Öko-völgyes hallgatói siker a 2011. évi Tudományos Diákköri Konferencián

Tasnádi Marina 2011. májusa óta végzi kutatásait Krisna-völgyben, az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével. A Debreceni Egyetem másodéves hallgatója által készített ökológiai lábnyomszámításból többek között kiderült, hogy Krisna-völgy lábnyoma jelenleg biológiai kapacitásán belül van, vagyis a közösség fenntartható módon működik. Dolgozatával szerepelt a 2011. október 20-án megrendezett Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a Természetvédelmi Szekcióban különdíjat szerzett. Az alábbiakban Marina bemutatkozása olvasható.

A Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetvédelmi Kar másodéves Természetvédelmi mérnök BSc szakos hallgatója vagyok. Kutatásomat ökotechnológiák, ökofalvak, és fenntarthatóság témakörökben végzem. Munkámban a fenntarthatóság elméleti és gyakorlati oldalát járom körül, a világ jelenlegi kritikus és az egész emberiség jövőjét veszélyeztető jelenségeinek bemutatásán keresztül az arra adott lehetséges válaszokon és megoldási lehetőségeken át – melyek közül a legalkalmasabbnak az ökofalvak- és régiók által nyújtott példát tartom – egészen a fenntarthatóság gyakorlati „teszteléséig”, melyet az általam meglátogatott Krisna-völgy ökofaluban ökológiai lábnyomszámítás formájában valósítottam meg.

Az ökotechnológiákon belül kutatom az ökoházak építési, fűtési és szennyvízkezelési technikáit, berendezéseit, energia- és költséghatékony háztartási eszközöket és mindennapi praktikákat, a megújuló energiaforrások használatának módjait és lehetőségeit.

Kutatásom kiterjed a nemzetközi és hazai ökofalu-kezdeményezések eredetére és jelenlegi helyzetére, a Krisna-völgyben (mint a legelőrehaladottabb hazai ökofaluban) használatos eljárásokra, az önellátás tényleges megvalósítására, az ott zajló kutatásokra és fejlesztésekre az ökológiai szántóföldi gabona – és takarmánytermesztést, a  biokertészkedést (vegyszermentes, alternatív növényvédelem, szerves trágyázás, komposztálás stb.), az ökologikus állattartást (etikus és környezetbarát, a növénytermesztéssel összehangolt), a természetvédelmet, és a tudományos ismeretterjesztést illetően.

Az ökológiai lábnyomszámításból pedig kiderül, hogy Krisna-völgy ökológiai lábnyoma jelenleg annak biológiai kapacitásán belül van, ami azt jelenti, hogy a közösség fenntartható módon működik.

Dolgozatommal szerepeltem a 2011. október 20-án megrendezésre került kari Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a Természetvédelmi Szekcióban különdíjat szereztem. A bíráló bizottság elnöke a Nagyerdei Kultúrpark Állat-és Növénykert igazgatója volt, tagjai pedig a tanszék oktatói és PhD hallgatói közül kerültek ki.

Ezúton is köszönöm a sok segítséget, amit Krisna-völgy lakóitól és az Öko-völgy Alapítvány munkatársaitól kaptam, és a mérhetetlenül kedves fogadtatást, amiben részesülhettem.

Tasnádi Marina

4 hozzászólás to “Öko-völgyes hallgatói siker a 2011. évi Tudományos Diákköri Konferencián”

 • Bocskay József:

  Érdeklődni szeretnék, hogy publikus -e a dolgozat. Nagyon szívesen elolvasnám, mert többen érdeklődünk egy önellátó település létrehozási lehetőségeiről.

  A választ várva, köszönettel és üdvözlettel:

  Bocskay József

 • kunandras:

  Kedves József!
  A honlapra nem tettük fel a dolgozatot, de hamarosan elküldöm Önnek magánlevélben.
  Üdvözlettel: Kun András

 • Kiss Melinda:

  Tisztelt Öko-völgy Alapítvány és kedves Tasnádi Marina!

  Engem is érdekelne a dolgozat, úgy gondolom nagyon hasznos és érdekes kiegészítő információkkal tudna szolgálni az Öko-völgyről, ugyanis vidékfejlesztési témakörben írok fenntartható mezőgazdálkodási és helyi élelmiszer-rendszerekről szakdolgozatot. Természetesen nem plagizálnék.:)

  Nagyon szépen köszönöm előre is!
  Kiss Melinda

 • kunandras:

  Kedves Melinda!

  Ez ügyben kérem, hogy írjon nekem magánban, és egyeztetjük a részleteket, feltételeket.

  Üdvözlettel:
  Kun András
  kun.andras”kukac”okovolgy.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.