Az ökofalvak sokféleségéről

Ahány ház, annyi szokás, és ennek mintájára ahány ökofalu, annyi féle. Bár az ökofalvakkal szemben a legfőbb általános elvárás a környezetkímélő életforma, tapasztalatunk szerint közös ideológiai alap és működő társadalmi kapcsolatok, vagyis valódi közösség nélkül a rendszer nem fenntartható, az emberek pedig jó eséllyel boldogtalanok lesznek.

A társadalom közösségként való működtetése tehát az egyik fő pont, a többi pedig – summásan szólva – „variáció egy témára”.
Hogy a testi szükségleteink kielégítését miként oldjuk meg, miről mondunk le, miről nem, arra Krisna-völgyben, Visnyeszéplakon és Gyűrűfűn láttunk egy pár alternatívát.

Néhány gondolat, tapasztalat a szolgáltatóktól való függésről. Például, ha nem mondok le a csatornázásról, akkor az élet egyfelől kényelmesebb, más felől a sárga csekk hónapról hónapra a postaládámban landol… szóval pénzre valahonnan szert kell tennem, és függök a közszolgáltatótól.

A csatornázásnál maradva. A szürkevíz és feketevíz kezelése minden ökofaluban központi, az egyik legnehezebb öko-téma. Van, ahol megmaradtak a vízöblítéses-angolvécés megoldásnál, egy közösségi, központi nádgyökérzónás szennyvíztisztítóval kombinálva (Krisna-völgy), máshol tiszteletreméltó módon eleve nem engedik keveredni a kétféle szennyvizet, marad hát a jó öreg kerti pottyantós, esetleg komposztosított változatban.

Nádgyökérzónás szennyvíztisztító családi méretben, Gyűrűfűn. Kizárólag szürkevíz érkezik bele.

Az általunk megismert ökofalvak egyikébe sincs bevezetve a gáz, így fával fűtenek, és fával/napkollektorral melegítik a vizet is (fatüzelésű katlanban vagy a sparherden), de a főzéshez már – a sparherd mellett – alkalomadtán használnak gázpalackot. Egy helyen (Krisna-völgyben) nincs vezetékes áram, esetleg némi napelem, a többi helyen be van kötve a villanyvezeték. Van, ahol kialakítottak vízvezeték hálózatot, különböző vízforrásokkal megoldva. Egyik esetben a víz forrása egy közös kút. Van, ahol házanként van egy kút, ahonnan a vizet húzzák, vagy inkább elektromos szivattyúval hozzák fel.

Elektromos szivattyúval húzzák a vizet ennél a gyűrűfűi háznál.

A hazai ökofalvak sokféleségét lenyűgözőnek találom, és tisztelet lakóiknak, akik úttörőként vállalnak a „mainstream” ellenében egy alternatív életformát. Ha nincs is sok (vagy inkább: nincs is elég) ökofalu kezdeményezés, annál nagyobb a sokféleség, amit köztük tapasztalok.

Elemeiben, részben vagy egészben sokat átvehetünk, tanulhatunk tőlük, és erre biztatok is mindenkit: jöjjön, lásson szép példát, és amit tud ültesse át saját életébe, lakjon akár falun, vagy városban.

Rév Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)