A napokban volt Bonyhádon egy előadás, melyben Antal Balázs (Bálamódaka dász), Krisna-völgy főkertésze arról beszélt, hogyan oldható meg a mostani változó klíma mellett az egész éven át történő zöldségtermesztés.

Bottyán Noémi, az egyik résztvevő ezt írta az előadás után:

„Tegnap este Bonyhádon ANTAL BALÁZS (Dasa Balamodaka) főkertész segítségével betekintést nyerhettünk a somogyvámosi Krisnakert életébe. Több, mint harmincan tanulhattunk a fóliasátor használatáról, ami a megváltozott éghajlati tényezők ellenére lehetőséget ad a korai , késői, illetve az egész évben történő zöldségtermesztéshez, palántaneveléshez, kiszámítható, kontrollált körülményeket biztosítva. Igaz, hogy a Krisnakertben már nem konyhakert mértékben 🙂 gazdálkodnak, hanem egy kb. egy hektáros területen, de Balázs tapasztalatai, praktikái, termesztési útmutatója hasznunkra válhat majd a kiskertekben is. Sok információt kaptunk az öko- illetve bioművelés szemléletéről, eszközeiről, a komposztkészítés és talajmegújítás mikéntjeiről is.

„Az éghajlatváltozás globális problémává vált, s nem várt kihívások elé állít bennünket. A rövidtávú cselekvés már nem elég, most kell döntenünk, és globális szinten kell intézkedéseket tenni, ugyanakkor egyéni és közösségi szintű változásokra is szükség van.
A társadalom egészét érintő problémák megoldására irányuló törekvésekben való felelősségvállalás fontosságát felismerve hoztuk létre Krisna-völgyet huszonöt évvel ezelőtt. Krisna-völgy egy vidéki közösség, amely képes válaszokat adni e problémákra. Ahhoz, hogy az emberek megfeleljenek a kihívásoknak, kezdeményezniük kell, s minden egyes személynek tisztában kell lennie saját felelősségével. Az önfenntartó farmközösségek jelentik a megoldást a fent említett problémákra. Ilyen közösségekben mindenki olyan életmódot alakíthat ki, amely harmóniában áll a természettel és a környezettel, s egészségesen, környezettudatosan élhet.
Annak érdekében, hogy természetes környezetünknek egyetlen mezőgazdasági törekvésünkkel se ártsunk, a Krisnakertben kizárólag környezetbarát megoldásokat alkalmazunk. A zöldség- és virágoskertjeink talajának tápanyagellátását a kerti komposzt és a tehenészetünkből származó trágya keverékével végezzük. A kártevők ellen növénytársítást és gyógynövénykivonattal történő permetezést alkalmazunk, ezzel is biztosítva a vegyszermentességet. „

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük