Védekezés a sárgarépalégy ellen

budoskeMit lehet tenni az évről-évre erősebb kártétel csökkentésére? Válasz egy olvasónk kérdésére.

 


A kérdés így hangzott:
„Az évek során egyre kukacosabb lett a sárgarépa a kertünkben. Tavaly már annyira, hogy szinte semmit nem tudtunk fogyasztani belőle. Az általam kukacnak nevezett élőlény (lehet, hogy nem is az?) járatokat rág a sárgarépába. A kukacok mellett apró meztelencsigák is betársulnak a kártételbe (az ő szemszögükből: a lakomába).
Ahogy az évek során egyre jobban elhatalmasodott és egyre korábban jelentkezett a kártétel, már a paszternákot is tönkretette. Gondolom, a talajunk egyre fertőzöttebb a kártevőkkel – mit tehetnénk?”

A válaszom:
A sárgarépának több veszélyes rovarkártevője van, a leírtak alapján ez a sárgarépalégy tipikus kártétele. Tehát nem „kukacokról” van szó, hanem apró légynyüvekről. (A biológusok egyes bogarak lábatlan lárváit nevezik kukacnak.) Az is jellemző, hogy egyre több van belőlük évről évre. A meztelencsigák ebben az esetben másodlagos kártevők, a megrágott, pusztuló répára jönnek.
A sárgarépalégy – illetve a talajban károsító élőlények – ellen a konvencionális kertészetben kemény vegyszerekkel védekeznek. Többek között ezért is vannak szermaradványok szinte minden nem-bio gyökérzöldségben. A biokertben marad a vetésváltás, a társítás és a növényi levek használata.

1.) vetésváltás: házikertben nemigen működik, mert ha csak pár méterre vetjük a sárgarépát a tavalyitól, az a légynek nem távolság. Azért sem egyszerű, mert – ahogy kérdezőnk is megfigyelte – a sárgarépalégy eszi a paszternákot, fehérrépát és kaprot is. Azért mégis törekedjünk a vetésforgó betartására, mert a kevésbé mozgékony kártevők, pl. a fonálférgek ellen segítséget jelent.
2.) növénytársítás, vegyes ültetés: a szagos-illatos növények riasztják a legyet. Klasszikus társítás a vöröshagyma: a hagyma a sárgarépalegyet riasztja, a sárgarépát pedig a hagymalégy nem szereti. Társításra még a büdöskét, a gilisztaűző varádicsot és a fokhagymát is javasolják.
3.) levek: áztathatjuk a következő növények valamelyikét, de lehet ezeket keverni is (az áztatólevet azután hígítva kipermetezzük vagy öntözzük):  fehér üröm, büdöske, gilisztaűző varádics. A légy első nemzedéke ellen májusban, második nemzedéke ellen július közepe-végén kell védekezni.

Sikeres kertészkedést kívánok!

 

Kun András

Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Védekezés a sárgarépalégy ellen”

  • katalin:

    en szeretnem meg kerdezni hogyan keszitsem el a sargarepara a hagymas ontozo levet koszonom elore is a segitseget

  • kunandras:

    A növénytársítás akkor a leghatásosabb, ha egy sor répa mellé egy sor hagyma kerül. A kivonathoz 10 liter vízbe áztassunk be min. 50 gramm hagymahéjat 3-5 napra (minél tovább áztatjuk, annál jobb, lehet akár 1-2 hétig is). A leszűrt oldattal (hígítás nélkül) öntözzük meg az ágyásokat.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.