a legkedvezőbb minden szempontból.

A legutóbbi közvéleménykutatások szerint a rovarevés ráadásul nagy utálatot vált ki az emberek többségéből.  Ugyanez az ellenérzés nincs a növényi étrenddel szemben. Tehát úgy tűnik, hogy előbb-utóbb az embereknek fel kell adni a húsevést és mindenki előtt itt a nagy válaszút, hogy a kétféle lehetséges megoldás, a rovarevés és a vega étrend közül melyiket választja inkább. Tegyük fel ezt a kérdést magunknak, vagy az ismerőseinknek, és könnyen  megláthatjuk, hogy a túlnyomó többség mit fog választani.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük