Kutatási tapasztalatok az Öko-völgy Programban

kutatasi-tapasztalatok-az-oko_volgy-programbanFarkas Judit egyetemi adjunktus (Pécsi Tudományegyetem) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadásának összefoglalója. Teljes hanganyaggal

A néprajz és kulturális antropológia tudományok tárgya az emberi társadalom és kultúra működése; vizsgálatát kiterjeszti a társadalom és kultúra minden szegmensére. Módszertanában és vizsgálati mintájában különül el elsősorban a többi társadalomtudománytól: legfőbb módszere az un. résztvevő megfigyelés, aminek lényege, hogy a kutató a lehető legmélyebben „megmerül” a vizsgált csoport életében, mindennapjaiban, lehetőség szerint együtt él és együtt dolgozik velük.

E terepmunka módszerből egyenesen következik, hogy e diszciplína mintája, vizsgálati egysége elsősorban a kis csoport, egy-egy közösség. Az így kapott tudományos eredményekből igyekszik az embert érintő általános tudásra szert tenni; és az így kapott válaszokat igyekszik megosztani ott, ahol felteszik ezeket a kérdéseket és kíváncsiak a válaszra.

A pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék nagy hangsúlyt helyez a jelenkori társadalom vizsgálatára. Ezen belül a hallgatók körében is egyre népszerűbbek az olyan témák, amelyek a fenntarthatóság tematikájába tartoznak. Különösen fontos ez akkor, ha tudjuk: a néprajz/kulturális antropológia tudományok tárgya – például a közösség, a társadalom, kultúra, hagyomány, lokális identitás, gazdálkodás, tárgy és életmód, táj és ember, ökológia és anyagi kultúra stb. – egyben a fenntartható fejlődés eszköze is.

Jelen projekttel az Öko-völgy páratlan lehetőséget kínál fel a magyar kutató-társadalomnak és – amit még fontosabbnak tartok–: a jövő kutató-generációjának. Hiszen azáltal, hogy a hallgatók ilyen témában és terepen írják meg szakdolgozatukat, egyedülálló alkalmat kapnak arra, hogy maguk is a jövő lehetőségét vizsgálják. Ez pedig, úgy gondolom, a fenntarthatóság alapvető kérdése: hogyan valósítható meg a jövő?

Hallgatóimmal – az Öko-völgy Program és tanszékem között 2008 októberében létrejött megállapodás keretében – ez év tavaszán kezdtünk néprajzi-antropológiai kutatásokba Krisna-völgyben. A két hetes közös terepmunka és több hallgató egyéni terepmunkájának rendkívül pozitív tapasztalatai alapján minden kutatót és hallgatót biztatok az Öko-völgy Programba való bekapcsolódásra, az itt végzett kutatásra és terepgyakorlatra.

Az előadás hanganyaga letölthető innen

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image im003873k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003917k-jpg image im003838k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003821k-jpg image im003870k-jpg image im003806k-jpg image im003855k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003909k-jpg image im003862k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser