Vetőmagtermesztés Krisna-völgyben. 2. rész: Műhelytitkok

sutotok szigetelt 100x100Folytatjuk a vetőmagvak előállításáról szóló beszélgetésünket Krisna-völgy kertészetének vezetőjével, Antal Balázzsal (Bálamódaka dásszal). Most a gyakorlati kérdésekről, a különböző zöldségfajok magtermesztésének fogásairól lesz szó.

 

Kun András (KA): Nézzük most sorban a zöldségnövényeket! Melyek a fő csoportok a magtermesztés szempontjából, és hogyan kell ezekről magot fogni? Kezdjük a legegyszerűbb esetekkel!

Antal Balázs (AB): Egyszerű a magfogás azoknál a növényeknél, amelyeknek nincs olyan rokonuk a hazai flórában, amivel kereszteződhetnének, illetve amelyeket alapfajként termesztünk, vagyis nem baj, ha korlát nélkül érvényesül a fajon belüli változatosság. Ezek például a kapor, a rukkola, a koriander, a lestyán, a gumós édeskömény (ne legyen a közelben a nem gumós alapfaj!), a karela – vagy indiai keserű uborka, az okra – másik nevén hölgyujj.

Azoknál a fajoknál, amelyeknél a fajtatulajdonságok lényegesek, ott a szigetelés már szóba jöhet. A szigetelés lehet időbeli (előbb vagy később vetjük a magtermesztésre szánt fajtát a többinél), vagy térbeli (a többiektől távol vannak a magtermő egyedek, vagy külön szigeteljük őket). Utóbbiaknál már némi virágzásbiológiai alapismeret is szükséges.

sutotok szigetelt 3

A sütőtök tüllhálóval szigetelt virágai

 

(KA): Melyik fajokra gondolsz?

(AB): Például a spenótra, ami szélmegporzású növény, és szintén az egyszerűbb esetek közé tartozik. Ha korán vetjük, akkor nem tud összeporzódni más fajtákkal.

A kétéves fajok jelentik a másik egyszerűbben kezelhető csoportot. Ilyenek a mangold, a cékla, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér. Őket az első év őszén külön ágyásba átültetjük, talajukat fagyvédelem céljából mulcsozzuk. A következő tavasszal kivirágoznak, és ha nincs a közelben más fajtájú egyed, akkor sikeresen fajtaazonos magot tudunk róluk szedni.
Szintén nem bonyolult a hüvelyesek magfogása, ugyanis ezek öntermékenyülők, és gyakran már a bimbóban megtermékenyülnek. Ha tehát a borsóból, bokorbabból, karós babból, méteres babból nincs a közelben másik fajta – vagyis a rovarok nem tudják összekeresztezni őket -, akkor fajtaazonos maghoz juthatunk. Ha több fajtát termesztünk egyszerre, akkor a kiválasztott egyedek lehálózásával (kis keretet készítünk, amire tüllhálót szerelünk) kerülhetjük el a fajták összeporzását.

 

bab szigeteles

Bokorbab növények szigetelése

 

A retekmag és salátamag termesztésénél is arra kell figyelni, hogy ne legyen más fajta a közelben (mindkettő rovarmegporzású), ha van, akkor a kiválasztott növényeket szigetelni kell.

(KA): Melyek a nagyobb szakértelmet kívánó fajcsoportok?

(AB): Már a haladóknak való csoport az egyszerűen szigetelhetők köre. A paradicsom – igen nagy jelentőségű zöldségünk – virágait vagy virágzatait még kinyílás előtt tüllzacskóval szigeteljük. Így a rovarok nem férnek hozzá, és az önmegporzás zavartalanul megtörténik, mert a növény öntermékenyülő. Ha már látjuk kis bogyókat, akkor levehetjük a tüllzacskót, szalaggal megjelöljük a magfogásra szánt terméseket, és már csak arra kell ügyelnünk, hogy érésük után külön szüreteljük őket.
A paprika és a padlizsán magfogása hasonlóan történik, itt azonban nem elegendő önmagában a szigetelés, hanem elő kell vennünk az ecsetet is. Ezek a növények idegentermékenyülők, ezért a kiválasztott fajta bimbó korban tüllzacskóval szigetelt virágait kinyílásuk után mesterségesen összeporozzuk (az egyik növény virágáról szedett pollent a másik növény virágjának bibéjére kenjük).

cukkini viragok

Cukkíni hím (balra)- és nővirágai (jobbra)

 

Egy másik, viszonylag egyszerűen kezelhető csoport a kabakosoké: tökök, cukkíni és sütőtök. Ők a mesterséges megporzás iskolapéldái. A legtöbb fajtából léteznek olyanok, amelyeknek hím- és női ivarszervei egy egyeden fejlődnek, de külön virágban találhatók. Itt a virágokat egyesével kell szigetelnünk. A nagyobb virágúaknál egy egyszerű csipesz is elegendő lehet arra, hogy megakadályozza a bimbó kinyílását, de persze itt is használhatunk tüllzacskót. Amikor érettek a virágok, levesszük a csipeszt, és egy ecsettel átvisszük a pollent a bibére. Utána a virágot újra szigeteljük, nehogy a rovarok más virágokról is vigyenek rá pollent. Ezek a fajok is idegentermékenyülők, tehát a megtermékenyítés során a fajta egy másik egyedéről származó pollent használjunk.

sutotok megporzas

A sütőtök megporzása

 

(KA): Melyik növények magtermesztését nem javasolnád a kezdőknek?

(AB): Létezik a zöldségeknek egy olyan köre, amelyekkel még mi is csak próbálkozunk. Ezek magfogása jelenti a „mester-fokozatot”.
Ilyenek a kétévesek közül a káposztafélék, amik nagyon könnyen kereszteződnek egymással, hamar elveszítik fajtatulajdonságukat. A másik nehéz növény a krumpli. Sajnos az ő esetében a vírusok okozzák a problémát, ami visszavetés esetén a vetőgumók, a fajta 3-4 év alatti teljes leromlását okozza.

(KA): Nagyon köszönöm az átfogó ismertetést! Nyilván, a magfogásnak ezek mellett számos kisebb-nagyobb csínja-bínja van, vagyis aki most kezd hozzá, abban újabb kérdések merülnek majd fel. Mit tanácsolsz a számukra?

(AB): Ez tényleg csak egy rövid összefoglaló, sok lényeges pontot még nem is érintettünk. Aki elkezdi a magfogást, annak legelőször azt ajánlom, hogy mondjon le a hibrid fajtákról, és keresse meg a visszavethető fajták azon körét, amik az ő kertjében, az ő konyhájában beváltak. Erre a kísérletezésre érdemes néhány évet rászánni, hiszen az ország különböző területein a fajták másképpen viselkednek, és az emberek ízlése is nagyon különböző. Nagyon jó szakkönyvek is elérhetők a témában – egyelőre szinte kizárólag angol nyelven.
Talán nem szerénytelenség, ha ajánlom a saját blogomat is, ahol sok kép kíséretében rendszeresen megosztom a tapasztalataimat az érdeklődőkkel:

Krisnakert kertészeti blog

Néhány cikk linkje – azután lehet tovább böngészni a blogon 🙂
(Javaslom a „vetőmagtermesztés” kulcsszóval való keresést.)

Cukkini magfogás

Sütőtök magfogás

Zöldbab magfogás

Az interjút készítette:

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

 

Többek között a vetőmagvak előállításának alapjairól is olvashat a több száz önellátási praktikát összefoglaló könyvünkben. További információért katt ide

3 hozzászólás to “Vetőmagtermesztés Krisna-völgyben. 2. rész: Műhelytitkok”

 • vincze istvanne:

  Szeretnék kérni 2-3 db karéla magot.Miképpen lehetséges?
  Küldök boritékot.Szeretnék választ kapni e-mail-ben.
  Tisztelettel vinczéné

 • Antal Balázs:

  Kedves Vincze Istvénné!

  Küldjön borítékot a Krisna völgy, 8699 Somogyvámos Goranga tér 1 címre.
  Küldjük önnek a karela magot.
  Üdvözlettel Antal Balázs, kertészet Krisna–völgy

 • dr. Balla Tünde:

  Kedves Antal Balázs!

  Szeretnék kérni pár darab karela magot kérni,amennyiben ez lehetséges.

  A hozzászólások rovatban láttam, hogy amennyiben borítékot küldök 8699 Somogyvámos, Goranga tér 1 címre akkor Önök küldenek pár magot.

  Köszönettel: dr. Balla Tünde

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kutatások szerint az emberek nem az anyagi jólétre vágynak, hanem emberi kapcsolatokban gazdag, boldog magánéletre."
Pataki György (Szent István Egyetem)