A legelők műtrágyázása: több a kár, mint a haszon

Az állatok legelőn tartásával jelentősen csökkennek a környezeti gondok és a gazdálkodást is kevesebb költség terheli

Részletek Dr. Vinczeffy Imre professzor (Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma) előadásából. Elhangzott a Tejtermelők Szövetségének tanácskozásán, 2001. február 14-én, Keszthelyen. (3/3. rész)

A mintegy 30 gazdaságban elvégzett vizsgálatok alapján a műtrágyázott legelők minősége és állapota elmarad a csupán legeltetéssel kezeltektől.

Az irányított kísérletek eredményei szerint a legelő állatok ürüléke teljes egészében képes visszajuttatni a legelő fenntartásához szükséges tápanyagmennyiséget. Az ürülék a tápelemeket pontosan olyan arányban tartalmazza, amely a lelegelt növényi anyag növedékkel való utánpótlásához szükséges.

Kimutatták, hogy míg „a legelő állatok ürülékének tápanyagvesztesége 7-15 % közötti, addig a műtrágyáké 40 %.” Ez azt jelenti, hogy a műtrágya formájában, tehát természetidegen arányban és összetételben, kijuttatott tápanyagok közel fele mindenképpen elvész. A műtrágyázás másik hátránya, hogy csak néhány tápanyagot tartalmaz (azokat viszont aránytalanul nagy mennyiségben), míg az állatok trágyája gyakorlatilag minden, a legelő növényei számára szükséges anyagot visszajuttat, mégpedig az optimális arányban.

Az említett műtrágya-veszteség negatív következményei mindannyiunk számára ismertek: az esővízzel kimosódó tápanyagok szinte azonnal megjelennek a talajvízben és az élővizekben. A feldúsuló tápanyagok hatalmas károkat okoznak az élővilágban, és emiatt mára gyakorlatilag ihatatlanná váltak hazánk kútvizei is.

A környezeti problémák megoldásának egyik kulcsa a legelő állattartás visszaállítása, és a műtrágyázás felhagyása. „Az állatok legelőn tartásával jelentősen csökkennek a környezeti gondok…” és ráadásul „kevesebb költség terheli a gazdálkodást is.”

(Lejegyezte: K.A. & R.Sz.)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak