Mit tehetünk a meztelen csigák inváziója ellen?

McsigaSokan kérdezték tőlünk, hogy mi hogyan védekezünk a csapadékos esztendőben hatalmas mértékben elszaporodott meztelen csigák ellen. Inváziószerűen terjednek, szaporodnak, és néhány zöldségnövény kivételével mindent lerágnak. (Idei rekord a kertünkből: egyetlen spenótlevélen 15 kisebb-nagyobb, három fajhoz tartozó meztelen csiga…)


A kérdés természetesen a bio-védekezés lehetőségeire irányul. A válaszban a sokféle módszer közül a saját kertemben beváltakat szoktam elmondani.

Nálunk két módszer vált be:
1. Az egyik a megelőzés. A lehetőségek szerint olyan helyre tervezzük a zöldségeskertet, ágyásokat, amely nem árnyékos (a zöldségnövények sem szeretik az árnyékot), és lehetőleg ne a lejtő aljára, hanem a lejtő oldalára vagy tetejére helyezzük el. Ide tartozik az is, hogy kíméljük a biokertben természetesen jelen lévő csiga-ellenségeket: a futrinkákat, varangyos békákat, sőt a vakondot is.

2. Ha már megjelentek a csigák, akkor a sokféle védekezés közül ennyire csapadékos időben nálunk kizárólag az összegyűjtés vált be. (A hamu kiszórásos módszer például csapadékos időben hatástalan.) Esténként elemlámpás “vadászatra” is indulhatunk, valamilyen eszközzel  vödörbe szedjük a szétmászkált csigákat. Legegyszerűbb eszköz a két gallyból készült “csipesz”, kézzel ne fogjuk meg őket, mert alig lemosható nyálkát hagynak maguk után.
Ennél kényelmesebb, ha a zöldségágyás sorai közé rongyot, zsákvásznat terítünk, vagy deszkákat – minél korhadtabb, nedvesebb, annál jobb – fektetünk. Nappalra a csigák a fadarabok alá húzódnak, ahonnan összeszedhetők. Néhány napig ismételve, legnagyobb részük így összegyűjthető.

Ha nem vagyunk vérszomjas kedvünkben, akkor a befogott csigákat megsétáltathatjuk, egy közeli gyepes területen elengedhetjük.

A megelőzéshez tartozik még a kiemelt ágyások használata is.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

2 hozzászólás to “Mit tehetünk a meztelen csigák inváziója ellen?”

 • Kálmán Norbert:

  Kedves András!

  Olvastam több cikkét a biogazdálkodásról!
  Szeretnék valami olyan altalaj lazítást használni ami 50-60 cm mélyen hatna. Nagy gépet nem szeretnék igénybe venni, szegény talaj ekkora terhet ne cipeljen. Önöknél ezt hogyan oldják meg? Szeretnénk a természethez közeli biogazdálkodát kialakítani.

  Köszönöm!

  Kálmán Norbert

 • kunandras:

  Kedves Norbert!
  Altalaj lazításnál kis volumenben a “digózás”, azaz a kétszer átforgatott mély ásás jut eszembe. Ez kisebb kertnél kézi erővel kivitelezhető. Nagyobb terület esetében csak igavonásos mélyszántó eke jöhet szóba (lásd a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ filmjét a 6 ökrös szántásról. Katt ide
  Ezzel maximum 50-60 cm mély szántás lehetséges. Altalajlazítóval mi még nem próbálkoztunk, annak ugyanis igen nagy vonóerő igénye van (traktoroknál is minimum 160 LE-vel szoktak nekiállni).
  Pártha dász, Krisna-völgy

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. március 24.
2018. április 14.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser