Óriás evőpálcika 1 percen belül

A letölthető kisfilm egy elképesztő gépezetet mutat be, működés közben. Sohasem láttam még ehhez foghatót. Megrázó, ahogy “óriás evőpálcikákat” gyárt szinte pillanatok alatt egy fából!
Hála a technológiának, tényleg sok kényelemben lehet részünk manapság. Persze nem feledkezhetünk meg az érem másik oldaláról sem…A mező- és erdőgazdasági gépek gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A mi falunkban három családnak vannak dízel alapú mezőgazdasági gépei, amelyekkel hárman annyi földet megművelnek, amennyi a falut hétszáz fős lakosát bőven ellátná élelmiszerrel. (Persze a termény jelenleg nem a helyiekhez jut, de ez egy másik cikk témája lehetne.) A példa arról szól, hogy a hatékony technológia helytelen felhasználásának egyik következménye a falusi munkanélküliség. Itt vannak a földek, de munka nincsen. A falusiak segélyekből, vagy városias munkákból próbálnak pénzhez jutni.

És mi lesz a hatékony erdőgazdasági gépek által kitermelt rengeteg faanyaggal? Egyrészt persze szükség van rájuk, de sajnos látunk sok elszomorító dolgot is. A helyi erdész mesélte, hogy az itteni cserek nagy része egy távoli erőműbe kerül. EU előírás ugyanis a megújuló energiaforrások arányának nemzeti szintű növelése, más kérdés persze, hogy ezt – nemzeti szinten – miért pont ilyen módon (vagy így is) akarjuk teljesíteni? Az erőmű ugyanis elképesztően sok fát emészt fel, ami mindenképpen a természet, az elővilág rovására megy, és meghökkentő módon egyes helyeken akár oda is vezethet, hogy a falu környéki erdők nem tudják ellátni a falut tűzifával, mert mondjuk jobban megéri eladni az erőműnek…

Boldogtalanság, természetrombolás, a nyersolajkincs gátlástalan elpazarlása, erdők helyett fajszegény faültetvények létesítése… ilyen és ehhez hasonló jelenségeket mutat a fejlett technológia érmének másik oldala. Legalábbis sok esetben, amikor a használatuk átgondolatlan, túlzó, kapzsi, rövidtávú pénzügyek által meghatározott, nem rendszerszemléletű, és persze nem számol a nyersanyagok kimerítésével.

Az evőpálcika-asszociációról annyit, hogy a fejlett technológiának köszönhetően Kínában – a Greenpeace China számításai szerint – száz hektár erdőt tarolnak le minden egyes nap. Sőt, még ez sem elég, importra is szorulnak evőpálcikából. Az egyik tartományban emiatt be is tiltották az eldobható, egyszer használatos evőpálcikák forgalmazását. Hogy betartják-e a szabályozást, arról nincsen hírünk.

Ide kattintva a film letölthető (4,2 MB)

Rév Szilvia és Kun András

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm
Fotógaléria
Loading...
image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image img_8245-jpg image img_7862-jpg image img_7960-jpg image img_7820-jpg image dscn7275-jpg image bhakti_kert_7-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az Ember, ősi szerződését a Természettel megszegőn, bünétől iszonyodva néz szét megrontott erdőn és mezőn."
Jékely Zoltán