Víztisztítás könnyen, ökologikusan

100x100drinkingHa nem szeretünk a hátizsákban palackokat, kulacsot cipelni, akkor hogyan jussunk tiszta vízhez a túrázás, kirándulás közben?  Ha hirtelen tiszta vízre lesz szükségünk, de a környéken már minden vizet elszennyeztek, akkor hogyan oldhatjuk meg a helyzetet? Sajnos, manapság a magyarországi tavak és patakok tisztasága nem igazán megbízható.

Nemrég találtam rá arra a praktikus, hordozható víztisztítóra, ami ezekre a problémákra nyújt megoldást. Hasznos kiegészítője lehet a túrafelszerelésnek, de a túlélő csomagnak is fontos eleme. Szívószálhoz hasonló svájci találmány, amelyet Dániában gyártanak és több természeti katasztrófa-esemény során nyújtott már segítséget.

Szélsőséges körülményekre tervezték, amellyel bárki gyorsan biztosíthatja magának a biztonságos vízfogyasztást. A technológia egyedülálló, a szerkezetben nincs mozgó alkatrész, nem igényel áramot és rendkívül könnyű, mindössze 54 gramm.  A vízszűrő belseje cérnametéltre emlékeztető rostokat tartalmaz, melyek falain nagyon apró, 0,2 mikronos pórusok találhatóak. Ezeken keresztül halad át a víz, kiszűrve a baktériumokat, egysejtűeket és szennyeződéseket. (Létezik családi méretű kiszerelés is, mely a vírusokat is képes kiszűrni, ezzel teljes biztonságot nyújt fejlődő országokban vagy súlyos katasztrófa esetén.)

További információk: túlelővíz.hu

2.0 LS drinking from below (1)_k

3 hozzászólás to “Víztisztítás könnyen, ökologikusan”

 • Rajda Margit:

  Jónak tűnik, de vajon a klór kellemetlen “szagát” is megszünteti? /Jelenleg egy egyszerű, csapra szerelhető olasz gym-ú szenes szűrőt használok, mely az apróbb mechanikai szennyeződéseket szűri és megköti a klórgázt./

 • Isabel:

  Kedves Margit,
  ha máshonnan nem kap választ, olvassa el az én egyszerű módszeremet. Nem is olyan egyszerű persze, hiszen eszerint néhány óra állás kell a széles edénybe folyatott víznek.
  Másrészt patakokból, egyéb helyekről nyert víz legfeljebb fertőzött, piszkos lehet, abban biztosan nincs klór! Az ajánlás is inkább kirándulásra, túrára szólt.
  A “pihentetett” víz egyébként is ismeretes, én például Török Szilvesztertől hallottam. Nagyjából egy nap állás után a víz “rendezi magát”. De azért kíváncsi lennék én is arra, hogy ez a találmány kapható-e valahol, mert én is sokat kirándulok, tudnám használni. Ha nem kerül csillagászati árakba.

 • tuleloviz.hu:

  Kedves Margit és Isabel,

  Köszönjük szépen az érdeklődést. A Lifestraw termékek a klór illatát csak részben távolítják el. Ahogy Isabel is írta azonban ezek a termékek inkább kültéri használatra javasoltak, patakokból, tavakból, forrásokból nyert víz tisztítására, ahol valójában a klór nem szempont. A természetes vizek esetleges rossz szagát pedig a vízi egysejtűek illetve baktériumok okozzák, melyeket a Lifestraw vízszűrők képesek eltávolítani. A három típusú víztisztító közül, a Lifestraw Family azonban kapacitását tekintve alkalmas otthoni használatra is.

  További részletek és vásárlási információk: tuleloviz.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„A régieket nem szabad lebecsülni. Mérhetetlenül okos emberek voltak, sok tekintetben okosabbak, mint mi. Nagy előnyük volt fölöttünk, hogy olyan alkalmakra is gondoltak, amikor az idő nem kifogástalan.”
Hamvas Béla