“Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is”

tukorkepDrámai, de reális hangvételű összefoglaló az IPCC szakértőitől bolygónk állapotáról.

“Nemcsak arról van szó, hogy megmentsük a jegesmedvéket, a planktonokat, a savas óceánt és a cuki sarki rókákat, hanem arról, hogy nem lesz elég vizünk, élelmünk, gyerekünk, normális életminőségünk és normális időjárásunk.”

 

“A klímaváltozás az élelmiszer-biztonság összes területét érinti, beleértve az élelmiszerek  hozzáférhetőségét, felhasználhatóságát, és nagy valószínűséggel az árát is. Az IPCC-jelentés szerint a negatív hatások valószínűleg már a 2030-as terméshozamban érezhetők lesznek.”

Mit tegyünk és mire számíthatunk a következő évtizedekben?

A cikk ide kattintva olvasható: index.hu

1 hozzászólás to ““Nemcsak az állatok vacsorájáról van szó. Az önéről is””

  • András:

    Csak egy dologra szeretnék reagálni:
    A cikkben említenek néhány élelmiszert amiről le kell mondanunk, ha meglódul a klímaváltozás.
    Kávé, csoki, banán (de hivatkozó linkre lépve még több élvezeti cikket is találunk, mint mogyoróvaj, sör, francia borok, stb): Ezek nálunk nem alapvető élelmiszerek, ezért úgy gondolom, hogy ezeknek a hiányától még nem kerül veszélybe a vacsoránk.

    Alma: A cikk 2030-ra vízionálja a jelentős terméscsökkenést. Addig még van 16 év, ami bőven elég ahhoz, hogy az idén ősszel elültetendő alma- (és más gyümölcs) fáink termőre forduljanak, és akkor nem fog érinteni minket az alma árrobbanása, legfeljebb azt tapasztaljuk, hogy a családunk szükségletét 2025-ben két fáról tudtuk biztosítani, 2030-ban pedig háromról. Természetesen a kevesebb gondozást igénylő régi fajtákat kell ültetni és lehetőleg ép gyökérzettel, mert az ipari termelésre nemesített fajták sokkal fogékonyabbak a betegségekre. Ha pedig sikerül egy minél vegyesebb gyümölcserdőt kialakítani, ahol a nagy melegtől és erős napsütéstől védő fák alatt más növényeket is tudunk termeszteni, és a kis erdőnkben életteret találnak más állatfajok is (rovarok, gyíkok, madarak, denevérek, sünök, tyúkok, stb), akkor valószínőleg hosszútávú megoldást találtunk a vacsora problémánkra…

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image fnyn_2010apr3_2_k-jpg image dscn6418-jpg image fnyn_2010apr3_3_k-jpg image dscn6457-jpg image dscn6415-jpg image fnyn_2010apr17_4_k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image fnyn_2010apr17_k-jpg image dscn6422-jpg image fnyn_2010apr17_3_k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image dscn6465-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla