magvak_100x100Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy meghívást kaptunk a II. Kecskeméti Magvas Napra, amelyet a MÁK (Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért) szervezett 2014.március 1-én. Valkai István, a MÁK vezetője remek programot vezényelt, amelyen reggeltől késő délutánig zajlott. A magbörzén visszavethető vetőmagok cseréje folyt, ezzel egyidejűleg a témához szorosan kapcsolódó eladások váltották egymást.

 

Az előadók között hallhattuk többek között a tápiószelei Növényi Diverzitás Központból Baktay Borbála igazgatót és Horváth Lajos osztályvezetőt, a nagyszékelyi KÖRTE részéről Bócsó Renátát és Czúcz Juditot.Alapítványunk Krisna-völgy önellátó gazdálkodását – azon belül a helyi “civil magbank” működését – mutatta be. A jó hangulatú rendezvény nagyon sok látogatót vonzott. A kiállítók és termelők számos régi tájfajtát vonultattak fel, amelyekből jutott bőven a magcserékhez is.

DSCN5431
Mind a tengerentúlon, mind Európában reneszánszát éli az un. paraszti vetőmag mozgalom, amely ma még nem teljesen elfogadott minden államban, jelentősége viszont felmérhetetlen. Magyarországon főként a nagyszékelyi KÖRTE aktív közreműködésével serken a civil magmentés, a Magház program keretében.

A világban pusztító genetikai erózió és diverzitáscsökkenés révén fajok és fajták ezreit veszíti el az emberiség. A csodálatos értéket képviselő régi tájfajta zöldségek és gyümölcsök az átalakult mezőgazdasági működés áldozataivá, vagy mellőzött kihalóivá váltak. Bár sokat közülük már most is csak hírből ismerhetünk, de a még fellelhetők a jövő kincseiként megóvásra érdemesek. Ebből a felismerésből táplálkozik a “magmentő mozgalom”, s remélhetőleg a mezőgazdasági termelés is újra felfedezi majd e fajtákat (főként a kisparcellás, fenntarthatóságra törekvő, lokális termelők).

 

– Pártha dász –

Krisna-völgy

Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük