Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy

mondd-meg_1„Vegetáriánus receptek? Biztos megint csak unalmas saláták!” – sokaknak talán ez jut eszébe a húsmentes étkezésről. A közhiedelem szerint a növényi alapú étrend szegényes, vagy unalmas, amit csak napjainkban próbálnak meg szójareceptekkel kiegészíteni. A vegetáriánus szó azonban teljesen másra utal… A cikk végén egy csodás recept is olvasható.

A latin vegetus szó azt jelenti „egész, egészséges, friss, élettel teli”. A homo vegetus kifejezés testben és lélekben erős embert jelöl. A vegetus szó eredeti jelentése tehát mind testileg, mind erkölcsileg kiegyensúlyozott életmódra utal, ami sokkal több, mint csupán zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrend.
A hús nélküli táplálkozásnak ősi gyökerei vannak. Az indiai kultúra kiemelkedő helyet foglal el ebben a tekintetben. Ezen a szubkontinensen a vegetáriánus táplálkozás nem különcségnek számít, hanem több ezer éves tradíció, amely főként a védikus irodalom tanításain alapul.
A veda szanszkrit szó, azt jelenti abszolút tudás. A Védák tanítása szerint az emberi létforma arra való, hogy megértsük: nem a test az énünk, hanem a benne lakozó lélek. Jelenleg az átmeneti anyagi testünkkel azonosítjuk magunkat, ezért szenvedünk, pedig eredetileg örök, tudással teli és boldog lelki élőlények vagyunk.

A Legfelsőbb Úr törvénye szerint minden élőlény az Ő fia, bármilyen testben legyen is, és senkinek sincs joga megölni egy másik élőlényt, hacsak a természet törvényei nem rendelték úgy. A tigris megölhet egy másik állatot azért, hogy életben maradjon, az ember azonban nem ölhet állatot az önfenntartásáért.
mondd-meg_2A legtöbb vegetáriánus olyan ember, aki megértette, hogy ahhoz, hogy békésebb társadalomban éljünk, először a saját szívünkből kell kiirtani az erőszakot. Nem meglepő hát, hogy ezrek lesznek vegetáriánusok az igazság után folytatott kutatásuk során. A vegetáriánus életmód fontos lépés egy jobb, békésebb társadalom felé, és akik a vegetáriánusok sorába lépnek, olyan személyekhez csatlakoznak, mint Püthagorasz, Szókratész, Platón, Leonardo da Vinci, John Milton, Newton, Voltaire, Benjamin Franklin, Jean-Jacques Rousseau, Shelley, Tolsztoj, G.B. Shaw, Mahatma Gandi és Albert Einstein.

Az egészségi, gazdasági és erkölcsi megfontolásokon túl a vegetarianizmusnak létezik egy magasabb, lelki dimenziója is, amely segít kifejleszteni Isten felé irányuló természetes tiszteletünket és szeretetünket. A Legfelsőbb Úr hívei Iránta érzett szeretetükben semmi olyat nem esznek, amit előzőleg nem ajánlottak fel Neki. A felajánlott ételt Isten saját lelki természetével hatja át, ezért aki ilyen ételt fogyaszt, könnyen fejlődhet az önmegvalósítás terén. A Legfelsőbb Úrnak felajánlott étel fogyasztása a vegetáriánus étrend végső tökéletessége.
Akik kipróbálják ezeket a recepteket, megismerhetik annak a főzésnek a felszabadult örömét, amely nem teszi szükségessé ártatlan testvéreink, az állatok lemészárlását. Reméljük elégedettséget fog okozni azoknak, akik az indiai konyha iránt érdeklődnek, és tisztább, békésebb életre vágynak.

Au patra – Burgonyás tekercs

Hozzávalók:
4 közepes burgonya, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 kávéskanál szezámmag, 2 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér, 1 evőkanál finomra vágott friss petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanál só, 2 zöldpaprika, finomra vágva, 2 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál barna cukor, 2 kávéskanál garam masala, 1/2 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál só, 1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika, 20 dkg finomliszt, 1 dl víz, olaj a sütéshez

Először a tölteléket készítjük el, hogy lehűljön, mire elkészül a tészta. A burgonyát héjában megfőzzük, lehúzzuk a héját, és villával összetörjük. Belekeverjük a kókuszreszeléket és a következő nyolc hozzávalót (a masalával bezárólag). Tehetünk egy kevés burgonyakeményítőt vagy sárgaborsólisztet a töltelékbe, hogy megakadályozzuk, hogy a burgonya sütés közben kijöjjön a tésztából. Félretesszük, amíg meggyúrjuk a tésztát.
A lisztet, a kurkumát, a fűszerpaprikát és fél kávéskanál sót összekeverünk, majd lassan hozzáadjuk a vizet.
Kemény tésztát kapunk, amit addig gyúrunk, míg megpuhul és rugalmas lesz. Lisztezett nyújtódeszkán 3 mm vastag téglalapot gyúrunk belőle. A hideg burgonyát egyenletesen elosztjuk a tetején, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Éles, recés késsel 1 cm széles szeletekre vágjuk a hengert. Két tenyerünk között kissé kilapítjuk a korongokat, és forró olajban 3-5 perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Rohiní deví dásí

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor