Ha változik: változtass!

ha-valtozik_valtoztass_kep2006 végén magyarul is megjelent Al Gore Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei című könyve. Al Gore első számú javaslata: mindenki csökkentse otthonának  energiafelhasználását! Aki hatékony lépéseket akar tenni, az a saját lehetőségeinek megfelelően válasszon energiahatékony világítást. Új készülék vásárlásakor is az energiatakarékos megoldást részesítse előnyben. Ügyeljen arra, hogy  a berendezései működtetés közben is jó állapotban maradjanak. Hatékony fűtési és hűtési megoldást válasszon ki lakásában, illetve házában. Szigetelje lakását alaposan; Vizsgálja meg otthonának energiamérlegét. Takarékoskodjon a meleg vízzel. Lehetőség szerint váltson zöld energiára. Ezek a leginkább kézenfekvő, bárki számára nyitott lehetőségek a radikális életmódváltásra – nem véletlen, hogy a „Kellemetlen igazság” első helyen sorolja fel ezeket a megoldásokat.
Al Gore nagy terjedelemben foglalkozik a közlekedésből származó környezeti terhelés mérséklésének lehetőségeivel is. Mindenkinek javasolja, hogy autózás helyett inkább gyalogoljon, kerékpározzon, másokkal közös autóban jusson el céljához, vagy válassza a tömegközlekedést. Álljon át kevésbé környezetterhelő vezetési stílusra, szokásokra. Vásároljon hatékonyabb autót, hibrid (részben benzinnel, részben elektromossággal működő) autót, alternatív üzemanyagot. Felhívja a figyelmet az üzemanyagcellás járművek távlataira, de közvetlen, már ma is elérhető további lehetőségeket is jelez: csökkenti a közlekedési szükségletet a távmunka. Ha teheti, telekommunikációval váltsa ki az országrészek vagy kontinensek közötti repülést.
A „Kellemetlen igazság” javaslatokat fogalmaz meg a fogyasztás csökkentésére, a pazarlás mérséklésére is: a tartós áruk vásárlása, az újrahasznosítás arányának növelése,  papírpazarlás kerülése, a tartós bevásárlószatyor előnyben részesítése viszonylag könnyen megvalósítható változtatások. A szerves hulladékokat minél nagyobb arányban célszerű komposztálni. Az újratölthető palackok használata is csökkenti a környezetterhelést, közvetetten pedig az elfogyasztott húsmennyiség csökkentése is korlátozza a széndioxid-terhelést.
Al Gore javasolja, hogy a vásárlás során mindenki a helyi árukat részesítse előnyben, és felhívja a figyelmet egy viszonylag új lehetőségre, a „szén-ellentételezés” megvásárlására, ami azt jelenti, hogy a polgár, akinek életmódja bizonyos mennyiségű széndioxid-kibocsátással jár, az ellentételezés megvásárlásával olyan projekteket támogat, amelyek valahol máshol csökkentik az üvegház-kibocsátást.
A volt amerikai alelnök a helyi közösségbe és az országos ügyekbe is beleszóló állampolgár lehetőségeit sem tartja lebecsülendőnek. „Legyetek a változások katalizátora” – adja ki a jelszót. Ehhez elsősorban a helyzet és az okok tanulmányozását kéri mindenkitől, tájékozódást, és a megszerzett információk terjesztését. Figyeljük kitartóan, hogy iskolánk vagy munkahelyünk kibocsátási szintje hol mérsékelhető, és helyezzük nyomás alá ezeket az intézményeket. Tudatos vásárlóként hozott döntéseinkkel, a márkák és szolgáltatók közötti választással „szavazzunk a pénzünkkel”. Hasonlóképpen, befektetési, megtakarítási döntéseinket is gondoljuk végig abból a szempontból, hogy melyek a kisebb kibocsátási szinttel járó alternatívák; s ugyanezt a célt szolgálhatjuk politikai cselekvéssel, aktivistaként és szavazóként, valamint azzal, hogy környezetvédelmi szervezethez csatlakozunk.

Kun András

Forrás: Al Gore: Kellemetlen igazság – A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei. Göncöl Kiadó, Budapest, 2006.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image dscn6452-jpg image dscn6415-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image dscn6457-jpg image dscn6418-jpg image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image dscn6436-jpg image dscn6422-jpg image fnyn_2010apr3_3_k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image dscn6394-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)