Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy

mondd-meg_1„Vegetáriánus receptek? Biztos megint csak unalmas saláták!” – sokaknak talán ez jut eszébe a húsmentes étkezésről. A közhiedelem szerint a növényi alapú étrend szegényes, vagy unalmas, amit csak napjainkban próbálnak meg szójareceptekkel kiegészíteni. A vegetáriánus szó azonban teljesen másra utal… A cikk végén egy csodás recept is olvasható.

A latin vegetus szó azt jelenti „egész, egészséges, friss, élettel teli”. A homo vegetus kifejezés testben és lélekben erős embert jelöl. A vegetus szó eredeti jelentése tehát mind testileg, mind erkölcsileg kiegyensúlyozott életmódra utal, ami sokkal több, mint csupán zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrend.
A hús nélküli táplálkozásnak ősi gyökerei vannak. Az indiai kultúra kiemelkedő helyet foglal el ebben a tekintetben. Ezen a szubkontinensen a vegetáriánus táplálkozás nem különcségnek számít, hanem több ezer éves tradíció, amely főként a védikus irodalom tanításain alapul.
A veda szanszkrit szó, azt jelenti abszolút tudás. A Védák tanítása szerint az emberi létforma arra való, hogy megértsük: nem a test az énünk, hanem a benne lakozó lélek. Jelenleg az átmeneti anyagi testünkkel azonosítjuk magunkat, ezért szenvedünk, pedig eredetileg örök, tudással teli és boldog lelki élőlények vagyunk.

A Legfelsőbb Úr törvénye szerint minden élőlény az Ő fia, bármilyen testben legyen is, és senkinek sincs joga megölni egy másik élőlényt, hacsak a természet törvényei nem rendelték úgy. A tigris megölhet egy másik állatot azért, hogy életben maradjon, az ember azonban nem ölhet állatot az önfenntartásáért.
mondd-meg_2A legtöbb vegetáriánus olyan ember, aki megértette, hogy ahhoz, hogy békésebb társadalomban éljünk, először a saját szívünkből kell kiirtani az erőszakot. Nem meglepő hát, hogy ezrek lesznek vegetáriánusok az igazság után folytatott kutatásuk során. A vegetáriánus életmód fontos lépés egy jobb, békésebb társadalom felé, és akik a vegetáriánusok sorába lépnek, olyan személyekhez csatlakoznak, mint Püthagorasz, Szókratész, Platón, Leonardo da Vinci, John Milton, Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Rousseau, Shelley, Tolsztoj, G.B. Shaw, Mahatma Gandi és Albert Einstein.

Az egészségi, gazdasági és erkölcsi megfontolásokon túl a vegetarianizmusnak létezik egy magasabb, lelki dimenziója is, amely segít kifejleszteni Isten felé irányuló természetes tiszteletünket és szeretetünket. A Legfelsőbb Úr hívei Iránta érzett szeretetükben semmi olyat nem esznek, amit előzőleg nem ajánlottak fel Neki. A felajánlott ételt Isten saját lelki természetével hatja át, ezért aki ilyen ételt fogyaszt, könnyen fejlődhet az önmegvalósítás terén. A Legfelsőbb Úrnak felajánlott étel fogyasztása a vegetáriánus étrend végső tökéletessége.
Akik kipróbálják ezeket a recepteket, megismerhetik annak a főzésnek a felszabadult örömét, amely nem teszi szükségessé ártatlan testvéreink, az állatok lemészárlását. Reméljük elégedettséget fog okozni azoknak, akik az indiai konyha iránt érdeklődnek, és tisztább, békésebb életre vágynak.

Au patra – Burgonyás tekercs

Hozzávalók:
4 közepes burgonya, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 kávéskanál szezámmag, 2 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér, 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanál só, 2 zöldpaprika, finomra vágva, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál barna cukor, 2 kávéskanál garam masala, 1/2 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál só, 1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika, 20 dkg finomliszt, 1 dl víz, olaj a sütéshez

Először a tölteléket készítjük el, hogy lehűljön, mire elkészül a tészta. A burgonyát héjában megfőzzük, lehúzzuk a héját, és villával összetörjük. Belekeverjük a kókuszreszeléket és a következő nyolc hozzávalót (a masalával bezárólag). Tehetünk egy kevés burgonyakeményítőt vagy sárgaborsólisztet a töltelékbe, hogy megakadályozzuk, hogy a burgonya sütés közben kijöjjön a tésztából. Félretesszük, amíg meggyúrjuk a tésztát.
A lisztet, a kurkumát, a fűszerpaprikát és fél kávéskanál sót összekeverünk, majd lassan hozzáadjuk a vizet.
Kemény tésztát kapunk, amit addig gyúrunk, míg megpuhul és rugalmas lesz. Lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vastag téglalapot gyúrunk belőle. A hideg burgonyát egyenletesen elosztjuk a tetején, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Éles, recés késsel 1 cm széles szeletekre vágjuk a hengert. Két tenyerünk között kissé kilapítjuk a korongokat, és forró olajban 3-5 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Rohiní deví dásí

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A tudósok ilyen mértékű egyetértésére eddig még nem volt példa. Egyedülálló a nemzetközi tudóstársadalom megegyezése abban, hogy a természetes rendszerek nem képesek a továbbiakban elviselni a jelenlegi emberek tevékenységének hatásait."
Henry Kendall Nobel-díjas fizikus