Egy spanyol biofarm hétköznapjai

Krisna-völgy számos (Krisna-hívők által alapított, ISKCON-hoz tartozó) testvér-farmmal büszkélkedhet szerte a világon.
Nemrégiben Madrid közelében, Brihuega kisvárostól mintegy hat kilométerre fekvő spanyol kezdeményezést volt módunk meglátogatni, egy „Farmgazdálkodási és tehénvédelmi konferencia” keretében.


A konferencián számos európai országból mutatkoztak be olyan családok és farmközösségek, akik vegyszermentesen gazdálkodnak és a földből élnek, részben önellátásra törekedve, részben kisüzemi szinten előállított termékeiket kereskedelmi forgalomba bocsátva.

Ő (nem ezen a Farmon, hanem valahol máshol Spanyolországban) 7 hektáros gyümölcsültetvényén gazdálkodik

Magán a spanyol farmon (neve: Nava Vraja Mandala, területe mintegy háromszáz (!) hektár) jelenleg egy maroknyi (két tucat) Krisna-hívő él. A „hacienda” (két hatalmas, ódon, vidéki kúria, egykor tehetős előkelőségek nyaralóhelye) és az oltár fenntartása mellett jelentős erőfeszítéseket tesznek egy bio veteményeskert és egy 3 tehénből álló istálló fenntartására.

A teheneket ők is kézzel fejik, szabadon, a környékbeli gyepeken legeltetik, és természetesen sosem küldenek vágóhídra egyetlen állatot sem. Sem borjakat, sem öregeket.

Az iparszerű állattartáshoz képest tehát összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket biztosítanak az állatok számára. (Nem is beszélve a Spanyolországban elterjedt gyalázatos bikaviadalokról…). Ily módon viszonozzák a tejet és a trágyát, amit kapnak tőlük, összhangban az ősi, szanszkrit könyvek (ún. védikus irodalom) útmutatásaival. A Gosala (tehénvédelmi központ, vagyis az istálló) „csupa szív” volt: elképesztően tisztán tartják és saját kezű festményekkel díszítik a falakat.

A farm az ország belsejében, hegyek között fekszik, ahol a mediterrán éghajlathoz erősen keverednek a kontinentális hatások. A telek a miénkhez hasonlóan hidegek, a nyarak forrók és nagyon aszályosak. A környéket mediterrán macchia vegetáció (szúrós, tövises bozót) borítja, a termőtalaj sekély és teli van kövekkel.

A mezőgazdálkodás tehát – enyhén szólva is – kihívásokkal teli.

Öntözés találékonyan: a felfordított tetőcserepek közvetlenül a veteményes soraiba vezetik az esővizet

Azonban az ember találékony és az ottani tradicionális földművelés nyomait még a Farm területén is felfedeztük. A hegyoldalt ugyanis egykor kiteraszolták, és kiépítettek egy öntöző rendszert is. Ennek lényege, hogy egy viszonylag magas ponton kialakítottak egy vízgyűjtő medencét, ahol nem csak az esővíz gyűlik, hanem a völgyben folyó patakból is fel tudták oda pumpálni a vizet. A medencéből pedig már a gravitációra hagyatkozva lehetett öntözni a teraszokon termesztett gyümölcsfákat, zöldségeket.
Talán egyszer, az önellátás jegyében sikerül a közösségnek újraéleszteni ezeket a mezőgazdasági hagyományokat, amik a régiek bölcsességére alapozott, a táji adottságokkal harmóniában lévő életet tenne számukra lehetővé.

Utazásunkat a Tempus Közalapítvány Grundtvig támogatása tette lehetővé.

(Rév Szilvia)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image img_8245-jpg image img_7960-jpg image img_7862-jpg image img_7820-jpg image dscn6436-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6418-jpg image dscn6457-jpg image dscn6465-jpg image dscn6422-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla