Második Fenntarthatósági Konferenciánk

13A klímaváltozás és a fenntarthatóság gyakorlati megvalósításának témaköre úgy tűnik, tavaly óta mit sem veszített népszerűségéből. A 2008. évi nagy sikerű rendezvényünk folytatásaként idén is megrendeztük Fenntarthatósági Konferenciánkat, mégpedig két és félszer annyi érdeklődővel.

A közel 420 résztvevő jelentős részben egyetemi-főiskolai hallgatókból és tanáraikból állt (közel 300 fő), a többiek főként kutatók, környezetvédelmi aktivisták, érdeklődő értelmiségiek voltak.

A klímaváltozás folyamatát az időjárási szélsőségek erősödése jelzi. E felvetés aktualitását a konferencia előtt két nappal érkezett viharos szél is megerősítette: a Krisna-völgyben felállított profi konferencia sátrat megrongálta a szélvihar. Szerencsére a természeti csapás két nappal a program előtt sújtott le, így még maradt időnk új helyszín

7

keresésére, és a több mint négyszáz jelentkező kiértesítésére. A siófoki Hotel Azúr jóvoltából igazán komfortos helyen élvezhettük a változatos előadásokat, és a program után még arra is maradt idő, hogy a résztvevők Somogyvámosra utazva, csoportonként egy-egy vezetővel megtekinthessék Krisna-völgyet, melyről a nap folyamán annyi szó esett.

5

A rendezvény egyik fő érdekessége volt, hogy az egyetemi-főiskolai hallgatók már nem csupán „hallgatók” voltak, hanem előadóként is szerepeltek. Az Öko-völgy Program keretében szakdolgozó húsz fiatal készülő munkái közül nem kis nehézséget okozott négyet kiválasztani az előadások sorába. A programot úgy állítottuk össze, hogy egymás után szólaljanak meg nemzetközi hírű kutatók, tanárok és diákjaik, valamint a fenntartható gazdálkodást és életmódot a mindennapokban gyakorló Krisna-völgyi vezetők.

A konferencia Védnöke, Vida Gábor akadémikus bemutatta, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma ma jócskán meghaladja a Föld valós méretét. Vagyis a „fenntartható fejlődés” – „fenntartható növekedés” értelemben – mindössze ábránd.

33Fenntarthatóvá éppen akkor válna a gazdaság, a társadalom, ha csökkentenénk a fogyasztás és az erőforrás-használat mértékét. Az egyéneknek fel kell ismerniük a saját lehetőségeiket és felelősségüket a környezet alakításában. Ennek hiányában nem lehet visszafordítani az újabb és újabb válságok felé vezető folyamatokat. Az előadó kiemelte: „Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ebben keressük a maradandóbb (fenntarthatóbb) értékeken alapuló boldogulásunkat, ebben segítsük embertársainkat, s ilyen igényeink hangoztatásával próbáljuk befolyásolni döntéshozóinkat is. Emellett nem árt felkészülni egy remélhetőleg be nem következő összeomlás túlélésére. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit.”

43Sivaráma Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze rendszerként mutatta be az egyénekből felépülő közösséget, mely nem működhet az egyéni értékrend megfelelő volta – az egészséges lelki élet – hiányában. A holisztikus fenntarthatóság most bevezetett fogalma szerint a fenntarthatóság alapját a megfelelő értékrenden, tudáson és lelki életen alapuló társadalmi élet, az ezeknek megfelelően működtetett gazdasági rendszer jelenti.

A párokban megszólaló Krisna-völgyi vezetők és egyetemi hallgatók előadásaiban hallhattunk az ökofalvak jelentőségéről a fenntarthatóság és az önfenntartás megteremtésének vonatkozásában, néhány kiemelt téma pedig Krisna-völgy példáján keresztül került bemutatásra. Szó esett még a fenntartható gazdálkodásról, a Krisna-völgyi ökológiai lábnyomszámítás eredményeiről, a társadalmi fenntarthatóság és az oktatás összefüggéseiről.

Az Öko-völgy Alapítvány Díját évente egyszer adjuk át az Öko-völgy Programban kiemelkedő tevékenységet végző partnerünknek. Az idén első alkalommal kiosztásra kerülő díjat az Alapítvány kuratóriumának egybehangzó véleménye alapján Dr. Farkas Juditnak ítéltük, aki Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének oktatójaként több kutatóutat, gyakorlatot szervezett hallgatóinak somogyvámosi mintaterületünkön, az Öko-völgy kutatószeminárium elnevezésű tantárgy keretében. 24

A konferencia programjának részeként új együttműködési megállapodásokat írtunk alá. A tavalyi hat felsőoktatási intézmény sorát idén egy egyetem, egy MTA kutatóintézet és két olyan cég folytatta, akikkel együttműködve tudományos kutatásokat folytatunk.

A konferencia záró előadása figyelemre méltó adatokat tárt fel Krisna-völgy gazdasági működéséről. Kiderült, hogy még az idei, gazdasági válsággal terhelt évben is a Krisna-völgyi GDP meghaladja a hazait, és vetekszik az EU-s átlaggal, az infláció (1%) jóval a hazai és az Uniós érték alatt marad, munkanélküliség pedig nincs, hiszen itt minden egyes lakó a közösség megbecsült és fontos része.

A konferencia előadásainak vetített anyagai honlapunkon hamarosan megtekinthetők lesznek.

Kun András

1 hozzászólás to “Második Fenntarthatósági Konferenciánk”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. február 17.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)