Vízár Krisna-völgyben

havaria_kicsi1Mondják, hogy a klímaváltozás kezdetben főképp szélsőségekben nyilvánul meg. Ezt mi is tanúsítjuk…
Miközben az ivóvízhiány és a szárazság hatásainak ellensúlyozására teszünk erőfeszítéseket Krisna-völgyben, az általános – vízhiányos – tendenciával ellenkező előjelű időjárási szélsőségekkel is meg kell néha küzdenünk.
Június 29-én például Pőcze Vilmos (Pártha dász) mérései szerint egy óra leforgása alatt 60 mm (!) csapadék zúdult Somogyvámosra. Az iskola alatti dombon Zala folyó méretű vízár zubogott alá. A kövezett központi út menti patak kiöntött, hínárnövényzetét az útra pakolta. A felduzzasztott szakaszok halai kapva kaptak az alkalmon. (Általános hal-szokás, hogy a zárt tavakból, ha lehetőség nyílik rá, elkalandoznak). Ráfeküdtek az árra, és uzsgyi, le a patakon. A kalandorokat az ár levonulása után visszahelyeztük a tóba.

havaria_05081

Utoljára 2005 augusztusában volt ekkora felhőszakadás, akkor 9 millió Ft kárt okozott. A képen az egyik szórt köves utunk maradványai láthatók.

A Kárpát-medence éghajlatának alakulását egyébként nem csak a globális klímaváltozás sújtja. Figyelemreméltó, hogy az elmúlt két évszázad kíméletlen táj-átalakító tevékenységének nyilvánvaló hátulütőit Anton Kerner, XIX. századi természettudós már jó előre látta. Éles szemű előrejelzéseit Kun András gyűjtötte nemrégiben csokorba és tette közzé honlapunkon.

Rév Szilvia & Pártha dász

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Semmi sem fogja olyan mértékben növelni az életben maradásunk esélyeit a Földön, mint az átállás a vegetáriánus étrendre."
Albert Einstein