Városi permakultúra

Baji Béla permakultúra-szakértő érdekfeszítő előadásának összefoglalója. A III. Fenntarthatósági konferencia első napján elhangzott előadás letölthető teljes hanganyaga

A permakultúra lényege, hogy a természetes ökológiai életközösségek mintájára mesterséges életközösségeket hozunk létre, emberi szükségleteket kielégítő állat-, és növényfajokból. Ezek a mesterséges életközösségek ugyanolyan törvényszerűségek szerint működnek, mint a természetben lévők. Rendelkeznek azok rugalmasságával, stabilitásával. Azonban ezeknek szerves része maga az ember is.A permakultúra tehát egyben emberi élőhely- és közösségteremés is.

A nagy kérdés, hogy az ilyen elveken működő emberléptékű ökológiai rendszer megvalósulása lehetséges-e a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében?
A magyarországi öko-mozgalom a természetszerű életmódot mindeddig csak városoktól távol, természetközeli helyeken tartotta elképzelhetőnek. A külföldi permakultúra szakirodalom azonban számos ötletet és példát kínál permakultúrás kezdeményezésekre a nagyvárosokban is. Erkélyek, lapos tetők, foghíjtelkek, városi parkok élelemtermő, zöld oázisokká változtathatók. Szeméttelep tetején élelmiszererdő létesült városi szegények, munkanélküliek számára. Börtönudvarban is folyt permakultúra-oktatás, és gyakorlat, amely megváltoztathatta a fogvatartottak életét. Külvárosi farmon nagyvárosi szegények, munkanélküliek termelik meg saját egészséges élelmüket. Mindez a világ számos pontján, a legkülönbözőbb helyeken.

Magyarországon jelenleg kedvezőtlenek a körülmények a városi permakultúrás kezdeményezések számára: A városrendezésben a nyugati, gazdag városrészek mintája uralkodik. Az újonnan épített parkokban (pl. Budapesten a volt Engels téri buszpályaudvar helyén végül mélygarázs tetején létesült csupabeton-park, ahol még a fákat is szögletesre nyírták). E szemlélet következtében ellenállás van a városi hatóságok részéről az élemet termő közös kertek létesítése iránt. Ugyanakkor közömbösséget, elidegenedett szociális struktúrákat, bűnözést, rongálást láthatunk magunk körül.

Ezért Magyarországon az emberi, életszerű közösségek létrehozása, kiterjesztése erős civil összefogás megteremtése az első számú feladat a városi lét jobbá tétele érdekében.

Letölthető teljes hanganyag itt (mp3  7,72Mbyte)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.