Szent növények Krisna-völgy Botanikus Kertjében 3.

Krisna-völgyben megkülönbözetett figyelem övezi a védikus szentírások növényeit. A bambuszok a hindu mitológiában az örökkévalóság, az örök ifjúság szimbólumai.

A bambuszok ültetéséről Pártha prabhut (Pőcze Vilmost), tájrendezési és környezetvédelmi igazgatót kérdeztük.

– A trópusi vidékeken a legkülönbözőbb fajtájú- és méretű bambuszokat ültetnek. Nálunk ezek közül melyek telepíthetők sikerrel?

– A Védikus irodalom szerint a sokféle bambusz két nagy csoportba sorolható. Az egyik az ún. vékony bambuszoké (vénu), a másikba pedig vastagabb, üreges szárú fajok tartoznak (a szanszkrit nyelvű irodalom ezeket kicsaka néven emlegeti). Mindkét típusba tartozó fajok megtalálhatók nálunk. Összesen 14 mérsékeltövi fajt ültettünk el a Botanikus Kertben, kivétel nélkül sikerrel. Ezek közül négy a vékony, tíz pedig a vastag bambuszok közé tartozik.

Az új telepítések számára a faj igényeinek megfelelő élőhelyet biztosítottunk. A talajelőkészítés és szervestrágyázás után az üdébb, patakparti termőhelyen és melegebb (kevésbé fagyzugos), de még nem száraz domboldalakon egyaránt telepítettünk. Némely faj ma már kiterjedt telepeket alkot (mint a Phyllostachys aureosulcata, Ph. viridis és Ph. bissetii). Az egyik legszebb bambuszunk, egy aranysárga szárú kínai fajta (a Ph. vivaxAureocaulis‘) szabadon álló csoportban, nedves területen fejlődik, új hajtásai már elérik a 6 méteres magasságot.

– Mit érdemes tudnunk róluk, mint szent növényekről?

– A bambuszok örökzöldek és folyamatosan növekednek (legalábbis a meleg trópuson), ezért a hindu mitológiában az örökkévalóság, az örök ifjúság szimbólumai. Gyakran esik szó róluk a szentírásokban, hiszen sokféle felhasználási módjuk ismert, és a legkülönfélébb szent tárgyak készülnek belőlük.

A legkülönlegesebb azonban annak a bambusznak a helyzete, amely Krisna fuvoláját adja. Krisnának több fuvolája is van, kedvenc hangszere azonban egy vékony bambusz – vénu – üreges szárából készült.

– Milyen módon használjátok fel a Krisna-völgyben telepített bambuszokat?

– Már most is sokféle felhasználási mód létezik, ami a jövőben még tovább fog bővülni. Amellett, hogy egyedi formájú és különleges hangulatú dísznövények, a legkülönbözőbb célokra felhasználhatók. Hasznos, és igen nagy termőképességű, gyors növekedésű fajok, hiszen egyesek három hét alatt több méteresre nőnek (a mérsékelt övben ugyanis nem folyamatos a növekedés, hanem főként nyár elején, néhány hét alatt hajtanak új szárakat a növények).

Egyik bambuszunkból (Semiarundinacea okuboi) például kiváló nyílvessző készíthető. Egy másik faj (Phyllostachis flexuosa) hosszú – közel 4 méteres – szárai pedig annyira rugalmasak, hogy akár karikába is hajlíthatók, és rendkívül erősek. Emiatt a legkülönbözőbb kézműves termékek, kisbútorok is gyárthatók belőle. Hasított szárából a trópusokon árnyékolók, fonatok készülnek. Ha gyarapodik az állomány, akkor a kézműves-felhasználás hamarosan nálunk is egyszerűen megvalósítható lesz.

A Krisna-völgyben telepített bambuszok majd’ mindegyikének ehető, sőt, nagyon jóízű rügyei vannak. A bambuszrügy kiválóan alkalmas a konyhai felhasználásra, hiszen magas tápértékű és értékes anyagokat tartalmaz.

A bambuszok kapcsán feltétlenül megemlítendő egy leendő kísérletünk, a létesítés előtt álló nádágyas szennyvíztisztító. A keletkező tisztított vizet öntözéssel hasznosítjuk, s az itt telepítendő energia-erdő egy részében bambuszfajokat próbálunk majd ki. Ebből a szempontból leginkább a kínai vízibambusz (Ph. heteroclada) látszik ígéretesnek, mert igen jól tűri az időszakos elárasztást, illetve a kiszáradást is.

(Az interjút készítette: KA. & RSz.)

One thought to “Az örök megújulás szimbólumai: a bambuszok”

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük