Aratás-ünnep

Idén Visnyeszéplak ökofalu és az Ópusztaszer környéki tanyavilág élőfalu-kezdeményezés képviselői is részt vettek a Krisna-völgyi aratófesztiválon. A társ-ökofalvakat elsősorban az ökrös géphasználat vonzotta, ezért a kézi kaszák mellett a tábla egy részén munkába álltak az ökrök és az ökrészek is.

A kézi kaszálásnál a legszebb tarlót többek szerint az ópusztaszeri és visnyeszéplaki csapat produkálta 🙂

Az idei aszály Somogyvámost és környékét az ország más részeinél is erőteljesebben sújtja: július közepe van, de az erre a félévre számolt 100 éves átlagnak negyede-ötöde, mindössze 100 mm hullott.

Ennek ellenére a kenyérgabonák, különösen a búza, kimondottan jó minőségű termést adtak. Ez nyilvánvalóan annak a következménye, hogy az őszi-téli és tavaszi-nyári csapadékeloszlás most nagyon hasonlított ahhoz, ami a búza őshazájában, Anatóliában jellemző.

A Krisna-völgyi gabonaföldeknek mintegy 3 hektárja szolgálja az önellátást, amit továbbra is teljes mértékben állati és emberi erővel, dízelolaj használata nélkül művelnek.

Az immár hagyományossá vált aratófesztiválon Krisna-völgy apraja nagyja kivonul a búzaföldre, és vidám közösségi esemény keretében közösen végzik az aratást, a kévekötést, a kévék ökrösszekérre rakását, a cséplést. Az első kicsépelt szemeket helyben lisztté őrlik egy kézi malomban, és ebből készül el az első kenyér – lepénykenyér – sütése is.


Az első idei gabonából készült kenyeret a learatott tábla mellett, énekszóval kísérve fogyasztotta el a közösség.

A közösen végzett munka, a közös étkezés, a közös ünneplés teszi igazán magasztossá és feledhetetlenné a Krisna-völgyi aratófesztivált.

Rév Szilvia

2 hozzászólás to “Aratás-ünnep”

 • Mátrix Oktatás:

  A biogazdálkodáshoz ma már elengedhetetlen a szakképesítést.Ezen képzések is többnyire drágák és kevés helyen tartják őket az országban. Erre megoldásként született Ökogazda képzésünk, mely távoktatás jellegével teljes Bács-Kiskun megyét lefedi. http://www.matrixoktatas.hu 70/4242330

 • Lonkay Lászlóné:

  Nagyon tetszik a kézi aratás,tudok kaszálni és a Börzsönyben van 2500 nm telkem ami kb 50 éve nem látott vegyszert és műtrágyát.Ételallergiám van kész vagyok a biogazdálkodásra csak nem tudom hogyan fogjak hozzá.
  a kert közepén van egy forrás is ásott kút gyümölcsfák is vannak.
  Ki tud tanácsot adni?
  zsuzsa

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003873k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003862k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla