Sorozatunk mostani részében arról olvashatunk, hogyan készíthető saját verem, miben tud többet a pince, valamint hogyan kell tárolni egyes terményeket?

[Kun András, ökológus] A verem építése hogyan zajlott Krisna-völgyben?

[Pőcze Vilmos, Krisna-völgy] A verem gödrének kiásása kézi módszerrel, ásóval is megoldható. Néhány ember kiás pár nap alatt egy veremnek való gödröt. 2,5 méter mély, 3 x 5 méteres oldalú gödröt ástunk. A földet két oldalra felkupacoltuk. A tartó gerendákat leástuk, és egy egyszerű, gyalulatlan anyagból készült tetőszerkezetet építettünk rá. Ezt fóliával szigeteltük, deszkával fedtük, és arra is került egy réteg fólia, majd fél méternyi földet rétegeztünk rá. Hagyományosan a vermeket vagy téglaboltívvel készítették, vagy ha faszerkezet volt a födém, akkor kátránnyal, vagy kátránypapírral szigetelték. Nagyon fontos a verem megfelelő szellőztetése is, ezt szellőzőcső beépítésével kell megoldani.

[K.A.] A földben nem korhadt el a faanyag?

[P.V.] A korhadás megelőzése érdekében fontos az alapos tetőszigetelés. Ezt időnként meg is kell újtani. Mi lekérgezett, kezeletlen akácfa rönkökkel dolgoztunk, de eddig – az építés éve, 1999 óta eltelt 12 évben – nem tapasztaltunk korhadást. Fontos, hogy a verem tetőszerkezete legalább egy méteres távolságra túlnyúljon az oldalfalakon, és oldalra elvezesse a vizet. Nálunk a verem oldala földes, de van olyan megoldás is, amikor a verem oldalát téglával kirakják, akár szárazon is.

[K.A.] Hogyan váltak be nálatok a vermek a tárolásban? Azért is kérdezem, mert mostanában egy verem építésének tervét is forgatom a fejemben.

[P.V.] Az építésnél nagy előnye a gyorsaság és az olcsóság. Hátránya, hogy télen hidegebb, nyáron sokkal melegebb van benne, mint a pincében, és a rágcsálók is könnyebben be tudnak jutni. Ilyen formában inkább átmeneti tárolásra alkalmas. Sokkal rágcsáló-állóbb veremhez jutsz, ha kirakod téglával a falát, esetleg a padlót is, vagy legalább erősen ledöngölöd, és stabilizálod tehéntrágyával, mert az megkeményíti a felületet. Fontos még, hogy az ajtó jól zárjon. Ha a rágcsálókat ki tudod iktatni, akkor nagyságrendekkel jobb a helyzet. Hőszigetelésnek nálunk bevált, hogy mínusz 10 fok alatt szalmabálákat hordtunk a verem elé. Amikor így csináltuk, majdnem teljesen elmaradt a fagykár. Mínusz 20 foknál már voltak zöldségek, amik megfagytak, de azok is csak az ajtó közelében, attól pár méterrel beljebb semmi bajuk nem lett. A burgonyát érdemes inkább beljebb tárolni, mert már plusz 2-3 fok alatt megédesedik.

[K.A.] Azóta már megépült egy tágas közösségi pince. Továbbra is használjátok tárolásra a vermeket? Mit érdemes pincében, és mit veremben tárolni?  

[P.V.] A pince segítségével jelenleg megoldjuk a Krisna-völgyiek számára a gyökérzöldségek és a feldolgozott termények, befőttek tárolását. Ezek tárolására a pince tökéletesen alkalmas. Különösen a gyümölcsöknél kell alaposan megválogatni, hogy milyen minőséget viszünk le a pincébe. Az almánál azt is tapasztaljuk, hogy sokkal erősebben szaporodnak a gombakárosítók a pincében, mint egy hűvös, de szellősebb tárolóban. Ezért az almát és a körtét, illetve átmenetileg a sütőtököt is érdemesebb a veremben tárolni. Az alma idén is sokkal szebb a veremben, mint a pincében, a körte pedig csak a veremben maradt meg tél közepéig.

Alapelv, hogy a gyümölcsök és a zöldségek, valamint a befőttek külön helyiségben legyenek eltéve. A gyümölcsök – főként az alma – etiléngázt bocsátanak ki, amitől a zöldségek megromlanak: a sárgarépa kesernyés ízű lesz, a burgonya pedig romlékonnyá válik.

A gyümölcsöknél hagyományos tárolási mód volt, hogy vályogból épült tárolóházakban széles polcokon tárolták az almát, körtét. Szalmás szigetelést használtak, és itt az a lényeges, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen mínusz 3 fok alá. Az almát hagyományosan a padláson, búza közé téve is tárolták.

A gyökérzöldségeket – cékla, zeller, répa, torma – földnedves homokba kell rétegezni, 60%-os relatív páratartalom mellett jól elállnak tavaszig. A burgonya legjobban szövetzsákokban tárolható. A paprikát is lehet homokba rétegezni (a homok száraz legyen!), így januárig el tudjuk tárolni.

A káposztaféléket gyökeresen szedtük fel, és eredményesen tároltuk a pincében gyökérrel felfelé lógatva.

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük