Egyre népszerűbbek az ökofalu találkozók

A Magyar Élőfalvak Hálózata (MÉH) idén télen is megtartotta félévente sorra kerülő három napos találkozóját (2011. február 11-13.). Az Öko-völgy Alapítvány és Krisna-völgy részéről ketten-ketten vettünk részt az összejövetel második napján.

Örvendetes, hogy meglepően sokan voltunk, a létszám valahol hetven és kilencven között lehetett. Legtöbben nem élőfalvakból érkeztek, sok volt az érdeklődő értelmiségi, az útkereső és életmód-váltásra kész fiatal is.

A házigazda Ormánság Alapítvány a Drávafok-Markóci élőfalut képviselte, a helyszín pedig a Fodor Kúria, egy patinás egykori villa épület. A találkozó légköre rendkívül baráti, oldott, közvetlen, vidám volt, és határozottan érezni lehetett az összefogás szándékát, az egymás megbecsülésének hangulatát.

A szombati nap jórészt azzal telt, hogy bemutatkoztak a jelen lévő MÉH tagok (“hivatalos” élőfalvak), illetve más kezdeményezések, amelyek közösségépítés és környezettudatos életmód szempontjából az elmúlt években sorakoztak fel a korábban létrejött ökofalvak mellé.

Így hallhattunk Visnyeszéplakról, Gyűrűfűről, Markócról, Nagyszékelyről, Agostyánról, Mikóházáról, Magfalváról, Zalaszentgrótról (Göcsej Természetvédelmi Alapítvány) és persze Krisna-völgyről és az Öko-völgy Alapítványról. Különösen pezsgő beszélgetést indukált az un. szívességbank intézménye.

A felsorolt kezdeményezések közül most a házigazdáról szeretnénk bővebben szólni. Nagy elismerést váltott ki ugyanis a jelenlévők között Markóc polgármesterének, Lantos Tamásnak a bemutatója. Ő ugyanaz a személy, aki az elmúlt időkben országos hírnévre tett szert a drávafoki gyümölcsészettel, az ősi tájfajták megőrzésére és terjesztésére tett erőfeszítésével. Drávafok közvetlen szomszédja a mintegy hetven lakosú Markóc (a lakosság fele kisebbségi), ahol Tamás komoly közösségépítő munkával végez nagy sikerű falufejlesztést. A növénytermesztésre és az összefogásra épít. Saját maga termeszti fóliasátorban a palántákat, faiskolában a válogatott fajtájú gyümölcsfákat, és ingyen osztja szét a faluban, ahol ennek nyomán fellendült a kertművelés és a közösségi összefogás. Kihaló faluból éledő, sőt, mondhatni élőfalu lett néhány év alatt!


A szombati napon megismert számos lelkesítő példa láttán mi magunk is újult erővel folytatjuk az Öko-völgy Alapítvány küldetésének képviseletét: a fenntarthatóság megvalósítható!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segíti ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2017. november 25.
2017. december 2.
2018. január 20.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)