Az örök megújulás szimbólumai: a bambuszok

Szent növények Krisna-völgy Botanikus Kertjében 3.

Krisna-völgyben megkülönbözetett figyelem övezi a védikus szentírások növényeit. A bambuszok a hindu mitológiában az örökkévalóság, az örök ifjúság szimbólumai.

A bambuszok ültetéséről Pártha prabhut (Pőcze Vilmost), tájrendezési és környezetvédelmi igazgatót kérdeztük.

– A trópusi vidékeken a legkülönbözőbb fajtájú- és méretű bambuszokat ültetnek. Nálunk ezek közül melyek telepíthetők sikerrel?

– A Védikus irodalom szerint a sokféle bambusz két nagy csoportba sorolható. Az egyik az ún. vékony bambuszoké (vénu), a másikba pedig vastagabb, üreges szárú fajok tartoznak (a szanszkrit nyelvű irodalom ezeket kicsaka néven emlegeti). Mindkét típusba tartozó fajok megtalálhatók nálunk. Összesen 14 mérsékeltövi fajt ültettünk el a Botanikus Kertben, kivétel nélkül sikerrel. Ezek közül négy a vékony, tíz pedig a vastag bambuszok közé tartozik.

Az új telepítések számára a faj igényeinek megfelelő élőhelyet biztosítottunk. A talajelőkészítés és szervestrágyázás után az üdébb, patakparti termőhelyen és melegebb (kevésbé fagyzugos), de még nem száraz domboldalakon egyaránt telepítettünk. Némely faj ma már kiterjedt telepeket alkot (mint a Phyllostachys aureosulcata, Ph. viridis és Ph. bissetii). Az egyik legszebb bambuszunk, egy aranysárga szárú kínai fajta (a Ph. vivaxAureocaulis‘) szabadon álló csoportban, nedves területen fejlődik, új hajtásai már elérik a 6 méteres magasságot.

– Mit érdemes tudnunk róluk, mint szent növényekről?

– A bambuszok örökzöldek és folyamatosan növekednek (legalábbis a meleg trópuson), ezért a hindu mitológiában az örökkévalóság, az örök ifjúság szimbólumai. Gyakran esik szó róluk a szentírásokban, hiszen sokféle felhasználási módjuk ismert, és a legkülönfélébb szent tárgyak készülnek belőlük.

A legkülönlegesebb azonban annak a bambusznak a helyzete, amely Krisna fuvoláját adja. Krisnának több fuvolája is van, kedvenc hangszere azonban egy vékony bambusz – vénu – üreges szárából készült.

– Milyen módon használjátok fel a Krisna-völgyben telepített bambuszokat?

– Már most is sokféle felhasználási mód létezik, ami a jövőben még tovább fog bővülni. Amellett, hogy egyedi formájú és különleges hangulatú dísznövények, a legkülönbözőbb célokra felhasználhatók. Hasznos, és igen nagy termőképességű, gyors növekedésű fajok, hiszen egyesek három hét alatt több méteresre nőnek (a mérsékelt övben ugyanis nem folyamatos a növekedés, hanem főként nyár elején, néhány hét alatt hajtanak új szárakat a növények).

Egyik bambuszunkból (Semiarundinacea okuboi) például kiváló nyílvessző készíthető. Egy másik faj (Phyllostachis flexuosa) hosszú – közel 4 méteres – szárai pedig annyira rugalmasak, hogy akár karikába is hajlíthatók, és rendkívül erősek. Emiatt a legkülönbözőbb kézműves termékek, kisbútorok is gyárthatók belőle. Hasított szárából a trópusokon árnyékolók, fonatok készülnek. Ha gyarapodik az állomány, akkor a kézműves-felhasználás hamarosan nálunk is egyszerűen megvalósítható lesz.

A Krisna-völgyben telepített bambuszok majd’ mindegyikének ehető, sőt, nagyon jóízű rügyei vannak. A bambuszrügy kiválóan alkalmas a konyhai felhasználásra, hiszen magas tápértékű és értékes anyagokat tartalmaz.

A bambuszok kapcsán feltétlenül megemlítendő egy leendő kísérletünk, a létesítés előtt álló nádágyas szennyvíztisztító. A keletkező tisztított vizet öntözéssel hasznosítjuk, s az itt telepítendő energia-erdő egy részében bambuszfajokat próbálunk majd ki. Ebből a szempontból leginkább a kínai vízibambusz (Ph. heteroclada) látszik ígéretesnek, mert igen jól tűri az időszakos elárasztást, illetve a kiszáradást is.

(Az interjút készítette: KA. & RSz.)

1 hozzászólás to “Az örök megújulás szimbólumai: a bambuszok”

  • A sokoldalú bambusz, mint korai zöldség | Öko-völgy Alapítvány:

    […] A bambuszok minden része szolgál valami haszonnal. Kínában több százféle terméket állítanak elő belőlük. Kézműves alapanyagok, használati tárgyak, bútorok, épületállványok, dísztárgyak, művészeti kellékek, növénytámaszok, fontos dísznövények, és még hosszan sorolhatnám a felhasználás lehetőségeit. Krisna-völgyben, az Isodhyana Botanikus kertünkben 15 mérsékelt övi bambuszfaj található. A legkorábbi kiültetések immár 11 évesek. Némely faj lassan eléri a rá jellemző maximális méreteket (szár vastagsága és magassága: 3-4 cm/6-10 m). (A bambuszokról korábban írott cikkünk ide kattintva olvasható) […]

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. július 8.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)