Mi történt a világban az utóbbi hónapokban?

Vida Gábor ökológus, akadémikus előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes hang- és vetített anyaga

Arra a kérdésre, hogy mi történt a világban az utóbbi hónapokban a tömör válasz: általánosságban „business as usual”  (BAU), azaz minden úgy ment tovább mint eddig. A világot megrázó válság ellenére a gazdasági élet irányítói nem ismerik fel a „megtelt Föld” új helyzetet, s továbbra is a gazdasági növekedés visszatérését erőltetik. A jelenlegi globális rendszer a növekedést létszükségletének tekinti, ami viszont egy véges Földön tartósan lehetetlen. A megtelt Föld állapotot jelzi az erőforrások fogyása és a környezet romlása.

Az erőforrások terén különösen aggasztó a fosszilis energiaforrások, közöttük elsősorban a kőolaj kitermelésének stagnálása. Ezzel függ össze magas ára is, ami a válságban lecsökkent kereslet ellenére 70-80 dollár/hordó értéken áll a korábbi 10-20 dollárral szemben. A fogyó készletek egyre nehezebben termelhetők ki, ennek volt következménye idén a Mexikói-öböl olajszennyezési katasztrófája, melynek során 5 millió hordónyi olaj folyt el.

A globális légköri környezetterhelés (főleg szén-dioxid) veszedelmes klímaváltozást indított be. Ezt mutatta be a „Koppenhágai Diagnózis” c. dokumentum, s ezt kellett volna kezelnie a 2009 decemberében mintegy 200 ország magas szintű részvételével megtartott „Klíma Csúcs”-nak. Ehhez az egyes országoknak jelentős CO2 kibocsátás csökkentést kellett volna vállalni a közös ügy érdekében. Egy versengésre berendezkedett világban ez nem sikerülhetett. 2010 nyara – bármennyire is hihetetlen itt számunkra, – az eddig mért legmelegebb nyár (június, július, augusztus) volt.

Környezetünk élhető állapotát eddig az ökológiai rendszerek működése (ecosystem services) biztosította. A 2005-ben közzétett „Millennium Ecosystem Assessment” szerint e rendszerek kétharmadával bajok vannak. 2009 őszén a Nature c. vezető tudományos hetilapban megjelent cikk szerint három megvizsgált területen (biodiverzitás vesztés, klímaváltozás, nitrogén ciklus) az emberiség már túllépte a biztonságos működés határát. Ugyanezt fokozottan jelzi az a tény, hogy 2010-ben az u.n. „túllövési nap”, amikor a számítások szerint a bioszféra ez évi termelési-befogadási kapacitását túllépjük, augusztus 21. lett. 2009-ben ez a nap még szeptember 25. volt.

Az emberiség fenntarthatatlan módon a természeti tőkét éli föl, és a jövő generációira hagyja a szennyezés eltüntetését.
2010-es évet az ENSz a Biodiverzitás Nemzetközi Évének nyilvánította. A biodiverzitás globális csökkenése az egész földi bioszféra romló állapotát jelzi. Egyre több elemzés mutatja, hogy a gazdasági növekedéssel arányosan csökken a biodiverzitás. Az ebből adódó következtetések levonására ez év novemberében Brüsszelben rendez az EU tanácskozást. Súlyosbítja a problémát, hogy az eddigi hatalmas gazdasági növekedéssel nem sikerült a nyomort jelentősen csökkenteni, sőt 2009-ben az éhezők száma az eddigi legmagasabb értéket érte el (több mint egymilliárd emberrel).

A BAU tehát nem megoldás. Globális paradigmaváltás nélkül a katasztrófa elkerülhetetlen. Egy új típusú világgazdaság elméleti kidolgozása már megkezdődött.

Az előadás vetített anyaga letölthető innen (.pdf, 2,2 Mbyte )

Letölthető teljes hanganyag itt (1. rész, mp3) és itt (2. rész, mp3)

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image img_0092-jpg image dscn7275-jpg image bhakti_kert_6-jpg image img_0099-jpg image img_0145-jpg image bhakti_kert_7-jpg image bhakti_kert_4-jpg image img_0079-jpg image bhakti_kert_5-jpg image bhakti_kert_1-jpg image bhakti_kert_3-jpg image dscn7261-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„Van olyan hagyomány, amely útbaigazít, s van, amely félrevezet. Az egyik megtanít úszni, a másik a süllyedő hajó szalonjába tessékel azzal, hogy itt eddig nagyon jól lehetett ebédelni.”
Németh László