Vízár Krisna-völgyben

havaria_kicsi1Mondják, hogy a klímaváltozás kezdetben főképp szélsőségekben nyilvánul meg. Ezt mi is tanúsítjuk…
Miközben az ivóvízhiány és a szárazság hatásainak ellensúlyozására teszünk erőfeszítéseket Krisna-völgyben, az általános – vízhiányos – tendenciával ellenkező előjelű időjárási szélsőségekkel is meg kell néha küzdenünk.
Június 29-én például Pőcze Vilmos (Pártha dász) mérései szerint egy óra leforgása alatt 60 mm (!) csapadék zúdult Somogyvámosra. Az iskola alatti dombon Zala folyó méretű vízár zubogott alá. A kövezett központi út menti patak kiöntött, hínárnövényzetét az útra pakolta. A felduzzasztott szakaszok halai kapva kaptak az alkalmon. (Általános hal-szokás, hogy a zárt tavakból, ha lehetőség nyílik rá, elkalandoznak). Ráfeküdtek az árra, és uzsgyi, le a patakon. A kalandorokat az ár levonulása után visszahelyeztük a tóba.

havaria_05081

Utoljára 2005 augusztusában volt ekkora felhőszakadás, akkor 9 millió Ft kárt okozott. A képen az egyik szórt köves utunk maradványai láthatók.

A Kárpát-medence éghajlatának alakulását egyébként nem csak a globális klímaváltozás sújtja. Figyelemreméltó, hogy az elmúlt két évszázad kíméletlen táj-átalakító tevékenységének nyilvánvaló hátulütőit Anton Kerner, XIX. századi természettudós már jó előre látta. Éles szemű előrejelzéseit Kun András gyűjtötte nemrégiben csokorba és tette közzé honlapunkon.

Rév Szilvia & Pártha dász

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Film a téli zöldségtermesztésről Mérgezett Föld

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding