Óriás evőpálcika 1 percen belül

A letölthető kisfilm egy elképesztő gépezetet mutat be, működés közben. Sohasem láttam még ehhez foghatót. Megrázó, ahogy “óriás evőpálcikákat” gyárt szinte pillanatok alatt egy fából!
Hála a technológiának, tényleg sok kényelemben lehet részünk manapság. Persze nem feledkezhetünk meg az érem másik oldaláról sem…A mező- és erdőgazdasági gépek gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A mi falunkban három családnak vannak dízel alapú mezőgazdasági gépei, amelyekkel hárman annyi földet megművelnek, amennyi a falut hétszáz fős lakosát bőven ellátná élelmiszerrel. (Persze a termény jelenleg nem a helyiekhez jut, de ez egy másik cikk témája lehetne.) A példa arról szól, hogy a hatékony technológia helytelen felhasználásának egyik következménye a falusi munkanélküliség. Itt vannak a földek, de munka nincsen. A falusiak segélyekből, vagy városias munkákból próbálnak pénzhez jutni.

És mi lesz a hatékony erdőgazdasági gépek által kitermelt rengeteg faanyaggal? Egyrészt persze szükség van rájuk, de sajnos látunk sok elszomorító dolgot is. A helyi erdész mesélte, hogy az itteni cserek nagy része egy távoli erőműbe kerül. EU előírás ugyanis a megújuló energiaforrások arányának nemzeti szintű növelése, más kérdés persze, hogy ezt – nemzeti szinten – miért pont ilyen módon (vagy így is) akarjuk teljesíteni? Az erőmű ugyanis elképesztően sok fát emészt fel, ami mindenképpen a természet, az elővilág rovására megy, és meghökkentő módon egyes helyeken akár oda is vezethet, hogy a falu környéki erdők nem tudják ellátni a falut tűzifával, mert mondjuk jobban megéri eladni az erőműnek…

Boldogtalanság, természetrombolás, a nyersolajkincs gátlástalan elpazarlása, erdők helyett fajszegény faültetvények létesítése… ilyen és ehhez hasonló jelenségeket mutat a fejlett technológia érmének másik oldala. Legalábbis sok esetben, amikor a használatuk átgondolatlan, túlzó, kapzsi, rövidtávú pénzügyek által meghatározott, nem rendszerszemléletű, és persze nem számol a nyersanyagok kimerítésével.

Az evőpálcika-asszociációról annyit, hogy a fejlett technológiának köszönhetően Kínában – a Greenpeace China számításai szerint – száz hektár erdőt tarolnak le minden egyes nap. Sőt, még ez sem elég, importra is szorulnak evőpálcikából. Az egyik tartományban emiatt be is tiltották az eldobható, egyszer használatos evőpálcikák forgalmazását. Hogy betartják-e a szabályozást, arról nincsen hírünk.

Ide kattintva a film letölthető (4,2 MB)

Rév Szilvia és Kun András

Ha civil 1% – Gondoljon az Öko-völgyre!

Adóbevalláskor ajánlja személyi jövedelemadójának 1%-át az Öko-völgy Alapítványnak!

Adószámunk: 18786435-1-14

1%

Alapítványunk 2008 óta segíti Krisna-völgy környezettudatos törekvéseit. Évente több tízezer emberrel ismertetjük meg az önellátó életmód elemeit, a kapcsolódó tapasztalatokat. Legyen ebben Ön is partnerünk! Kérjük, ne hagyja elveszni adójának 1%-át! Számítunk Önre!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image img_7862-jpg image img_7960-jpg image img_8245-jpg image img_7820-jpg image im003821k-jpg image im003865k-jpg image im003869k-jpg image im003870k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003917k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003838k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond