bambusz100x100A bambuszok, más néven botnádak igazi különlegességek a növények világában. Találhatunk közöttük 30 cm-es törpéket és 20 méteres óriásokat, trópusi és mérsékelt övi fajokat, látványos szárszíneződésű fajtákat is.

A mérsékelt övi fajok általában egy évben egyszer hajtanak új szárakat, április-június időszakban, elképesztő gyorsasággal, néhány hét alatt a teljes magasságot elérik. Egy-egy szár 4-6 évig él, ezalatt mindvégig – még hazánkban is – örökzöld. Téltűrésük változó, a levelek általában -15-17 C fokig megmaradnak, ennél hidegebb időben elszáradnak, de tavasszal újra kihajtanak. A szárak némely faj esetében akár -30 C fokos fagyot is elviselnek.

 

1
A bambuszok minden része szolgál valami haszonnal. Kínában több százféle terméket állítanak elő belőlük. Kézműves alapanyagok, használati tárgyak, bútorok, épületállványok, dísztárgyak, művészeti kellékek, növénytámaszok, fontos dísznövények, és még hosszan sorolhatnám a felhasználás lehetőségeit.
Krisna-völgyben, az Isodhyana Botanikus kertünkben 15 mérsékelt övi bambuszfaj található. A legkorábbi kiültetések immár 11 évesek. Némely faj lassan eléri a rá jellemző maximális méreteket (szár vastagsága és magassága: 3-4 cm/6-10 m). (A bambuszokról korábban írott cikkünk ide kattintva olvasható)

Egy lényeges hasznukat eddig nem említettem, hogy a szárak kezdeti növekedésekor a felszínre törő rügyek sok faj esetében ehetőek, és nagyon finomak, egészségesek. Mindenesetre a kertésznek résen kell lennie, mert a rügyek csak addig jók, amíg maximum 30 cm-esek a föld felett (ezt néha egy nap alatt elérik).

 

2

Ekkor könnyen kitörhetők, és a rügyhüvely eltávolítása után szeletelhetők, főzhetők, úgy, akár a spárga, vagy a frissen fejtett zöldborsó. Van, aki úgy készíti el, mint a csöves kukoricát, egyben, és utólag tisztítja meg a rügyet védő, emészthetetlen hüvelytől.

 

3

A rügyek fogyasztásával egyébként megoldható a növény kordában tartása a kertben, amire szükség is van, hiszen ha jól érzi magát valahol, akkor gyorsan terjed föld alatti kúszó gyöktörzseivel (rizómáival).

Ha kíváncsi a bambuszok különleges világára, jöjjön el, és nézze meg Krisna-völgyben!

Pártha dász

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 thoughts to “A sokoldalú bambusz, mint korai zöldség

 • Sándor

  Tiszteletem!

  Szaporítani magról, vagy tőosztással lehet – Önöknél beszerezhető? Mennyire invazív, mennyi vizet von el a környezetéből? Szeretnék paradicsomkaróból is önellátásra törekedni 🙂
  Köszönöm
  Sándor

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Sándor!

   Tőosztással kiválóan szaporíthatóak, faiskolában beszerezhetőek. Mi nem forgalmazzuk.
   A télálló bambuszok egy része invázióra hajlamos, ezért olyan helyre kell telepíteni, ahol nem tud elindulni. Ugyancsak az invázió ellen hatásos a cikkben említett „étkezési módszer” 🙂
   Meglehetősen vízigényes fajok, ezért többségük alkalmas pl. tisztított szürkevíz, belvíz elszikkasztására is.

   Üdvözlettel: Kun András

   Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük