Öko-völgyes hallgatói siker a 2011. évi Tudományos Diákköri Konferencián

Tasnádi Marina 2011. májusa óta végzi kutatásait Krisna-völgyben, az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével. A Debreceni Egyetem másodéves hallgatója által készített ökológiai lábnyomszámításból többek között kiderült, hogy Krisna-völgy lábnyoma jelenleg biológiai kapacitásán belül van, vagyis a közösség fenntartható módon működik. Dolgozatával szerepelt a 2011. október 20-án megrendezett Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a Természetvédelmi Szekcióban különdíjat szerzett. Az alábbiakban Marina bemutatkozása olvasható.

A Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetvédelmi Kar másodéves Természetvédelmi mérnök BSc szakos hallgatója vagyok. Kutatásomat ökotechnológiák, ökofalvak, és fenntarthatóság témakörökben végzem. Munkámban a fenntarthatóság elméleti és gyakorlati oldalát járom körül, a világ jelenlegi kritikus és az egész emberiség jövőjét veszélyeztető jelenségeinek bemutatásán keresztül az arra adott lehetséges válaszokon és megoldási lehetőségeken át – melyek közül a legalkalmasabbnak az ökofalvak- és régiók által nyújtott példát tartom – egészen a fenntarthatóság gyakorlati „teszteléséig”, melyet az általam meglátogatott Krisna-völgy ökofaluban ökológiai lábnyomszámítás formájában valósítottam meg.

Az ökotechnológiákon belül kutatom az ökoházak építési, fűtési és szennyvízkezelési technikáit, berendezéseit, energia- és költséghatékony háztartási eszközöket és mindennapi praktikákat, a megújuló energiaforrások használatának módjait és lehetőségeit.

Kutatásom kiterjed a nemzetközi és hazai ökofalu-kezdeményezések eredetére és jelenlegi helyzetére, a Krisna-völgyben (mint a legelőrehaladottabb hazai ökofaluban) használatos eljárásokra, az önellátás tényleges megvalósítására, az ott zajló kutatásokra és fejlesztésekre az ökológiai szántóföldi gabona – és takarmánytermesztést, a  biokertészkedést (vegyszermentes, alternatív növényvédelem, szerves trágyázás, komposztálás stb.), az ökologikus állattartást (etikus és környezetbarát, a növénytermesztéssel összehangolt), a természetvédelmet, és a tudományos ismeretterjesztést illetően.

Az ökológiai lábnyomszámításból pedig kiderül, hogy Krisna-völgy ökológiai lábnyoma jelenleg annak biológiai kapacitásán belül van, ami azt jelenti, hogy a közösség fenntartható módon működik.

Dolgozatommal szerepeltem a 2011. október 20-án megrendezésre került kari Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a Természetvédelmi Szekcióban különdíjat szereztem. A bíráló bizottság elnöke a Nagyerdei Kultúrpark Állat-és Növénykert igazgatója volt, tagjai pedig a tanszék oktatói és PhD hallgatói közül kerültek ki.

Ezúton is köszönöm a sok segítséget, amit Krisna-völgy lakóitól és az Öko-völgy Alapítvány munkatársaitól kaptam, és a mérhetetlenül kedves fogadtatást, amiben részesülhettem.

Tasnádi Marina

4 hozzászólás to “Öko-völgyes hallgatói siker a 2011. évi Tudományos Diákköri Konferencián”

 • Bocskay József:

  Érdeklődni szeretnék, hogy publikus -e a dolgozat. Nagyon szívesen elolvasnám, mert többen érdeklődünk egy önellátó település létrehozási lehetőségeiről.

  A választ várva, köszönettel és üdvözlettel:

  Bocskay József

 • kunandras:

  Kedves József!
  A honlapra nem tettük fel a dolgozatot, de hamarosan elküldöm Önnek magánlevélben.
  Üdvözlettel: Kun András

 • Kiss Melinda:

  Tisztelt Öko-völgy Alapítvány és kedves Tasnádi Marina!

  Engem is érdekelne a dolgozat, úgy gondolom nagyon hasznos és érdekes kiegészítő információkkal tudna szolgálni az Öko-völgyről, ugyanis vidékfejlesztési témakörben írok fenntartható mezőgazdálkodási és helyi élelmiszer-rendszerekről szakdolgozatot. Természetesen nem plagizálnék.:)

  Nagyon szépen köszönöm előre is!
  Kiss Melinda

 • kunandras:

  Kedves Melinda!

  Ez ügyben kérem, hogy írjon nekem magánban, és egyeztetjük a részleteket, feltételeket.

  Üdvözlettel:
  Kun András
  kun.andras”kukac”okovolgy.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Gömörszőlős – Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért “Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding