Időjáráscsinálók: húsfogyasztás és éghajlatváltozás

husevesHabár a kutatások eredményei alapján egyértelmű, mégsem kap megfelelő publicitást az éghajlatváltozás és a húsfogyasztás összefüggése. A hústermelés ma a globális felmelegedés egyik legfőbb okozója. Az állattartó telepek évente több millió tonna szén-dioxidot és metánt termelnek. Ez a két legfőbb üvegházhatást kiváltó gáz (együttesen több mint 90%-át teszik ki például az USA üvegházhatású gáz kibocsátásának). Az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) éghajlatváltozással foglalkozó csoportjának kutatása szerint: „Az emberek által elfogyasztott állatok tenyésztése következtében termelődik az emberi tevékenységnek tulajdonítható szén-dioxid mennyiség 21%-a” (Physics World 2005. júliusi száma). Tény az is, hogy a húsevőket kiszolgáló mezőgazdasági állattartás több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az összes közlekedési eszköz együttvéve.
A kutatási eredmények szerint másfél hektár szántóföld terményein, ahol csupán egyetlen húsfogyasztó tápanyagszükséglete termelhető meg, 6 laktovegetáriánus tud megélni. Mivel az állattenyésztéshez hatalmas kiterjedésű legelőkre és termőföldekre van szükség, ma világszerte folyamatosan irtják az őserdőket. A húsállatok tenyésztése következtében például mára hatalmas pusztaságok alakultak ki a dél-amerikai esőerdők helyén. Közép-Amerika esőerdeinek területe pedig 25 év alatt több mint a háromnegyedével csökkent. A tudósok kiszámolták, hogy mindenki, aki áttér a tisztán vegetáriánus étrendre, évente fél hektár erdőt ment meg. Az ivóvízválság fenyegető rémét figyelembe véve pedig egyáltalán nem elhanyagolható az a tény, hogy a takarmánytermelés vízszükséglete miatt a húst is evő ember közvetve több mint tizenkétszer annyi vizet használ el, mint aki csak növényi táplálékot fogyaszt. [1]
Nem kell tehát különösebben bizonygatni: a húsevésen keresztül emberek milliói közvetlenül kapcsolódnak ahhoz a hústermelési ágazathoz, amely a globális felmelegedés egyik jelentős okozója. Gidon Eschel és Pamela Martin, a Chicagói Egyetem geofizikusai arra a megállapításra jutottak, hogy az étkezési szokások megváltoztatása, a húsfogyasztásról a vegetáriánus étrendre való áttérés többet ér a globális felmelegedéssel szembeni harcban, mintha a benzinpocsékoló autónkat üzemanyag-takarékos hibrid autóra cserélnénk. A globális felmelegedés, ahogyan azt Al Gore hatásosan bemutatja, valóban „kellemetlen igazság”, de eljött az ideje annak is, hogy a világ szembenézzen a ténnyel: a húsevés az egyik legsúlyosabb oka a világválságnak.

Kun András

[1] További fontos összefüggések a húsfogyasztás és az édesvízkészlet között:
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20040825vegetarianussa.html

2 hozzászólás to “Időjáráscsinálók: húsfogyasztás és éghajlatváltozás”

 • Horváth Sarolta:

  Hol találok olyan weboldalt ami segít áttérni a vegetáriánus életmódra?

 • kunandras:

  Tisztelt Horváth Sarolta!

  Kiváló weboldalak léteznek a témában. Szerintem a legjobb, legteljesebb és legvonzóbb oldal a http://www.vegavarazs.hu. Csodás receptek, és gyakran frissülő oldal. Az oldal szerkesztője a közelmúltban megjelentetett egy könyvet, amit szintén a legjobb szívvel ajánlhatok. Magam is naponta használom.
  Üdvözlettel:
  Kun András

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. július 8.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor