Mivel helyettesíthető a nátronlúg? Válasz olvasónk kérdésére

hamulugEgy korábban megjelent cikkünk kapcsán fontos kérdés érkezett kedves olvasónktól. A téma iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Hosszúné Marku Alexandra (Csandra dévi dászi), zöld háztartást vezető munkatársunk válaszát honlapunkon is közzétesszük.

 

Kérdés: Nagy örömömre szolgált a szappankészítésről, zöld háziszerekről szóló cikkeket olvasni! (A szóban forgó cikk megtekintéséhez Katt ide). Szeretném megkérdezni a szerzőtől, hogy milyen házilag készített lúgot használhatnék nátrium-hidroxid (NaOH) helyett? Gondolva például arra a szituációra amikor nincs vegyszerbolt a közelben…

Válasz:
Valóban, jól felszerelt vegyszerboltot nem mindenütt könnyű találni. Az sem könnyíti meg az ember dolgát, hogy olyan veszélyes anyagot, mint a nátronlúg, postán nem szállítanak ki, személyes átvételhez kötik a vásárlást.

Jelenlegi ismereteim szerint a legkönnyebben elérhető, házilag könnyen készíthető lúg a hamulúg, amit azoknak mindenképpen tanácsos készíteni, akik cserépkályhával, fatüzelésű kályhával vagy esetleg kemencével rendelkeznek.
Valószínűleg a hamulúg nem ismeretlen Ön előtt, de ha mégis, a receptjét megtalálja itt: A hamulúg készítése és használata (Katt ide)

 

10A

A hamulúg azonban más lúgfajtát eredményez, amely egyféle kálilúg. A tisztán kálilúgból főzött szappan folyékony halmazállapotú, nem szilárdul meg (nevezik kenőszappannak is). Ezt azután további hígításnak alávetve lehet különféle háztartásban használható tisztítószereket előállítani: mosogatószerek, folyékony mosószer, folyékony szappan stb.

A hamulúg tehát szappankészítésre is használható, eleink is ebből főzték a szappanjaikat, és azok szilárdak voltak. Vagyis bizonyosan létezik többféle technika, én a mész hozzáadásával készült eljárásról hallottam. Ha úgy dönt, hogy kísérletezik a hamulúgból történő szappanfőzéssel, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.