A Rural Entrepreneurship for You(th) pályázat harmadik és egyben utolsó LTTA (Learning, Teaching, Training Activity), vagyis tanulási, tanítási, képzési találkozójára 2024. július 4 és 10-e között került sor az olaszországi Pontinvreában, a Goloka Ecofarm közösségben, a partnerszervezetek fiataljainak részvételével. A tevékenység helyszíne az eredeti tervhez képest, miszerint Ukrajnában rendeztük volna meg a találkozót, megváltozott, de a sajnálatos háború, amely 2022 óta dúl az országban, lehetetlenné tette, hogy az utolsó LTTA-t a Vis major esemény előtt kidolgozott projektterveknek megfelelően Ukrajnában szervezzük meg. Az fennálló helyzetet figyelembe véve a partnerszervezetek hosszas viták után egyhangúan és felelősségteljesen úgy döntöttek, hogy nem vállalnak kockázatot a harmadik ifjúsági képzés Ukrajnában történő megszervezésével, és a projekttalálkozó helyszínét Olaszországba helyeztük át.

A tevékenység öt napja alatt színes, gazdag és változatos programot kínáltunk a fiatal résztvevőknek.

Első nap: Bemutatkozás, YouthPass és vállalkozási lehetőségek

A képzés egy bemutatkozó foglalkozással kezdődött, ahol a résztvevők megismerték egymást, és megismerkedtek a Goloka Ökofarm jövőképével és fenntartható gyakorlatával.

A nap egyik legfontosabb tevékenysége a YouthPass bemutatása volt, amiben Natalia Popenko és Alberto Cannone segítették a folyamatot. A résztvevők a MEtime kártyák, egy kreatív vizuális eszköz segítségével játékos és interaktív módon fedezhették fel tanulási útjukat. Délután Jurij Tantsura a mezőgazdaság és a tehénvédelem kapcsolatáról vezetett online foglalkozást, majd Kirs György moderálásával a vidéki vállalkozási lehetőségekről folytattak megbeszélést a fiatalok. A nap elmélkedéssel, reflexióval, és közös kulturális tevékenységekkel zárult.

Második nap: A Goloka Ökofarm felfedezése és művészetterápiás műhelymunka

A résztvevők a napot a Goloka Ökofarm körbejárásával kezdték, ahol betekintést nyerhettek a helyi fenntartható mezőgazdasági modellbe és a közösség által irányított kezdeményezésekbe.

A délután folyamán a képzés a művészetterápiára és a fazekasságra összpontosult, ahol a résztvevők Chiara Contatore vezetésével egy gyakorlatias agyagformáló foglalkozáson vettek részt. Ez a műhelymunka lehetővé tette számukra, hogy kreatív tevékenységeken keresztül fedezzék fel az önkifejezést. A napot egy újabb elmélkedés, reflexió és közös beszélgetés zárta, ahol a résztvevők megosztották egymással a foglalkozáson szerzett tapasztalataikat és meglátásaikat.

Harmadik nap: Ökoturizmus, erdei fürdőzés és sajtkészítés

A délelőtti foglalkozás az ökoturizmusnak és az általános jólétnek volt szentelve, ahol Marco Bo, a Richiamo del Bosco egyesület munkatársa bemutatta a résztvevőknek az erdei fürdőzés gyakorlatát és elméletét. A közeli erdőben tett túrázás során lehetőség nyílt a természettel való kapcsolatteremtésre és a természeti környezet terápiás hatásainak felfedezésére.

Délután sajtkészítő műhelymunkára került sor, ahol a résztvevők a helyi tehéntej felhasználásával történő sajtkészítés hagyományos technikáival ismerkedtek meg. Ezt a foglalkozást kiegészítette egy közösségi média kommunikációs workshop, amelyet Gaia Carazzato vezetett, ahol a résztvevők megtanulták, hogyan hozzanak létre és kezeljenek vonzó tartalmakat olyan platformokon, mint a TikTok és az Instagram, a környezetbarát kezdeményezések és a vidéki vállalkozások népszerűsítése érdekében.

Negyedik nap: Vidéki vállalkozói tevékenységek és fenntartható vállalkozások

A negyedik nap középpontjában a vidéki vállalkozások indítása és vezetése állt. Clupea – Grata Poletta a közismert Damanhur ökofalu lakója egy gyakorlati műhelyt tartott a növények termesztéséről és a természetes mosószerek mesterséges vegyszerek nélküli előállításáról, bemutatva, hogyan lehet felvirágoztatni a fenntartható vállalkozásokat egy ökofalu környezetében.

Később a résztvevők ellátogattak a „Holy Beach” vegán étterembe Cogoletóba, ahol Erica Garaventától, aki már több éve vezeti az éttermet, a növényi alapú vendéglátásban rejlő vállalkozási lehetőségekről hallhattak. Ez a látogatás megmutatta a fiatal résztvevők számára, hogy a fenntarthatóság és az üzleti élet hogyan járhat kéz a kézben.

Ötödik nap: Élelmiszertermelés és méhészeti vállalkozás

A képzés utolsó napján gyakorlati foglalkozásra került sor a Food For Life APS pékségében, ahol a résztvevők megtanulták a süteménykészítés folyamatát bio alapanyagok felhasználásával. Ez a foglalkozás az etikus és ugyanakkor fenntartható élelmiszertermelés fontosságát hangsúlyozta.

Délután a projekt résztvevői találkoztak Melanievel és férjével, akik megosztották a Melanie Vendégház – egy környezetbarát vendégfogadó és méhészeti farm – létrehozásának útját. Ez a foglalkozás betekintést nyújtott a fenntartható turizmusba és a kisléptékű vidéki üzleti modellek egyikébe.

A képzés egy értékelő beszélgetéssel zárult, ahol a résztvevők a tanulási tapasztalataikról és személyes fejlődésükkel kapcsolatban osztották meg gondolataikat. Az este búcsúvacsorával és tábortűzzel zárult, amely egy gazdagító és inspiráló hét végét jelentette.

Végkövetkeztetés

A Rural Entrepreneurship for You(th) pályázat harmadik és egyben utolsó ifjúsági képzése minden résztvevőre maradandó hatást gyakorolt. A gyakorlatias műhelymunkák, a kapcsolatépítés és a kultúrák közötti összeköttetés révén a résztvevők értékes készségekre, üzleti ismeretekre és a fenntartható vidéki vállalkozás mélyebb megértésére tettek szert.

Az utolsó csoportkép készítésekor a levegő tele volt nevetéssel, hálával és a szentjánosbogarak fényével, amelyek megvilágították az erdőn keresztül visszavezető utat – a fény szimbóluma megjelent a képzésnek köszönhetően létrejött utazásunkban.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük