Védekezés a sárgarépalégy ellen

budoskeMit lehet tenni az évről-évre erősebb kártétel csökkentésére? Válasz egy olvasónk kérdésére.

 


A kérdés így hangzott:
„Az évek során egyre kukacosabb lett a sárgarépa a kertünkben. Tavaly már annyira, hogy szinte semmit nem tudtunk fogyasztani belőle. Az általam kukacnak nevezett élőlény (lehet, hogy nem is az?) járatokat rág a sárgarépába. A kukacok mellett apró meztelencsigák is betársulnak a kártételbe (az ő szemszögükből: a lakomába).
Ahogy az évek során egyre jobban elhatalmasodott és egyre korábban jelentkezett a kártétel, már a paszternákot is tönkretette. Gondolom, a talajunk egyre fertőzöttebb a kártevőkkel – mit tehetnénk?”

A válaszom:
A sárgarépának több veszélyes rovarkártevője van, a leírtak alapján ez a sárgarépalégy tipikus kártétele. Tehát nem „kukacokról” van szó, hanem apró légynyüvekről. (A biológusok egyes bogarak lábatlan lárváit nevezik kukacnak.) Az is jellemző, hogy egyre több van belőlük évről évre. A meztelencsigák ebben az esetben másodlagos kártevők, a megrágott, pusztuló répára jönnek.
A sárgarépalégy – illetve a talajban károsító élőlények – ellen a konvencionális kertészetben kemény vegyszerekkel védekeznek. Többek között ezért is vannak szermaradványok szinte minden nem-bio gyökérzöldségben. A biokertben marad a vetésváltás, a társítás és a növényi levek használata.

1.) vetésváltás: házikertben nemigen működik, mert ha csak pár méterre vetjük a sárgarépát a tavalyitól, az a légynek nem távolság. Azért sem egyszerű, mert – ahogy kérdezőnk is megfigyelte – a sárgarépalégy eszi a paszternákot, fehérrépát és kaprot is. Azért mégis törekedjünk a vetésforgó betartására, mert a kevésbé mozgékony kártevők, pl. a fonálférgek ellen segítséget jelent.
2.) növénytársítás, vegyes ültetés: a szagos-illatos növények riasztják a legyet. Klasszikus társítás a vöröshagyma: a hagyma a sárgarépalegyet riasztja, a sárgarépát pedig a hagymalégy nem szereti. Társításra még a büdöskét, a gilisztaűző varádicsot és a fokhagymát is javasolják.
3.) levek: áztathatjuk a következő növények valamelyikét, de lehet ezeket keverni is (az áztatólevet azután hígítva kipermetezzük vagy öntözzük):  fehér üröm, büdöske, gilisztaűző varádics. A légy első nemzedéke ellen májusban, második nemzedéke ellen július közepe-végén kell védekezni.

Sikeres kertészkedést kívánok!

 

Kun András

Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Védekezés a sárgarépalégy ellen”

  • katalin:

    en szeretnem meg kerdezni hogyan keszitsem el a sargarepara a hagymas ontozo levet koszonom elore is a segitseget

  • kunandras:

    A növénytársítás akkor a leghatásosabb, ha egy sor répa mellé egy sor hagyma kerül. A kivonathoz 10 liter vízbe áztassunk be min. 50 gramm hagymahéjat 3-5 napra (minél tovább áztatjuk, annál jobb, lehet akár 1-2 hétig is). A leszűrt oldattal (hígítás nélkül) öntözzük meg az ágyásokat.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak