A II. Magvas Napon jártunk Kecskeméten

magvak_100x100Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy meghívást kaptunk a II. Kecskeméti Magvas Napra, amelyet a MÁK (Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért) szervezett 2014.március 1-én. Valkai István, a MÁK vezetője remek programot vezényelt, amelyen reggeltől késő délutánig zajlott. A magbörzén visszavethető vetőmagok cseréje folyt, ezzel egyidejűleg a témához szorosan kapcsolódó eladások váltották egymást.

 

Az előadók között hallhattuk többek között a tápiószelei Növényi Diverzitás Központból Baktay Borbála igazgatót és Horváth Lajos osztályvezetőt, a nagyszékelyi KÖRTE részéről Bócsó Renátát és Czúcz Juditot.Alapítványunk Krisna-völgy önellátó gazdálkodását – azon belül a helyi “civil magbank” működését – mutatta be. A jó hangulatú rendezvény nagyon sok látogatót vonzott. A kiállítók és termelők számos régi tájfajtát vonultattak fel, amelyekből jutott bőven a magcserékhez is.

DSCN5431
Mind a tengerentúlon, mind Európában reneszánszát éli az un. paraszti vetőmag mozgalom, amely ma még nem teljesen elfogadott minden államban, jelentősége viszont felmérhetetlen. Magyarországon főként a nagyszékelyi KÖRTE aktív közreműködésével serken a civil magmentés, a Magház program keretében.

A világban pusztító genetikai erózió és diverzitáscsökkenés révén fajok és fajták ezreit veszíti el az emberiség. A csodálatos értéket képviselő régi tájfajta zöldségek és gyümölcsök az átalakult mezőgazdasági működés áldozataivá, vagy mellőzött kihalóivá váltak. Bár sokat közülük már most is csak hírből ismerhetünk, de a még fellelhetők a jövő kincseiként megóvásra érdemesek. Ebből a felismerésből táplálkozik a “magmentő mozgalom”, s remélhetőleg a mezőgazdasági termelés is újra felfedezi majd e fajtákat (főként a kisparcellás, fenntarthatóságra törekvő, lokális termelők).

 

– Pártha dász –

Krisna-völgy

Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image im003821k-jpg image im003855k-jpg image im003838k-jpg image im003862k-jpg image im003806k-jpg image im003869k-jpg image im003873k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003917k-jpg image im003865k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003870k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak