Ha változik: változtass!

ha-valtozik_valtoztass_kep2006 végén magyarul is megjelent Al Gore Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei című könyve. Al Gore első számú javaslata: mindenki csökkentse otthonának  energiafelhasználását! Aki hatékony lépéseket akar tenni, az a saját lehetőségeinek megfelelően válasszon energiahatékony világítást. Új készülék vásárlásakor is az energiatakarékos megoldást részesítse előnyben. Ügyeljen arra, hogy  a berendezései működtetés közben is jó állapotban maradjanak. Hatékony fűtési és hűtési megoldást válasszon ki lakásában, illetve házában. Szigetelje lakását alaposan; Vizsgálja meg otthonának energiamérlegét. Takarékoskodjon a meleg vízzel. Lehetőség szerint váltson zöld energiára. Ezek a leginkább kézenfekvő, bárki számára nyitott lehetőségek a radikális életmódváltásra – nem véletlen, hogy a „Kellemetlen igazság” első helyen sorolja fel ezeket a megoldásokat.
Al Gore nagy terjedelemben foglalkozik a közlekedésből származó környezeti terhelés mérséklésének lehetőségeivel is. Mindenkinek javasolja, hogy autózás helyett inkább gyalogoljon, kerékpározzon, másokkal közös autóban jusson el céljához, vagy válassza a tömegközlekedést. Álljon át kevésbé környezetterhelő vezetési stílusra, szokásokra. Vásároljon hatékonyabb autót, hibrid (részben benzinnel, részben elektromossággal működő) autót, alternatív üzemanyagot. Felhívja a figyelmet az üzemanyagcellás járművek távlataira, de közvetlen, már ma is elérhető további lehetőségeket is jelez: csökkenti a közlekedési szükségletet a távmunka. Ha teheti, telekommunikációval váltsa ki az országrészek vagy kontinensek közötti repülést.
A „Kellemetlen igazság” javaslatokat fogalmaz meg a fogyasztás csökkentésére, a pazarlás mérséklésére is: a tartós áruk vásárlása, az újrahasznosítás arányának növelése,  papírpazarlás kerülése, a tartós bevásárlószatyor előnyben részesítése viszonylag könnyen megvalósítható változtatások. A szerves hulladékokat minél nagyobb arányban célszerű komposztálni. Az újratölthető palackok használata is csökkenti a környezetterhelést, közvetetten pedig az elfogyasztott húsmennyiség csökkentése is korlátozza a széndioxid-terhelést.
Al Gore javasolja, hogy a vásárlás során mindenki a helyi árukat részesítse előnyben, és felhívja a figyelmet egy viszonylag új lehetőségre, a „szén-ellentételezés” megvásárlására, ami azt jelenti, hogy a polgár, akinek életmódja bizonyos mennyiségű széndioxid-kibocsátással jár, az ellentételezés megvásárlásával olyan projekteket támogat, amelyek valahol máshol csökkentik az üvegház-kibocsátást.
A volt amerikai alelnök a helyi közösségbe és az országos ügyekbe is beleszóló állampolgár lehetőségeit sem tartja lebecsülendőnek. „Legyetek a változások katalizátora” – adja ki a jelszót. Ehhez elsősorban a helyzet és az okok tanulmányozását kéri mindenkitől, tájékozódást, és a megszerzett információk terjesztését. Figyeljük kitartóan, hogy iskolánk vagy munkahelyünk kibocsátási szintje hol mérsékelhető, és helyezzük nyomás alá ezeket az intézményeket. Tudatos vásárlóként hozott döntéseinkkel, a márkák és szolgáltatók közötti választással „szavazzunk a pénzünkkel”. Hasonlóképpen, befektetési, megtakarítási döntéseinket is gondoljuk végig abból a szempontból, hogy melyek a kisebb kibocsátási szinttel járó alternatívák; s ugyanezt a célt szolgálhatjuk politikai cselekvéssel, aktivistaként és szavazóként, valamint azzal, hogy környezetvédelmi szervezethez csatlakozunk.

Kun András

Forrás: Al Gore: Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei. Göncöl Kiadó, Budapest, 2006.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image img_8245-jpg image img_7960-jpg image img_7862-jpg image img_7820-jpg image bhakti_kert_6-jpg image dscn7275-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)