Vetőmagtermesztés Krisna-völgyben. 1. rész: Az önellátás alapja a megfelelő vetőmag

okra virag 100x100A két részes interjúban a vetőmagok előállításának alapjairól beszélgetünk Krisna-völgy zöldségkertészetének vezetőjével, Antal Balázzsal (Bálamódaka dásszal). Jelen írásban az elméleti kérdésekről, a következő részben pedig a gyakorlati teendőkről, magfogási praktikákról lesz szó.

 

Kun András (KA): Kérlek, először arról beszélj nekünk, hogy mi a jelentősége a saját vetőmagnak az önellátásban!

Antal Balázs (AB): Rövid történeti bevezetővel indítom a választ. Hagyományosan majdnem minden termelő saját vetőmaggal dolgozott, esetleg a közelben élő kertészekkel, kertészkedőkkel csereberélt. Így alakultak ki és maradtak fenn a tájfajták, amelyek esetenként nagy alaki sokféleséggel, fajtán belüli változatossággal rendelkeztek. Az önellátás szempontjából a fő adottságuk azonban az volt, hogy jól tűrték az adott terület időjárási viszonyait, és gyakran bizonyos fokú ellenállóság is kialakult a régióban élő kórokozó- és kártevő-rasszokra nézve. Így az időjárási ingadozások mellett is kiegyensúlyozott termelést tettek lehetővé. Ma úgy mondanánk, hogy a tájfajták genetikailag diverz populációk voltak, és éppen ez volt a fő erősségük: állandó szelekció szűrte ki a nem ellenálló egyedeket.

cukkini_bevaltTörekedjünk arra, hogy megtaláljuk a mi kertünkben és konyhánkban beváló, visszavethető fajtákat!

Ma rengeteg fajta áll a rendelkezésünkre, és ha bemész egy vetőmagoltba, akkor hazai és külföldi fajták sorából választhatsz. Ha ezekkel a magvakkal kezdesz el kertészkedni, és évről-évre vásárolt magot vetsz, akkor állandóan újra indul a szelekciós folyamat: ha nem teszel komoly erőfeszítést a növényvédelemre, akkor sok egyed áldozatul esik a betegségeknek, hiszen olyan klímában, talajban és olyan kártevői nyomás alatt él, amivel esetleg korábban ez a fajta nem is találkozhatott.
Az önellátásról szóló könyvetek első részében részletesen bizonyítjátok, hogy az önellátásban csak bio-módszerekkel érdemes termelni. (Bővebb információért katt ide). A biotermelés-, és a termésbiztonság szempontjai egyaránt amellett szólnak, hogy a tájban honos, vagy honosított fajtákhoz térjünk vissza.
Mindezeket összefoglalva így adok választ az előbbi kérdésedre: A saját magfogás az önellátásban elengedhetetlen feltétel, annak egyik alappillére. Tulajdonképpen csak a saját magfogással együtt beszélhetünk önellátásról.

(KA): Mik a feltételei, munkafázisai a saját vetőmag termelésének?

Szigetelt cukkini virág

(AB): Központi jelentőségéhez méltó alaposságú előkészítést, gondosságot kíván. E tekintetben is mindent meg kell terveznünk, amit csak lehet. Például gondosan – esetenként több év alatt – ki kell választanunk azokat a fajtákat, amiket tovább szeretnénk szaporítani, a termelési ciklus elejétől figyelnünk kell arra, hogy megfelelő egyedeket jelöljünk ki a magfogás céljára, a kinyílás előtt a virágokat szigetelnünk kell, illetve egyes fajoknál mesterségesen kell megporozni a virágokat. A jelölt, szigetelésből származó stb. terméseket külön kell szüretelni, a magokat gondosan kinyerni, szárítani, majd – és ez az egyik legnagyobb körültekintést és adminisztrációt is kívánó feladat – megfelelően tárolni.

okra_bevalt

Krisna-völgyben jól bevált zöldség az okra (hölgyujj). Évről-évre saját magból neveljük. (A képen a húsos, ehető toktermések.)

(KA): Ezekre a műveletekre még sorban visszatérünk. Gyakran írunk, beszélünk arról is, hogy Krisna-völgy az élelmiszerek (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, tej, méz stb.) termelésében már évekkel ezelőtt elérte az önellátás szintjét. Milyen mértékben vagytok jelenleg önellátók a vetőmag tekintetében?

(AB): Tudatosan teszünk erőfeszítéseket ebben az irányban is. A fajták sokaságát próbáltuk ki az elmúlt évtizedben, és mostanra nagyjából kialakult az a 30-40 fajtából álló sorozat, amelyeket évről-évre termelünk. A zöldségmag-önellátás tekintetében már 60-70% között vagyunk, vagyis a fajták többségét már saját magból vetjük vissza.

okra virag

Az okra (hölgyujj)  csodaszép virága

Folytatjuk!

Az interjút készítette:

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

 

Többek között a vetőmagvak előállításának alapjairól is olvashat a több száz önellátási praktikát összefoglaló könyvünkben. További információért katt ide

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Kertészeti innovációink Krisna-völgyi önfenntartás – 3. rész

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor