kicsi1Krisna-völgyben sokféle zöldséget termelünk, gyümölcsöseink bő termést adnak, s elkezdtünk fűszernövényeket is termelni. A Völgy területe gyógynövényekben is rendkívül gazdag. E kedvező adottságokat nagyon jól tudjuk hasznosítani egyszerű, természetes életmódra és önellátásra való törekvéseinkben is.Természetesen gondolunk a téli hónapokra is, és a gyümölcsöt, zöldséget, ami frissen nem fogy el, tartósítjuk, a zöldségekből pedig téli tárolásra is termelünk. Mivel Krisna-völgyben biogazdálkodás folyik, a tartósításban is követjük ezt a szemléletet: nem használunk egészségkárosító tartósítószereket, erős vegyi anyagokat, s igyekszünk a termények frissességét, természetes ízét és aromáját minél jobban megőrizni. Ha betartjuk a befőzés és a tárolás alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani befőttjeink.

Befőzés

Miért érdemes a gyümölcsöket a téli hónapokra is elraktározni?
A gyümölcsök víztartalmának élettani szempontból fontos szerepe van, cukortartalma kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, vitamintartalma igen magas, ásványianyag-tartalma tartósítás során nem csökken.
Mi a titka a tartósítószer nélküli befcserkoőzésnek?
A tartósítás egyik alapszabálya, hogy csak friss, egészséges zöldséget és gyümölcsöt szabad feldolgozni, a szedés után a lehető leghamarabb. A nyári melegben a tartósításra szánt termék minősége óráról órára romlik. A gyorsaság és tisztaság különösen fontos a befőzésnél. Az a zöldség és gyümölcs, amit a feldolgozás előtt már napokig tároltak, sokkal alacsonyabb tápértékű és hatóanyag-tartalmú.
Hogyan kell az üvegeket alaposan fertőtleníteni?
Áztassuk be az üvegeket és a fedőlapokat langyos vízbe. Ezt célszerű használat előtt 24 vagy 48 órával megtenni, így ha netán penészgomba-spórák vannak az üvegekben, azok kicsíráznak, és az üvegek forrázásával ezek is elpusztulnak. Ügyeljünk arra, hogy az üvegek szája, pereme ép, sértetlen, sima felületű legyen. Ezután mossuk ki az üvegeket alaposan meleg, mosószeres vízzel. Használjunk megfelelő mennyiségű vizet, különben átvisszük a szennyeződést egyik üvegről a másikra. Mosás után az üvegeket és a fedőlapokat bő, folyó vízzel öblítsük át, vagy gyakran cserélt hideg vízben háromszor-négyszer buktassuk meg az üvegeket.
Ezt követően tegyük az üvegeket és a fedőlapokat 2-3 percig forrásban lévő vízbe, úgy, hogy teljesen ellepje őket a víz, majd lefelé fordítva rácson, tiszta helyen csöpögtessük le őket. Fontos, hogy töltéskor az üvegek ne csak tiszták, hanem szárazak is legyenek. Ne használjunk törlőruhát, mert az is fertőzés forrása lehet. Rakjuk a tiszta, szárazra törölt üvegeket polcokra a kamrába. Legjobb a hűvös, sötét, száraz kamra. Óvjuk a helyiséget a hőmérséklet-ingadozástól. Az üvegek légmentes lezárása a tartósítás legfontosabb művelete.

Tárolás

Sok zöldségféle téli tárolása nagyon egyszerű, csak megfelelő verem vagy pince és homok kell hozzá. Ez azt jelenti, hogy a zöldséget nyers állapotban tartjuk el. Célja, hogy terményeinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban, jó tulajdonságokkal, lehetőleg tarolasminél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Legjobb homok között tárolni. A tároláshoz „földnedves”, tiszta homokot használjunk.
Válogassuk át a zöldséget, és a leveleket 1-2 cm-es csonk meghagyásával vágjuk le. A gyökereket lombos felükkel kifelé fordítva — két sorban, egymással szemben, vagy egy sorban a fal mellé — úgy helyezzük el, hogy ne érjenek össze. A sorba rakott zöldségekre ezután annyi homokot terítsünk, hogy a gyökereket befedje. Utána rakjunk egy újabb sor gyökeret a homokra, majd szórjunk rá megint homokot, két sor gyökér közé mindig annyit, hogy a gyökerek ne érjenek egymáshoz.
A burgonya tárolásához még homok sem kell, csak egy sötét hely. De ne tároljuk 80 cm-nél vastagabb rétegben, különben rothadásnak indul. Érdemes alá néhány lécet tenni keresztbe, hogy alulról is szellőzhessen. Időnként válogassuk át, tavasz felé a csírákat szedjük le.

Gyógy- és fűszernövények szárítása

Nyár elején több gyógy-és fűszernövényünk betakarítása kezdődhet meg. Növekvő holdnál gyűjtsük be őket, ám az sem mindegy, hogy virágzás előtt vagy után kerül-e erre sor. Azok a fajok például, amelyeknél főleg a levél hatóanyagát használjuk föl, virágzás előtt fuszeradják a termés javát. A kapor, a zsálya, a borsmenta, a citromfű, a csalán, a lestyán, a zsázsa, akkor adják a legértékesebb termést, ha virágzás előtt aratjuk le őket.
A bimbózás kezdetekor kell viszont a bazsalikomot, a tárkonyt, a kakukkfüvet, a csombort betakarítani. A levendula, a rozmaring, a cickafark, a kamilla és a majoránna teljes virágzásban adja a legnagyobb mennyiséget és a legjobb minőséget.
Egyszerű szárítással is jól tartósíthatók, s ha helyesen tároljuk, egy-két évig felhasználhatók. A hajtásokat, leveleket, virágokat akkor ajánlott leszedni, amikor még zsengék, mivel rendszerint ilyenkor legintenzívebbek az ízeik. A begyűjtött hajtásokból — az alsó végüknél összefogva — kicsi, laza csokrokat kötünk, s azokat árnyékos, meleg (25-30 Celsius-fokos), szellős helyen felakasztjuk. Amikor a szárítmány már teljesen száraz, s pattanva törik — ehhez néhány nap, de néha egy-két hét is kell —, jöhet a morzsolás.

Boros Eliza

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük