A társadalmi fenntarthatóság elemei. Az egyéni szerepvállalás fontossága

a-tarsadalmi-fenntarthatosag-elemei_az-egyeni-szerepvallalas-fontossagaHosszú Zoltán, az Öko-völgy Alapítvány elnöke a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadásának összefoglalója. Teljes hanganyag és letölthető előadás-anyag

A fenntarthatóság előfeltételeit általában három pontban jelölik meg: fenntarthatóság a társadalomban, a gazdaságban és a környezet tekintetében. Ezeket az elemeket nevezik a fenntarthatóság három pillérének, a modellt pedig „háromlábú széknek”.

Fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalataink, kutatásaink szerint érdemes e három pillérhez hozzávenni egy negyediket is: az egyént. Lehet persze vitatkozni azon, hogy az előbb említett egyik „láb”, a társadalmi fenntarthatóság, már magában foglalja az egyént, mint a közösség részét, tapasztalataink szerint azonban az egyén szerepét érdemes kiemelten kezelni. Úgy is mondhatnám, ahogyan a háromlábú szék lábait is az ülőke tartja egyben és foglalja működőképes egységbe, ugyanúgy a társadalom is csak akkor lehet stabil, hogyha az egyének élete fenntartható.

Konferenciánkon sok szó esik a környezeti, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóságról. Előadásomban a negyediket, az egyén szerepét hangsúlyozom a fenntarthatóság megteremtésében. Nem lehet kérdéses, hogy az egyének felelőssége a fenntarthatóság tekintetében központi. Az egyéni viselkedés e szempontból kétféle lehet: a felelősség vállalása, és annak elhanyagolása, nem-vállalása.
Vagyis rajtunk, egyéneken múlik, hogy milyen mértékben ügyelünk testi-lelki egészségünkre (önmagunk fenntarthatóságára), milyen mértékben mondunk le egyéni önzésünkről, haszonszerzési vágyunkról, veszünk részt a közösség életében („öko-etika”, társadalmi fenntarthatóság), milyen mértékben vagyunk hajlandóak korlátozni a fogyasztásunkat (gazdasági fenntarthatóság), illetve mennyire igyekszünk környezettudatosan élni (környezeti fenntarthatóság).

Ha végiggondoljuk ezeket a pontokat, akkor látni fogjuk, hogy szorosan összefüggő rendszert képeznek – valójában nem különíthetőek el egymástól. Ebből az is következik, hogy a egyénnek, az egyénekből felépülő társadalomnak, az egyén és a társadalom gazdálkodásának, környezetével való kapcsolatrendszerének egyaránt fenntarthatónak kell lennie ahhoz, hogy a rendszer hosszú távon működőképes legyen.
Az egyén, az egyéni felelősségvállalás kérdése azonban mindenkor központi. Ez a lényeg, amin minden más múlik. Ha az egyének nem ismerik fel, nem vállalják felelősségüket a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság megteremtésében, akkor a rendszer egésze összeomlik.

Korunk talán egyik legfőbb sajátossága, hogy az egyén, a társadalom, a gazdaság és a környezet tekintetében egyaránt, világszerte erősödő válságjelenségek tapasztalhatók. Ahhoz, hogy a kibontakozó válságok hatását elkerüljük, vagy legalább csökkentsük, a lehető legtöbb szempontból törekednünk kell a fenntarthatóság megteremtésére. Előadásomban az egyén, az egyéni felelősségvállalás nélkülözhetetlen voltát emelem ki.
Az előadás vetített anyaga itt látható (pdf)

A teljes hanganyag meghallgatható itt (mp3)

1 hozzászólás to “A társadalmi fenntarthatóság elemei. Az egyéni szerepvállalás fontossága”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman