Tűzifa önellátás

A télhez kapcsolódó aktuális téma, hogy mennyi tűzifa szükséges egy átlagos háztartásnál a fűtés és a használati meleg víz előállításához?

(Részlet a Beszélgetések az önellátásról I. című könyvünkből)

[Kun András ökológus, Öko-völgy Alapítvány] Mit ajánlasz annak a most induló családi gazdálkodásnak, akitűzifa önellátást szeretne megvalósítani? Mekkora területtel számoljon, mennyi csemetét teleptsen és milyen fafajtákból ültesse a kis erdejét?

[Pőcze Vilmos, Krisna-völgy] Úgy kell számolni, hogy egy átlagos családi házban, ahol 2 kályha, 2-3 szoba van, mintegy 7,5-8 köbméter fát tüzel el a család évente. Ebben benne van a használati meleg víz előállításához szükséges fa is – ami egy átlagos méretű, 150 literes vízmelegítővel számolva – az éves fafogyasztás harmadát jelenti.

[K.A.] Ne feledjük, hogy a fenti tűzifa mennyiségek ún. “erdei köbméterben” vagyis 1m x 1m x 1,7m fában értendők.

[P.V.] Az említett 7,5-8 erdei köbméter fa biztosan elfogy, ha nincs a ház különlegesen szigetelve, vagy délnek tájolva, esetleg nem passzív ház.

A családi méret faültetvény tervezéséhez induljunk ki ezekből a számokból. Egy hektárról (10.000 négyzetméter) 200 köbméter fa jön le. Eszerint 500 négyzetméter kell ahhoz, hogy 10 köbméter tűzifát termeljen, vagyis a családnak szükséges 6-7 köbméter tűzifához kb. 300 négyzetméter kell. Figyelembe kell venni még a vágásfordulót is, hiszen minden évben szükségünk van fára. Ha nem erdőgazdasági előírásokkal számolunk (ahol 25 év a minimális vágásforduló), akkor az akác már 12 éves forgóban is vágható méretű. Így számolva 12 x 300 négyzetméter, vagyis 3.600 négyzetméter kell minimálisan. Ha van bőven területünk, akkor 12 éven túl is tarthatjuk az állományt, és így még nagyobb lesz a fahozam.

[K.A.] Az előbbi számolás akkor helyes, ha csak akácból áll a tűzifa ültetvény. Milyen fafajokat ajánlanál még? Az is kérdés, hogy az akác mennyire elegyíthető?

[P.V.] Akácot hazai lombossal elegyíteni talán csak homokos talajon érdemes, de ott is csak szinte a szürke nyárfa jöhet szóba. A többi hazai fajt mindig lenövi, nem bírják a versenyt.Ami itt Somogyban az egyetlen elegyíthető fafaj a dió, de ebben a tájban ez sem őshonos. Ha elegendő terület áll rendelkezésünkre, akkor mindenképpen érdemes elegyes állományt telepíteni hazai fafajokból, de az akácostól elkülönítve.

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Kevés a környezetet "csak védeni". (...), ma már egyedül a tudatos és bölcs környezethasználat vezethet eredményre."
Kóródi Márta