A szójatermesztés is az esőerdők területét csökkenti

a-szojatermesztes-is-az-esoerdok-teruletet-csokkentiA szarvasmarhatartás mellett a szójatermesztés jelent fokozott veszélyt a Dél-amerikai esőerdők számára. A szója iránti nemzetközi kereslet növekedésével a farmerek is termőterületeik bővítésére kényszerültek. Ehhez gyakran az esőerdő kiirtásán keresztül vezetett az út.


A Greenpeace az Amazonas elfogyasztása című 2006-ban megjelent jelentésében rámutatott a problémára, és kétéves megállapodást kötött a legnagyobb szójakereskedőkkel. Ebben a kereskedők moratóriumot hirdettek minden erdőirtással létrejött termőföldről származó szója forgalmazására.

Mivel a moratórium kezdete óta eltelt idő alatt nem sikerült megnyugtatóan szabályozni az Amazonas védelmét, a felek a moratórium egyéves meghosszabbítása mellett döntöttek. Ezúttal a brazil környezetvédelmi miniszter is csatlakozott a megállapodáshoz.

Brazília a világ negyedik legnagyobb légszennyezője, nagyrészt az esőerdők kiirtása és felégetése során keletkező szén-dioxid és metángáz miatt. A 2009 decemberében megtartandó koppenhágai klímacsúcs áttörést hozhat ezen a téren, amennyiben a világ vezető hatalmai képesek megállapodni a környezetvédelemmel kapcsolatos keretszámok szigorításán.

2 hozzászólás to “A szójatermesztés is az esőerdők területét csökkenti”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Vajon hány ember létezik még, aki megérti, hogy a pénz önmagában nem érték? Ugyanez vonatkozik az időre is: »Time is money« - mondják azok, akik a pénzt abszolút értékmérőnek tartják, mintha minden megtakarított percnek ugyanannyi lenne az értéke."
Konrad Lorenz