Környezetvédelem, organikus kert- és tájépítés az Öko-völgy programban

Az Öko-völgy program mintaterületén a világ legkülönbözőbb régióiból származó lágyszárú-, fa- és cserje fajok klimatikus-ökológiai igényét teszteljük, és vizsgáljuk a klímaváltozásra adott reakcióikat…

Környezetvédelem

Krisna-völgyben elsődleges a megújuló energiaforrások, így a napenergia és a fa felhasználása. A jelenlegi hulladékkezelésre jellemző a hulladék keletkezés megelőzésére fektetett hangsúly, és a nagy arányú komposztálható komponens. A többféle technológiával előállított komposztot a kertészetben és a szántóföldi növénytermesztésben használjuk fel. Terveink között szerepel, hogy: (1) tovább bővítsük a környezetvédelmi beruházásainkat, illetve a technológiák összehangolása révén tovább csökkentsük a környezeti terhelést, (2) olyan modelleket dolgozzunk ki, amelyek más ökofalvakban, és egyedi háztartásokban, városi körülmények között is segítik csökkenteni a szennyező anyagok kibocsátását, (3) kidolgozzuk az ökológiai tehenészetünkben keletkező nagymennyiségű szalmás trágya további mezőgazdasági alkalmazhatóságát. Tervezett talajtani és élettani kutatásaink alapján választ várunk arra, hogy a szervestrágyázás milyen módon járulhat hozzá a talajok szervesanyag-tartalmának megőrzéséhez, növeléséhez, illetve a humuszminőség javításához. (4) Itt is külön megemlítendő a kiépítés alatt álló nádgyökérzónás szennyvíztisztító rendszerünk, amelynek rendkívül komoly környezetterhelés-csökkentő hatása lesz.

Építészet, organikus kert- és tájépítés

Krisna-völgyben már eddig is számos építészeti, valamint táj- és kertépítészeti beruházást valósítottunk meg. A változó klimatikus viszonyok szükségessé teszik a szárazabb-melegebb égövön szerzett évezredes tapasztalatok hasznosítását. Ugyanezen elveket igyekszünk érvényesíteni a táj- és kertépítészet kapcsán. A Botanikus Kert kialakításánál, az utcák és a nagyobb zöldterületek fásításánál egyaránt figyelembe vesszük a faluközösség igényeit, valamint a változó klíma hatásait. Folyamatosan bővülő botanikai gyűjteményünkben számos szárazabb és melegebb éghajlatról származó növényfajt- és fajtát honosítottunk meg, köztük olyanokat is, amelyekről korábban nem, vagy alig rendelkeztek magyarországi nevelési tapasztalatokkal. Vizsgálatainkban a világ legkülönbözőbb régióiból származó lágyszárú-, fa- és cserje fajok klimatikus-ökológiai igényét teszteljük, és vizsgáljuk a klímaváltozásra adott reakcióikat. Botanikus Kertünk hivatalos tagja a hazai  Botanikus Kertek Szövetségének. Kutatásaink célja, hogy: (1) tovább folytassuk a megkezdett honosítási és klímatűrési kísérleteket, valamint, hogy mind szélesebb körben megismertessük a már mintegy 15 éves tapasztalatainkat. (2) Számos építészeti elem, valamint táj- és kertépítészeti lehetőség kipróbálását tervezzük.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.