A modern táplálkozási trendek közül az egyik legdinamikusabban terjedő irányzat a flexitariánus étrend. Az EU területén belül legnagyobb mértékben Németországban figyelhető meg növekedése.

Egy tanulmány szerint az európaiak 10-30%-a már nem tartja magát teljes mértékben húsevőnek, hanem étrendjüket egyre nagyobb mértékben növényi táplálékkal egészítik ki.

De mit is jelent pontosan flexitariánusnak lenni, és miért választják egyre többen ezt az életmódot?

A flexitariánus étrend a „flexible” (rugalmas) és „vegetarian” (vegetáriánus) szavak ötvözetéből származik. Lényegében egy főleg növényi alapú étrend, amely időnként megenged kisebb mennyiségű hús és állati termék fogyasztást is.

A flexitariánus étrend alapelemei:

  • Növényi alapú táplálkozás: A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák és olajos magvak alkotják az étrend alapját.
  • Mérsékelt húsfogyasztás: A hús, különösen a vörös és feldolgozott húsok, ritkán és kisebb mennyiségben szerepelnek az étrendben.
  • Tápanyagdús ételek: A feldolgozatlan ételek előnyben részesítése a finomított és ultra-feldolgozott termékekkel szemben.
  • Fenntartható választások: Helyi, szezonális ételek előnyben részesítése.
  • Korlátozzuk a hozzáadottcukor bevitelünket!

Ez az étrend nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy miket korlátozzunk az étrendünkben, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet.

A flexitáriánus étrend előnyei

  • Magas élelmirost tartalma miatt hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
  • Segíthet a fogyásban is, hiszen csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és növeljük az alacsony kalóriatartalmú zöldségekét.
  • A fentiekhez hasonló okokból hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, hiszen ebben az esetben is fontosak az alacsony energiatartalmú, élelmi rostokban gazdag alapanyagok és a megfelelő testsúly elérése.
  • A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, olajos magvak, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek számos olyan tápanyagot, többek között antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak egyes daganatos betegségek megelőzéséhez.
  • A húsfogyasztás csökkentése segítheti a természeti erőforrások fennmaradását.

A flexitariánus étrend rugalmassága:

A vegetáriánus és vegán étrendek sokak számára korlátozóak lehetnek. A flexitariánus életmód lehetőséget ad arra, hogy tudatosan csökkentsük a húsfogyasztást anélkül, hogy teljesen le kellene mondani róla.Ez az étrend nem „mindent vagy semmit” hozzáállásra épül, hanem arra ösztönöz, hogy az egyéni igényeidhez és életmódodhoz igazítsd az étkezésed. Ha például hetente csak két-három húsmentes napot tartasz, már jelentős hatással lehet az egészségedre és a környezetre.

Ha a flexitariánus étrendet szeretnéd követni és minőségi, igazoltan vegán ételeket szeretnél választani konyhádba, akkor fontos jelentősséggel bír, hogy ezt azok közül a termékek közül tedd meg, amelyeket egy külső szervezet tanúsított!

Ebben segít, ha a Vegán védjeggyel (veganport.eu) ellátott termékeket keresed és választod!

További információ:

[email protected]     +36 30 845 6637    Vegán védjegy