Egyetemisták a fenntarthatóságért 2.

egyetemistak-a-fenntarthatosagert2Folytatjuk a nagy múltú GATE Zöld Klub Egyesület elmúlt két évtizedben folytatott tevékenységének ismertetését.
Malatinszky Ákos egyetemi adjunktus (Szent István Egyetem, Gödöllő) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadása második részének összefoglalója. Az előadás következő részei kisfilmeken megtekinthetők

A Szent István Egyetem gödöllői főépületében eddig hét alkalommal rendeztük meg a Zöld Forgatag környezet- és természetvédelmi rendezvénysorozatot más civil szervezetekkel közösen, ahol délelőttönként általános- és középiskolások, délutántól estig pedig főként egyetemisták, oktatóik és a Gödöllőről, illetve a fővárosból érkezett érdeklődők töltik be a képekkel, ősi gabona és zöldség tájfajtákkal, ásványokkal és ökológiai, fogyasztóvédelmi témájú plakátokkal, kiállításokkal zsúfolásig megtelő termet.

Gödöllő ökotérképe: egyedülálló kezdeményezés hazánkban a település környezeti állapotát, természetvédelemmel és egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat tartalmazó, ingyenes térkép. 2000-ben és 2005-ben jelent meg az első két kiadás, 2009-ben pedig jelentősen bővítettük az információkat. A térkép a következő információkat tartalmazza: Gödöllő alapadatai, földhasználata, fészkelő madárfajai, a város és környéke erdeinek állapota, fafajai alapján minősége erdőrészletenként, turistautak, kerékpárutak, kerékpártárolók, kerékpározás szempontjából különösen veszélyes útkereszteződések,  bioboltok, „közvetlenül a termelőtől”-helyek, vízbázis védőterülete, tájvédelmi körzet, fokozottan védett természeti területek, ex lege védett lápterületek, Natura 2000 területek határa, illegális hulladéklerakók helyszínei, felszíni és felszín alatti vizek, talajok jellemzői, állat- és növényvilág, a környezetvédelemben érintett intézmények, hulladékgyűjtési időpontok az egyes városrészekben, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, használt szárazelem gyűjtőpontok, házi komposztálási ismeretek, a települési szilárd hulladék tömegszázalékos összetétele, természetvédelmi területek és helyi civil szervezetek bemutatása, közérdekű telefonszámok és sok más információ. A térképet ingyenes kiadványként juttatjuk el a lakossághoz és az iskolákba (poszter formájában).

A felsorolt tevékenységeket egyesületünk tagjai önkéntes munkával végzik, fizetett alkalmazottunk nincs, a programok költségeit pályázatokból és támogatásokból fedezzük. Tagjaink lelkesedése és elhivatottsága biztosítja a programok alapos előkészítettségét és élvezetes lefolytatását, felsőbb éves hallgató és fiatal oktató tagjaink szakértelme pedig a komolyabb feladatok végzését, tervek készítését, jogi eljárások felvállalását, kutatások koordinálását is lehetővé teszi. Erősségünk az önkéntesek biztos bázisa, lelkesedése és kreativitása, valamint az, hogy egyetemünk tanszékeivel jó kapcsolatot ápolva, szinte minden felmerülő problémára megtaláljuk a választ.
A felsőoktatási intézményekben működő társadalmi szervezetek számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy évről évre képesek legyenek megújulni, a végzett és az egyetemről távozott tagjaik helyét újakkal betölteni, valamint szakmai erősödésük mellett folyamatosan őrizzék meg vidám, egyetemista klubjellegüket is. E nehéz akadályokat mindeddig sikerrel vettük, hétről-hétre szakmai és szervező munkát végző önkénteseink száma 25 körüli. Gyűléseinket az egyetemi oktatás idején, minden szerdán 18 órától tartjuk az egyetemi kollégiumok ’A’ épületének alagsorában. Honlapunk: www.zoldklub.hu.

A beszámoló első része itt olvasható

Az előadás következő részei megtekinthetők itt:
3. rész
4. rész

Az előadás vetített anyaga letölthető itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image krisna-volgyi_gyerekek-jpg image meheszet-jpg image szenaforgatas-jpg image fozes_foldtuzhelyen-jpg image gyumolcsfak_tavasszal-jpg image hazafele_a_foldekrol-jpg image cserepkalyha_epites-jpg image oszi_tajkep-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az Ember, ősi szerződését a Természettel megszegőn, bünétől iszonyodva néz szét megrontott erdőn és mezőn."
Jékely Zoltán