Így is lehet. Zöldülő magyar háztartások

Könczey Réka biológus, fenntarthatósági szakértő előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes vetített- és hanganyaga

Negyedszázada kimondva is jelen van Magyarországon a környezeti értékrend. Magánéletben is érvényesül, attól függően, hogy a háztartás kis létszámú vagy többgenerációs, valamint attól, hogy városi vagy falusi.

A leginkább bevált, évtizedeken keresztül is fenntartható, megmaradó jó életvezetési szokások mellett néhány zöldköznapi csapdahelyzetet, rendszeresen kudarccal járó sémát is bemutatok. Ezek egy része a „nagy” „ellátórendszereknek” tulajdonítható, beleértve az épített és humán infrastruktúrát. Másokat szocializációnk okozza. Jóléti társadalomban, békeidőben mindkét tényező viszonylag tehetetlenül, komótosan viselkedik, természetes módon.

Emiatt nagyon fontosak a mégis meglévő, akár pontszerű életmód kísérletek. Megtartják és növelik a tudást, ami – változó környezetben – a gyorsabb alkalmazkodás kulcsa.
A jó életmód-minták fennmaradásának, szükség szerint hatásának valószínűbb kulcsa azok ismertsége és elfogadása, mint elszigeteltsége, elutasítása vagy üldözése. Emiatt több hazai, és néhány mérsékelt övi példát is bemutatok.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf,  656 Kbyte )
Letölthető teljes hanganyag itt (mp3, 15,4 MByte)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image img_7862-jpg image img_7820-jpg image img_7960-jpg image img_8245-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image im003873k-jpg image im003869k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003855k-jpg image im003909k-jpg image im003865k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman